McLaren: Mi már holnap nyerni szeretnénk, a Honda majd valamikor

F1

2015. augusztus 8. szombat, 15:15

A McLaren igazgatója, Eric Boullier szerint a Honda rendkívül elkötelezett az F1 iránt, a wokingi gárda ugyanakkor gyors sikereket szeretne, míg a japán motorgyártó inkább hosszútávon tervez.

A Honda az idei évben, a McLaren partnereként tért vissza a Formula-1-be, ám rengeteg problémával kellett szembesülniük a 2015-ös szezon első felében. A japánok nemrég elismerték, hogy a száguldó cirkusz nagyobb kihívást jelentett számukra, mint azt sejtették, az F1-es projektet vezető Yasuhisa Arai pedig arról beszélt, hogy nagy nyomás van a vállán a sikertelenség miatt. Eric Boullier, a McLaren igazgatója szerint a sikertelenség okait elsősorban a tapasztalatlanságban kell keresni:

„A Renault-nak, a Mercedesnek és a Ferrarinak is át kellett csoportosítani az erőforrásait az új hibrid technológiához, az ott dolgozó emberek azonban ismerték a jelenlegi F1-es megoldásokat” – nyilatkozta a wokingiak vezetője az Autosportnak. „A Honda úgy döntött, újra elindít egy F1-es projektet, azonban nekik a nulláról kellett kezdeniük. Náluk a legtöbb szakembernek nem volt tapasztalata, sőt még tudása sem a mostani F1-es technológiáról. Hosszú folyamaton kell keresztül menniük: először a tudás és a tapasztalat megszerzése, aztán a rendszer felépítése és megszervezése, hiszen gyakorlatilag a semmiből kezdtek el dolgozni.”

McLaren_Alonso_Hungaroring

Boullier azt is elárulta, hogy az eredménytelenség természetesen néha konfliktushoz vezet a két fél között, azonban mind a McLaren, mind a Honda elkötelezett a közös projekt irányába. Abban viszont gyakran nem értenek egyet a japán motorgyártóval, hogy milyen ütemben szeretnék elérni a kitűzött célokat:

„Néha nyomást kell gyakorolnunk rájuk, néha frusztráltak vagyunk, de a végén mindig együtt akarunk lenni. Türelmetlenek vagyunk, és nyilvánvalóan utálunk ebben a pozícióban lenni” – mondta Boullier. „De minden csapat – leszámítva persze a Mercedest és a Ferrarit – arról álmodik, hogy ilyen együttműködéssel rendelkezzen, amikor látják, milyen elkötelezett a Honda a Formula-1 iránt. Jelenleg az egyetlen vitatéma az időzítés. Mi már holnap nyerni szeretnénk, ők meg majd valamikor.”

A francia szakember természetesen tisztában van vele, hogy egy olyan nagy múltú alakulatnak, mint amilyen a McLaren, hosszútávon üzleti szempontból is károkat okozhat a középmezőnyben vagy annak végén való autózás: „Végeredményben tisztelnünk kell a Honda terveit, de nekik is tisztelniük kell a mieinket. Egy Formula-1-es csapat vagyunk, és az üzleti modellünk a sikerre alapszik. Eredményesnek kell lennünk, nem lehetünk sokáig sikertelenek, és ezt a Honda is tudja” – fogalmazott Boullier, majd hozzátette: „A legfontosabb, hogy nyílt legyen a két fél között a kommunikáció ahhoz, hogy meghallgassuk a másikat, és kissé alkalmazkodjunk egymás stratégiájához.”

Forrás: www.formula.hu – RSS

Tagged: