F1-Archív: Alonso szelektív memóriája

Olykor nemcsak a nosztalgiázásra és az F1 egy-egy emlékezetes jelenetének felidézésére alkalmas F1-Archív sorozatunk, de néha akár bizonyítékként is szolgálhat egy jelenbeli kijelentése megerősítésére, vagy épp cáfolására.

Így történt, hogy mai összehasonlításunkból megtudhatjuk, mennyit gyorsult az előző évi Ferrari egy év alatt Fernando Alonso emlékezetében. Kereken egy évről beszélünk, hiszen a kétszeres világbajnok 2014-ben és 2015-ben is éppen e napon hozta elő ezt a témát.

Hogy a spanyol rajongóinak is kedveskedjünk, Alonso érdemeit sem vesszük el, és megmutatjuk, milyen szenzációs manőverrel hámozta át magát többeken a 2013-as Spanyol Nagydíj első körében. De lesz itt kilépéssel fenyegető Ferrari, nemtörődöm Raikkönen, angol királynő, brazil miniszterelnök, gyorshajtó Montoya és még sok minden más. Az elmúlt 18 év legizgalmasabb F1-es hírei következnek május 12-éről. 

2014: „Az első versenyeken, amikor volt biztonsági autós periódus, körülbelül egy perccel végeztünk a Mercedesek mögött, míg most, Barcelonában, amikor nem volt safety car, ez a különbség másfél percre nőtt” – nyilatkozta a tavalyi Spanyol Nagydíjat követően Fernando Alonso, aki akkor még a Ferrarinál versenyzett. Érdekes módon, ma már másképp emlékszik erre az azóta a McLarent erősítő kétszeres világbajnok, hiszen egy év távlatából már 40 másodperc és 1 perc közötti lemaradást emleget a 2014-es Ferrari kapcsán.

2013: Fernando Alonso álomrajtot véve, az 5. helyről indulva az első néhány kanyarban több pozíciót is javított fantasztikus manőverezéssel, majd meg sem állt a győzelemig a Ferrarival, megnyerve hazai F1-es futamát a fanatikus spanyol szurkolók legnagyobb örömére. 

2012: Valtteri Bottas egy egész báránycsorda türelmével van megáldva. A finn nyilatkozatában elmondta, bár versenyzőként természetesen semmit sem szeretne jobban, mint versenyezni, de elégedett jelenlegi tesztpilótai szerepével a Williamsnél, és kész kivárni türelmesen a sorát. Megérte várnia, hiszen 2014-ben már dobogós helyezéseket ünnepelt a csapattal.

2011: Rubens Barrichello máris temeti az idei évüket, miután szerinte csapata, a Williams jelenleg híján van egy olyan igazi vezéregyéniségnek, aki vissza tudná vezetni őket az élmezőnybe. Elsősorban egy technikai szakemberre gondolt, nem magát kritizálta…

2010: Michael Schumacher a csapatfőnökök döntését kritizálja, miután nem fogadták el a pilóták által megfogalmazott indítványt, amely a Monacói Nagydíj időmérő edzésének első etapjában két részre osztotta volna a mezőnyt, így elkerülve a felesleges tumultust és káoszt a pályán. A hétszeres világbajnok szerint némely csapatfőnök nem a sport érdekeit nézte, hanem éppen a káoszban bízva szeretne jó eredményt elérni.

2009: A Ferrari nyíltan a sportágból való kilépéssel fenyeget, amennyiben az FIA nem változtat a jövő évre vonatkozólag megfogalmazott új szabályokon és a 40 millió angol fontos költségsapkán, amely szerintük tarthatatlan. Arról végképp hallani sem akarnak, hogy két külön kategória fusson az F1-ben, egy azoknak a csapatoknak, akik betartják a költségsapkát, egy pedig azoknak, akik nem. Szerintük ez teljesen szembemegy az F1 szellemiségével, ezért nem kívánnak benne részt venni.

2008: Bernie Ecclestone bejelenti, hogy ez lesz az utolsó alkalom, hogy F1-es Francia Nagydíjnak adhat otthont Magny-Cours, 2010-től viszont egy párizsi utcai versenyt szeretne megvalósítani.

2007: Felipe Massa (Ferrari) minimális, három századmásodperces különbséggel elcseni Fernando Alonso elől a Spanyol Nagydíj pole-pozíciót, elrontva ezzel a hazai szurkolók örömét. A McLaren kétszeres világbajnoka ettől függetlenül pozitív maradt azzal kapcsolatban, hogy másnap képes lesz megszerezni a győzelmet.

 

2006: „Amint már korábban is elmondtam, nem izgat, hogy ki a csapattársam. Ez egyáltalán nem fogja befolyásolni azt, hogy hol folytatom jövőre. Ha úgy érzem helyesnek, akkor csapatot váltok, ha úgy, akkor maradni fogok, de ez nem Michaelről szól. Saját magam hozom meg a döntéseimet” – szögezte le Kimi Raikkönen, hogy bárhogy is döntsön a Ferrari hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher a „menni vagy maradni” kérdésben, ez az ő jövőjét nem fogja befolyásolni. Mint tudjuk, a Jégember végül a német helyére igazolt a Ferrarihoz.

2005: „Azt hiszem, Michael ennek az idénynek a végén vissza fog vonulni, és ez független lesz attól, hogy megvédi-e a címét vagy nem” – fejtette ki véleményét a korábbi négyszeres világbajnok Alain Prost, aki Mika Hakkinent hozta fel példának: „Noha Michael mindig hangsúlyozza, hogy még mindig mennyire élvezi a versenyzést, ez nagyon hamar megváltozhat. Mika Hakkinennel is ugyanez történt – egy pillanat alatt vesztette el a kedvét a folytatáshoz.”

2004: Személyesen Anglia királynője adta át hivatalos a McLaren Technology Centre-t, amely a jövőben a McLaren Group főhadiszállásaként fog funkcionálni.

2003: Elkobozták Juan Pablo Montoya jogosítványát, miután a kolumbiai a megengedett 130 km/óra helyett 204 km/órával hasított Franciaországban BMW-jével. A következő F1-es nagydíjon ettől függetlenül rajthoz állhatott, sőt, ott kifejezetten várták tőle, hogy gyorsan hajtson.

 

2002: Brazília miniszterelnöke, Fernando Henrique Cardoso az Osztrák Nagydíj ellentmondásos befutója után hivatalos közlemény formájában állt ki honfitársa, Rubens Barrichello mellett: „Ma egész Brazília egyesült egy kérdésben. Rubens Barrichello az Osztrák Nagydíj győztese. Őt illeti meg az ezért járó serleg” – jelentette ki a miniszterelnök egy nappal azután, hogy a szabadedzéseken, az időmérőn és a versenyen is leggyorsabb brazil pilóta a Ferrari csapatutasítására kénytelen volt átengedni az első helyet Michael Schumachernek. Maga a német is leszögezte, nem így akar nyerni, és még azt is fontolóra vette, hogy ha Barrichello nem tagadja meg a csapatutasítást, akkor ő fogja megtenni ezt, és nem előzi meg a brazilt. Azért mégiscsak megtette.

2001: Michael Schumacher szerezte meg az Osztrák Nagydíj pole-pozícióját a Ferrarival, megelőzve a Williams két versenyzőjét, Juan Pablo Montoyát és Ralf Schumachert, valamint csapattársát, Rubens Barrichellót.

1998: A Benetton csapatfőnöke, Dave Richards szerint jogtalan szabtak ki pilótájára, Giancarlo Fisichellára 7500 dolláros pénzbüntetést az Eddie Irvine-nal a Spanyol Nagydíjon történt ütközéséért, miután szerinte valójában az ír volt az, aki nem akarta elkerülni az ütközést, így segítve csapattársát, Michael Schumachert.

 

1997: Alain Prost kivetette hálóját Damon Hillre, miután köztudott, hogy a brit nem jött ki jól csapattársával, Jacques Villeneuve-vel a Williamsnél. Végül azonban Hill nem a Prostnál, hanem az Jordannél kötött ki 1998-ban.