Claire Williams: Az F1 nem a férfiak világa

F1

2015. augusztus 10. hétfő, 19:20

Egyre több hölgy látható az F1-ben, de a pilótafülke helyett inkább mérnöki, vagy újságírói pozícióban vitézkednek – Clarie Williams szerint nem kellene férfisporként tekinteni a száguldó cirkuszra.

Több mint húsz évnek kellett eltelnie, amíg Susie Wolff révén egy pilótanő versenyhétvége keretein belül is bemutatkozhatott az F1-ben tavaly, igaz, arra valószínűleg még sokat kell várnunk, hogy futamon is indulhasson valaki a hölgyek közül. De ha a nők és a sportág kapcsolatára tekintünk, túl kell lépnünk azon, hogy vajon a „gyengébbik nem” képes-e elvezetni egy autót, vagy hogy meg tudja-e állnia a helyét a férfiak mezőnyében.

Az úgynevezett hátországban, amit helyesebb lenne a „pilótákon kívüli világnak” nevezni, azonban rengeteg nő munkálkodik azon, hogy jobban menjen a csapatok szekere. Monisha Kaltenborn és Claire Williams (helyettes-)csapatfőnöki pozícióikban a legfeltűnőbbnek, de a garázsok mélyén is számtalan hölgy tevékenykedik, ahogyan a versenyzők mellett megjelenő sajtósok között is sok nő akad. „A kulisszák mögött nagyon sokan vannak, csak legtöbbjüket nem ismerik, mert a kamerák nem mutatják őket” – nyilatkozta Williams a Tagesspiegel című lapnak.

„Vannak technikusaink, anyagmérnökeink és aerodinamikusaink is. A mérnökeink nyolc százaléka nő, ami kicsinek tűnhet, de négy évvel ezelőtt ugyanez a szám nulla volt” – mondta a 39 éves csapatfőnök, majd hozzátette: „A tévénézők 38 százaléka nő, így látszik, hogy ez nem csak a férfiak világa.” Susie Wolff jelenleg is a Williams tesztpilótája, és hiába bizonyította már több teszten is a rátermettségét, még mindig meg kell küzdenie a szexista véleményekkel. A brit hölgy nemrég maga írt arról az Autosport hasábjain, hogy bár női mivolta miatt ültették bele anno a Williamsbe két évvel ezelőtt, a teljesítményének köszönhetően maradhatott a grove-iaknál.

Claire Williams szerint ők sem buták, hogy egy fakezű pilótát szerződtessenek magukhoz. „Ha nem teljesítene jól, tényleg azt hinnék, hogy megtartanánk őt? Mi világbajnokok vagyunk, nagy ambíciókkal, és nem tenném a pénzemet olyanra, aki azt sem tudja, hogy mit csinál. Eléggé hülyén néznénk ki, és nem segítene abban sem, hogy elérjük a céljainkat.” Ami a versenyen indulást illeti, Claire szerint már nincs messze az idő, hogy Lella Lombardi után ismét nőnek drukkolhassunk egy futamon, de saját pozíciójáról is nyilatkozott. „Azt hiszem, olyan jól végzem a munkám, mint egy férfi. Nem érzem, hogy alárendelt lennék, csak azért mert nő vagyok. A végén úgysem az számít, hogy valaki nő-e vagy férfi, hanem hogy mivel tud hozzájárulni a csapat sikeréhez” – tette hozzá.

Forrás: www.formula.hu – RSS

Tagged: