Húszhelyes rajtbüntetést kaphat Alonso

F1

2015. június 18. csütörtök, 15:26

Szerző: Strommer Benjamin

Az ítélet azt jelentené, hogy nemcsak utolsó helyre sorolnák hátra, hanem a versenyen is biztosan le kellene szolgálnia valamennyi időbüntetést. A McLaren új aero-csomagját csak a spanyol F1-es kapja meg.

A mezőny új motorszállítója, a Honda elérkezett a szezon azon pontjához, amelytől kezdve büntetésekre számíthat, ugyanis számos elem esetében elérte a hajtáslánc komponenseiből felhasználható maximális négy darabot mindkét versenyzőnél. A Kanadai Nagydíjon Jenson Buttont büntették ötödik MGU-H-ja és turbófeltöltője beszerelése miatt, Ausztriában pedig szinte biztos, hogy Fernando Alonso jár hasonlóan. A BBC Sport értesülései szerint az ő autójában is több elemet cserélnek, így akár 20 helyes büntetést is kaphat.

A McLaren szándékosan döntött úgy, hogy a Red Bull Ringen végez motorcserét, a pálya hosszú egyenesei és kemény féktávjai miatt arra számítanak, hogy ez a helyszín egyáltalán nem fog kedvezni nekik – egyéként ugyanerre a következtetésre jutott a Red Bull is, valószínűleg náluk is láthatunk tervezett motorcserét. „A Honda változtat Fernando erőforrásán, amelyet péntek reggel meg fogunk erősíteni. Ennek eredményeképp rajtbüntetésre számítunk” – mondta a japán gyártó szóvivője. Szintén lehetséges, hogy Button autójában újra cserélnek.

A BBC Sport információi szerint a Honda a hat komponensből álló hajtáslánc két vagy három eleméből helyez újat Alonso autójába. Ha egy versenyző autójába először kerül be ötödik elem bármelyik összetevőből, az 10 rajthelyes büntetést jelent, minden újabb ötödik elem 5 rajthelyest, azaz a spanyol összesen 15 vagy 20 pozíciós hátrasorolásra számíthat. Az idei szabályok értelmében amennyiben a szankciót a rajtrácson nem lehet letölteni, az a futamon bokszutcai büntetéssé alakul, kiállásnál leszolgálható 5 másodpercestől egészen 10 másodperces stop-and-goig.

Ráadásul beígért aerodinamikai csomagjából (benne rövid orral és módosított első és hátsó szárnnyal) a McLaren csupán egyet szállít el a versenyre, amelyet szintén Alonso fog megkapni. Az áprilisi Kínai Nagydíjon ugyancsak egy új alkatrész állt a csapat rendelkezésére, amely akkor Buttonnak jutott, ezért kerül most a másik versenyző sorra. A döntésben az is szerepet játszott, hogy az osztrák verseny utáni kétnapos teszten a párosból csak Alonso fog autóba ülni, a második napon Stoffel Vandoorne, a csapat tesztpilótája vezet. 

Tagged: