Ecclestone Todttal uralkodna az F1 felett

F1

2015. június 3. szerda, 11:56

Szerző: Gellérfi Gergő

Szíve szerint megszüntetné a Stratégiai Csoportot Bernie Ecclestone, s visszatérne ahhoz a rendszerhez, melyben a FOM és az FIA közös erővel irányítja a királykategóriát a csapatok nélkül.

Csak nemrég jött létre a Formula-1 új irányítótestülete, a Stratégiai Csoport, ám Bernie Ecclestone máris megadta rá a kilövési engedélyt: szerinte szerencsésebb lenne, ha a csapatok önös érdekei nem kaphatnának ekkora szerepet, s az FIA, valamint a FOM hozná a döntéseket, ahogy régen, amikor még ő és Max Mosley szabtak profilt a királykategóriának.

„Be kellene fejezni a vacakolást, hogy mindenkinek a véleményét kérdezzük” – nyilatkozta Ecclestone az Autosportnak. „Az a gond, hogy túlságosan demokratikus ez a rendszer, Jean pedig nem ért egyet egyes dolgokkal. A múltkor azt mondtam neki, hogy ha valami értelmessel hozakodik elő, támogatni fogom, s ugyanezt várom tőle fordított esetben. Egymás közt kellene eldöntenünk, hogy mik a szabályok, s ha valaki benne akar lenni, az jó, ha pedig nem, azt megértjük.”

ecclestone_logo

Ecclestone ráadásul szíve szerint nem csak átvenné a hatalmat a Stratégiai Csoport felett, hanem meg is szüntetné azt: „Roppant nehéz a konstruktőrök számára bármivel is előállni. Ha például te lennél a Mercedes, nem akarnád, hogy bármi is megváltozzon. A múlt havi Stratégiai Csoport ülésen például semmi nem dőlt el, még a következő találkozó határideje sem! Szavazhattunk volna valamiről, keresztülvihettünk volna valamit, de semmi nem történt.”

Ecclestone terve akár sikerrel is járhat, hiszen többen mellé álltak: a Red Bull (s vele együtt természetesen a Toro Rosso), valamint a Pirelli is úgy véli, hogy szerencsésebb lenne, ha a FOM és az FIA hozná a döntéseket elsősorban.

Tagged: