Titokban módosított a gumikon a Pirelli

F1

2016. január 22. péntek, 10:27

Szerző: Berta Kitti; Fotó: Pirelli

A Pirelli a csapatok tudta és beleegyezése nélkül változtatta meg az F1-es gumikeverékeit, és csak a teszteket követően árulták el, hogy milyen módosításokat vezetnek be 2016-ban.

A Pirelli 2016-ban először bocsátja a csapatok rendelkezésére az új, ultralágy keverékű abroncsot, azonban nem ez lesz az egyetlen újdonság, amit a gumigyártó bevezet majd a 2016-os szezonban. A brit F1 Racing című magazin értesülései szerint az eddig meglévő keverékeken is komoly változtatásokat hajtanak majd végre, azonban erről a csapatok korábban nem értesültek. A módosított gumikat állítólag novemberben tesztelték Abu Dhabiban, ahol a média képviselői nem vehettek részt.

Pirelli

Az istállókat csak ezt követően értesítették arról, hogy módosításokat hajtottak végre a különböző keverékeken – a változtatás következményeképp jelentős teljesítményromlás mutatkozik akkor, amikor a gumikopás eléri a 70 százalékot. Amikor a Pirelli megérkezett a Formula-1-be, olyan abroncsokat gyártottak, amelyek gyorsan elhasználódtak – így nagyobb show-t és több izgalmat tudtak szolgáltatni.

A kritikákat követően azonban ezen is változtatniuk kellett, így inkább egy konzervatív vonalat kezdtek követni, amely következtében nagyobb lett a gumik élettartama és megbízhatósága. Az F1 Racing szerint az idei módosítás a 2011-2012-es évihez hasonló forgatókönyvet eredményezhet, ám kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy a gumik hirtelen defektet kapjanak. 

Forrás: www.formula.hu – RSS

Tagged: