A legutolsó pillanatig kivár a Michelin

F1

2015. június 11. csütörtök, 19:11

Június 17-ig kell leadniuk a pályázatot azoknak a cégeknek, amelyek szeretnének az F1 abroncsbeszállítói lenni 2017-től. Már csak pár nap van hátra, de a Michelinnél még mindig százalékokban számolnak.

Úgy tűnik, a Pirellinek legfeljebb egy komoly kihívója lesz a következő hároméves periódusra kiírt tenderben, ugyanis az elmúlt hónapokban egyedül a Michelin hangoztatta visszatérési szándékát. Az FIA pályázata a következő hét szerdáján zárul, de a franciák még mindig egy helyben toporognak azt illetően, hogy tényleg szeretnének-e belevágni az F1-es kihívásokba.

„Még adunk magunknak pár napot a döntésre, de jelen állás szerint 50-50% az esélye, hogy pályázunk-e” – nyilatkozta a Motorsportnak Pascal Couasnon, a Michelin sportigazgatója. „Megvannak a saját ötleteink, sokat beszéltünk már róluk, és szeretnénk, ha a csapatok megfelelően alkalmazhatnák azokat. A következő napokban meghozzunk a végleges döntést, és a jövő héten már pontosan tudni fogjuk, hogy mi a helyzet.”

Dppi_01315004_122

Ám éppen ezek, vagyis a saját ötletek miatt kérdéses, hogy az F1 mennyire fogadná szívesen a szabályokba is beleszólni szándékozó céget: a Michelinnél ugyanis kijelentették, hogy eszük ágában sincs gyorsan kopó abroncsokat szállítani, emellett pedig szabadabb választást adnának a csapatoknak a keverékeket illetően, de legerősebben ahhoz ragaszkodnak, hogy a jelenlegi, 13 colos átmérőjű felniket 18 colosokra cseréljék.

„A Michelin egyértelműen nyitott az olyan dolgok megvitatására, mint a felni mérete, de hiszünk abban, hogy nem lenne értelme továbbra is ilyen gumikat gyártani, így rendkívül nehéz lenne számunkra, ha ugyanezt az utat kellene követnünk” – célozgatott Couasnon a cég terveire, amelyek aligha lehetnek majd megvalósíthatóak, ha a csapatok nem mennek bele a számukra is nagy költségekkel járó változtatásba.

A Motorsport értesülései szerint a Michelin vezetősége hétfőn hozza meg a végleges döntést az F1-es jövőről, így hamarosan minden bizonnyal a nyilvánosság számára is kiderül, hogy beadják-e a pályázatot a 2017 és 2019 közötti periódusra. Hogy aztán őket választják-e ki, az persze már egy egészen más kérdés.

Tagged: