WEC: Zseniális Toyota-győzelem Fujiban!

WEC

2016. október 16. vasárnap, 09:56

Az idén eddig nyeretlen japán gyártó a Fuji 6 órás utolsó szakaszában lapot húzott a 19-re 6-os számú autóján, és nem cserélt kereket, így ha egy hajszállal is, behúzták hazai futamukat. Mivel a Porsche 2-es egysége csak az ötödik helyen végzett, így elmaradt a bajnokavatás.

Nagyszerű volt látni, hogy ezúttal nem egy gyártó sajátította ki az első helyeket, hiszen a hat óra során az egyetlen állva maradt Audinak, a Mark Webber-Brendon Hartley-Timo Bernhard féle Porschénak (mely egyébként az utóbbi három futamon nem talált legyőzőre), és a Kamui Kobayashi-Stephane Sarrazin-Mike Conway vezette Toyotának is volt esélye az első helyre. A japán alakulat 2014-es, diadalmas szezonja óta nem tudott futamot nyerni – mindannyian emlékszünk a Le Mans-i drámára, amikor az 5-ös számú autójuk egy körrel a vége előtt adta fel a küzdelmet.

A Toyota csillaga hol máshol csilloghatott volna fényesebben, mint hazai pályán, saját pályájukon, a Fuji hegy lábánál. Kobayashiék idén két második, és két harmadik helyet gyűjtöttek be, Fujiban az utolsó etap előtt pedig döntöttek a stratégák: nem cserélnek abroncsot a hatos autónál, így az utolsó órában átvették a vezetést az Auditól. A japánoknak fél órával a leintés előtt még több mint nyolc másodperces előnye volt, mely az utolsó körre kettő alá csökkent, de végül sikerült megtartaniuk az első helyet, így a 2014-es, Bahreini 6 órás után emelhették ismét magasba a serleget a gárda pilótái.

A verseny komolyabb incidens nélkül zajlott, az LMP2-es kategóriában a G-Drive Racing Oreca-Nissanja diadalmaskodott (Will Stevens-Alex Brundle-Roman Rusinov), az LMGTE Próban a Ford (And Priaulx-Harry Ticknell), míg az LMGTE Am-ban az Aston Martin (Paul Dalla Lana-Pedro Lamy-Matthias Lauda) szerezte meg a győzelmet.

Az LMP1 bajnoki címe a 2-es Porsche ötödik helye miatt még nem dőlt el, de még így is 29,5 pont az előnyük a 8-as Audival szemben. A bajnokság következő versenyét november 6-án rendezik Sanghajban.

Forrás: www.formula.hu – RSS