Formula-E: Vergne újabb pole-t gyűjtött

Formula-E

2015. március 14. szombat, 18:03

Szerző: Strommer Benjamin

Habár távoznia kellett az F1-ből, Jean-Eric Vergne új vadászterületet talált magának: harmadik versenyén második rajtelsőségét szerezte meg. Két legendás nevet viselő ellenfél indul mögüle este 9-kor.

Ahogyan megszokhattuk, a napi csúszások miatt tíz perccel 17 óra után induló időmérő négy tízperces szakaszra oszlott, mindegyikben öt versenyző vett részt. Az első csoportba – a tapadás miatt legkevésbé szerencsébe – Loic Doval, Nicolas Prost, Sebastien Buemi, Jarno Trulli és Nick Heidfeld tartozott. A legjobb időt Prost futotta meg 1:06.167-tel Nick Heidfeld előtt, a megpördülő Sebastien Buemi – harmadszor hibázott idén kvalifikáción– a harmadik lett. Heidfeldet vizsgálta a versenybíróság.

A szabadedzés győztese, Sam Bird a második csoportba került (Karun Chandhok, Lucas di Grassi, Scott Speed és Daniel Abt mellé), megfutotta a legjobb utolsó szektort, és mindössze 3 ezredmásodperccel maradt el Prost mögött. Daniel Abt feljött a harmadik helyre.

A harmadik csapat (Vitantonio Liuzzi, Jean-Eric Vergne, Stephane Sarrazin, Charles Pic, Nelson Piquet Jr.) már eredménnyel járt járt: Jean-Eric Vergne 214 ezredmásodperccel megverte Prostot, aztán következett Nelson Piquet Jr., aki jobb részidőket teljesített a tavaly még F1-ben versenyző franciánál, végül azonban 0,05 másodperccel a második helyre szorult.

Jaime Alguersuari, Jerome d’Ambrosio, Bruno Senna, Antonio Felix da Costa és Salvador Duran kapta meg a lehetőséget, hogy megdöntsék az 1:05.953-as csúcsot. A tűzijáték elmaradt, közelébe sem tudtak kerülni: d’Ambrosio, a csoport legjobbja is csupán nyolcadik lett fél másodperces hátránnyal.

Vergne uruguayi bemutatkozó futamához hasonlóan ismét megszerezte a rajtelsőséget, két világbajnok fiai, Nelson Piquet Jr. és Nicolas Prost indulhatnak mögüle. A szabadedzés nyertese, Sam Bird, valamint Daniel Abt és Stephane Sarrazin következnek a legjobb hat között. A bajnokság éllovasa, Lucas di Grassi a hetedik rajthelyről startolhat.

Az újoncok között Vergne csapattársa, a forgalommal nem túl szerencsés Scott Speed bizonyult a leggyorsabbnak, ő a 11. helyet szerezte meg közvetlenül Vitantonio Liuzzi előtt, aki nyilatkozatban fejtette ki, még az időmérőt is tanulásként fogja fel. A harmadik debütáns, Loic Duval teljesítményén érződik leginkább, hogy csupán 40 percet tölthetett a pályán, ő az utolsó, 20. helyről startolhat.

A verseny 9 óra 5 perckor kezdődik.