A „Vörösök” Oroszországban is győztek

A WTCC moszkvai fordulójának első futama – akárcsak az időmérő – a Citroën Total két pilótája, Yvan Muller és José María López kettős győzelmével végződött.

A Citroën C-Elysée WTCC-knek a második futamban ezúttal meg kellett elégedniük a pontszerző helyekkel: Ma Qing Hua, Yvan Muller és Sébastien Loeb az ötödik, hatodik és hetedik helyen végeztek.

Annak ellenére, hogy a második futamban nem ért el pontot, Yvan Muller és Sébastien Loeb előtt továbbra is José María López vezeti az egyéni pontversenyt. A Citroën is megőrizte vezető pozícióját a konstruktőrök között.

902457_resize

A Moscow Raceway-en rendezett verseny napján a felhők mögül végre kisütött a nap, és néhány fokkal melegebbre fordult az idő. Az első futamban Yvan Muller és José María López Jean Todt, a FIA elnökének vigyázó tekintete alatt, az első sorból várták a rajtot.

Yvan Muller egy tökéletes rajtot követően csapattársa előtt rögtön az élre tört. A közvetlen mögöttük haladó Gabriele Tarquinivel és Rob Huffal együtt így négy WTCC-világbajnok tört ki a mezőnyből. A szintén jól rajtoló Ma Qing Hua pedig azonnal megszerezte az ötödik helyet Tom Chilton előtt. A hatodik sorból induló Sébastien Loebnek már nehezebb dolga volt. A kilencszeres ralivilágbajnok a futam elején még a nyolcadik helyen állt, de a harmadik körben Tiago Monteiro megelőzte.

A sorrend ezután már nem változott, így Yvan Muller Marrakech és Nürburgring után a szezon harmadik győzelmét is megszerezte.

Nem sokkal ezután következett a második futam. Ötödik helyével ezúttal Ma Qing Hua volt a legjobb pozícióból rajtoló Citroën-pilóta. José María López, Yvan Muller és Sébastien Loeb kissé hátrébb, a kilencedik, tizedik és tizenegyedik helyről várták az indulást.

A jól rajtoló Ma Qing Hua az első kanyarban a nagy kavarodásban a külső ívre szorult. A kínai versenyző az első kör után Monteiro, Michelisz, Catsburg és Valente mögött az ötödik helyen fordult, utána Huff, Tarquini, Loeb, Chilton, Muller és López következett. Az argentin tisztában volt vele, hogy a rajtnál történt bemozdulás miatt veszélyben van, és hamarosan meg is kapta a büntetését: a világbajnoki pontversenyt vezető versenyzőt boxutcaáthajtásra ítélték.

Miközben Monteiro a mezőnytől elhúzva a győzelem felé száguldott, minden szinten vérre menő csaták folytak. Ma Qing Hua és Sébastien Loeb párbaja az első javára dőlt el, aki – nyomában a csapattársaival – az ötödik helyen ért célba. Sebet végül Yvan Muller is megelőzte. Az ötödik, hatodik és hetedik helyen befutó három Citroën C-Elysée WTCC ezzel mind az egyéni, mint a csapatversenyben értékes pontokat szerzett.

906475_resize

NYILATKOZATOK

Yves Matton (a Citroën Racing igazgatója): „A moszkvai hétvégén igazi szép sporteseménynek voltunk részesei A verseny egyértelműen szorosabbá vált, de csak a következő fordulók és az újabb súlykompenzációk után derül majd ki, hogy tartós tendenciáról vagy egyszeri jelenségről van-e szó. A tökéletesen versenyző Yvan Muller átvette a második helyet a világbajnoki pontversenyben, és tovább csökkentette Pechito López előnyét. Izgalmas futamoknak nézünk tehát elébe, és akkor még Sébastien Loeb revansvágyáról és az egyre veszélyesebb Ma Qing Huaról még nem is beszéltem.”

Yvan Muller: „A legjobb autóval mindig sokkal könnyebb nyerni, és ezen a hétvégén is a Citroën C-Elysée WTCC bizonyult a legkiválóbbnak. Az első futamban jól rajtoltam, és így hozzám került az irányítás. Az első két-három körben nagyon kemény tempót diktáltam, majd az abroncsok kopására figyeltem. Mindvégig tartani tudtam az előnyömet Pechitóval szemben. A második futamban Sebbel ellentétben nekem rosszul sikerült a rajt. A hatodik helyezésnél jobbra nem is igen számíthattam. A hétvége mérlege számomra összességében inkább pozitív, az idény vége pedig még messze van, úgyhogy továbbra is bizakodó vagyok.”

José María López: „Akárcsak az időmérőn, az első futamban is Yvan volt a gyorsabb. A kísérletképpen választott aerodinamikai beállítás nem volt elegendő arra, hogy megszorongassam. Gabriele is a nyomomban volt, így egy pillanatra sem lazíthattam a célig. A második futamban elhibáztam a rajtot és az autó bemozdult. Lefékeztem, kialudtak a lámpák, és több helyet veszítettem, még mielőtt megkaptam volna a boxutcaáthajtással járó büntetést. Általában elég szigorú vagyok magammal, ha hibázom, de most úgy érzem, túl kell lépnem rajta. Az idei szezonban eddig tökéletes formát nyújtottam, és ennek köszönhető, hogy Oroszországból is a vezető helyemet megőrizve távozom.”

273803_resize

Ma Qing Hua: „Elégedett vagyok a két ötödik helyemmel, hiszen pontot szereztem, és a világbajnokságon továbbra is versenyben maradhatok Tiago Monteiróval. A második futam kimondottan izgalmasan alakult: jól jöttem el a rajttól és az élbolyban voltam, de kiszorítottak a pályáról. Vissza tudtam jönni, de valószínűleg földesek lettek a kerekek, és valamelyest bizonytalanabbá vált az autó viselkedése. A következő körökben aztán magához tért a jármű, és vissza tudtam szerezni az ötödik helyet. Jobb helyezés elérésére már nem volt idő, de ennek is nagyon örülök.”

Sébastien Loeb: „Miután elrontottam az időmérőt, és mindkét futamban a tizenegyedik helyről kellett indulnom, nem sokat remélhettem. A második futam jobban is sikerülhetett volna, ha be tudom fogni Mat. Összeértünk, mire ő derékszögben kisodródott, én viszont nem akartam így megelőzni a csapattársamat, és szándékosan mögötte maradtam. De ha arra gondolok, hogy aztán hogy jöttek nekem más pilóták, azt kell, hogy mondjam, túl rendes voltam. Élveztem a vezetést, még ha nem is volt könnyű kordában tartani az autót, különösen a gyors kanyarokban, ahol a kanyargós szakaszokat előnyben részesítő beállításaink nem jelentettek előnyt.”

AZ ELSŐ FUTAM VÉGEREDMÉNYE

1. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)

2. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)

3. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)

4. Rob Huff (Lada Vesta WTCC)

5. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)

6. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)

7. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)

8. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)

9. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)

10. Jaap Van Lagen (Lada Vesta WTCC)

14. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)

A MÁSODIK FUTAM VÉGEREDMÉNYE

1. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)

2. Rob Huff (Lada Vesta WTCC)

3. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)

4. Nick Catsburg (Lada Vesta WTCC)

5. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)

6. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)

7. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)

8. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)

9. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)

10. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)

11. Rickard Rydell (Honda Civic WTCC)

12. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)

AZ EGYÉNI PONTVERSENY ÁLLÁSA

1. José María López 199 pont

2. Yvan Muller 164 pont

3. Sébastien Loeb 135 pont

4. Tiago Monteiro 102 pont

5. Ma Qing Hua 84 pont

A CSAPATVERSENY ÁLLÁSA

1. Citroën 434 pont

2. Honda 317 pont

3. Lada 126 pont