Red Bull: A fenyegetés elmúlt, de a bajok nem

F1

2016. január 22. péntek, 10:11

Szerző: Bognár Viktor; Fotó: DPPI

Christian Horner, a Red Bull csapatvezetője tudja, hogy a 2016-os szezon fikarcnyival sem lesz egyszerűbb istállója számára, mint az előző volt, de legalább a politikai csatározások enyhülnek.

A Red Bull 2015-ös évada harcokkal volt tele, de talán legkevésbé a pályán: az istálló a Renault-val, majd a többi motorgyártóval is szóváltásba keveredett, mialatt igyekezett magának megbízható beszállítót szerezni az idei évre, eközben pedig Dietrich Mateschitz két csapatának kivonulásával fenyegette meg az egész F1-et, ha nem javul a politikai közeg.

Az indulatok az év végére lecsillapodtak, kompromisszumos megoldások születtek és az idei évre a Red Bull még lehetőséget kapott a Renault erőforrásainak használatára, noha már a TAG Heuer neve mögé bújtatva. A motorgyártók ráadásul pár napja megegyeztek arról, hogy 2020-ig egyetlen rászoruló alakulatot sem fognak alternatíva nélkül hagyni. Vajon ez azt jelenti, hogy így a Red Bull F1-es maradása is biztosítva lett az évtized végéig?

„Sohasem mondhatjuk, hogy soha, így minden azon múlik, hogy a sport milyen irányt vesz. De amíg ez az irány helyes marad és a Formula-1 hiteles és élhető lesz, addig nem látok rá okot, hogy miért ne maradnánk” – nyilatkozta Horner az F1 Racingnek.

Dppi_00115018_362_1

Az energiaitalosok elsőszámú csapata azonban tavaly a 4. helyre csúszott a konstruktőrök között, és Horner az idei évtől sem vár látványos javulást, hiszen továbbra is a franciák erőforrásait fogják használni. Ám reményt ad számára, hogy a Renault immár gyári csapatként fog küzdeni, ők pedig a megállapodás értelmében mindig megkapják majd a legfrissebb motorfejlesztést.

„Valószínűleg egy nagyon nehéz 2016-os első negyedév áll előttünk, ám utána azt várom, hogy minden egyes új erőforrásal előrelépést teszünk. Ha reálisan nézzük a helyzetet, ezt kell kitűznünk célként” – fogalmazott Horner.

A csapatvezető mindazonáltal nagy fegyverténynek tartja, hogy még egy ilyen kritikus év után is egy fontos névadó szponzor csatlakozott hozzájuk.

„A csapat remek vonzerővel rendelkezik, még egy ilyen nehéz szezont követően is. A Red Bull üzleti értékét pedig mi sem igazolja annál jobban, mint hogy sikerült felkeltenünk egy olyan fontos márka, mint a TAG érdeklődését, amely hosszú éveken át a McLarenhez kötődött” – méltatta istállóját a brit vezető.

Forrás: www.formula.hu – RSS

Tagged: