Bottas: Ezúttal kockáztattunk, bejött

F1

2015. június 10. szerda, 09:42

Szerző: Strommer Benjamin

A Williams istálló szezonja első F1-es dobogóját szerezte meg a Kanadai Nagydíjon, ahol korábbi versenyekkel ellentétben mertek kockázatot vállalni, és menet közben változtatni taktikájukon.

A negyedik rajthelyről induló Valtteri Bottast honfitársa, Kimi Raikkönen segítette hozzá a dobogós pozíció megszerzéséhez megpördülésével. Ekkor a Williams úgy döntött, a tervezett két kiállásos stratégiát egy kiállásosra cseréli, akkor sem reagáltak, amikor Raikkönen a futam során másodszor váltott abroncsokat. Kockázatvállalásuk ellentétben állt Rob Smedley teljesítményért felelős igazgató épp Kanada előtt tett nyilatkozatával, melyben arról beszélt, a Williams inkább „elveszi az asztalon levő pontokat”, ahelyett, hogy nagy dobásra hazardírozna.

„Lehetőségünk támadt megszerezni a harmadik helyet, és meg is ragadtuk” – kezdte értékelésében Bottas. „Tudtuk, hogy kockázat lehet benne, de a csapat is tudta, mit kell tennie, végül pedig igazunk lett. Nem volt nagy fenyegetés mögöttünk, ezért vállalhattunk egy kicsi kockázatot, és igazán büszke vagyok rá, hogy megtettük. Úgy gondolom, egészen dinamikus volt, a csapat igazán jó munkát végzett, és én sem versenyeztem rosszul.”

„Igazán szükségünk volt erre a dobogóra. Ahogy tavaly is, láthattuk, hogy igazán dob az önbizalmon” – folytatta a 25 éves finn pilóta. Az eredmény épp a monacói kettős nullázás után érkezett. „Ismét tudjuk, hogy élcsapat vagyunk, és harcolhatunk a dobogókért. Igazán örülök, hogy végre jó eredményt szereztem. Biztos vagyok benne, hogy feltüzeli az egész csapatot.”

Az említett Smedley most már arról beszélt, bizonyos helyzetekben érdemes rizikót vállalni. „A működésünk némely területén és a versenyekhez való hozzáállásunkban tartózkodnunk kell a kockázattól, máskor azonban nem. Minden a kockázat kezeléséről szól. Ma kockáztatnunk kellett, hogy több pontot szerezzünk, ami kifizetődött” – mondta a Williams szakembere.

Tagged: