Eltűnhetnek-e a csúnya orrkúpok 2017-ben?

F1

2016. december 20. kedd, 13:17

Szerző:

2014-ben igencsak nehéz volt hozzászoknunk a szemnek cseppet sem kedves orrkúpok látványához – egy volt F1-es mérnöknek rossz híre van azok számára, akik változásban reménykednek.

A Mercedes, a Ferrari és a Marussia kivételével minden F1-es csapat olyan orrkúpokat tervezett 2014-re, amely finoman szólva is kiverte a biztosítékot sokaknál, mondván: „Tényleg így kell kinézniük a világ legjobbnak mondott versenyautóinak?” Aztán ahogyan teltek a hónapok, lassan ehhez is hozzászoktunk, mint ahogyan az extrém módon lebutított aerodinamikához 2009-ben. Hála az égieknek, 2016 finomodott az aerodinamika, de néhány alakulatnál még mindig megtalálhatóak azok a kis nyúlványok az orrkúp elején, melyeket a szabályokban található kiskapuknak köszönhetően terveztek így a mérnökök.

2017-ben átfogó szabályváltozások forgatják fel a Forma-1-et, ezért joggal remélhetik a szurkolók, hogy végleg eltűnnek a csúnya orrkúpok, és letisztult, áramvonalas gépek fognak egymásnak feszülni jövőre, mint ahogyan azt az előzetes grafikák mutatják. Az Autosport szakértője, a korábbi F1-es mérnök Gary Anderson azonban sietett leszámolni az ábrándokkal. „Ha egy tervező megoldást talál egy problémára, nagyon nehéz változásra bírni őt” – írta a szakember. „Ez az orrkúpdizájn lehetővé teszi a kerekek közötti légáramlás maximalizálását, egyúttal megfelelnek az alacsonyra vett orr szabályainak is.”

„Hacsak valami nem változik a meglehetősen buta, orrkúp magasságát meghatározó szabályok terén, attól tartok, hogy hozzá kell szoknunk ehhez, vagy ennek egy másik változatához. Ezekkel a szabályokkal csak idő kérdése, hogy az egyik autó mikor kerül a másik alá – szomorú, de lehet, hogy valakinek meg kell sérülnie, amíg változást nem érünk el ezen a területen. Nagyon könnyű lenne megoldani ezt, hogy az autók biztonságosabbá, egyúttal pedig esztétikailag is kielégítőbbé váljanak” – tette hozzá Anderson.

Forrás: www.formula.hu – RSS

Tagged: