Nyíltvízi úszó világkupa Balatonfüreden

A Magyar Úszás Napja tiszteletére visszatér a nyíltvízi úszó világkupa. A június 16-ai eseményen előreláthatólag 27 ország több, mint 150 versenyzője áll rajthoz.

Az esemény sajtótájékoztatóján kiderült, hogy mennyire lesz erős a mezőny. A nevezők között van a 10 kilométeres táv mindkét olimpiai címvédője. A holland Ferry Weertman és honfitársa Sharon van Rouwendaal. A tavalyi világbajnokság győztesei közül hárman is itt lesznek. Weertman mellett a női 25 kilométeres első Marcela Cuncha és a táv férfi bajnoka Axel Reymond is.

Balatonfüreden 2010 óta rendeznek nyíltvízi eseményeket, amelyekből természetesen a tavalyi vizes világbajnokság volt eddig a legnagyobb.

A világkupa-sorozat nyolc állomásból áll. Ebből kettőt rendeznek Európában. A hazai verseny összdíjazása 30 ezer dollár. A férfiak és a nők mezőnyében is az első nyolc helyezett kap pénzjutalmat.

A magyarok közül ott lesz Rasovszky Kristóf és Olasz Anna is. Kristóf tavaly háromszor is tudott nyerni a világkupákon. Idén Dohában és a Seychelles- szigeteken indult, ahol 12. lett. Jövő héten szeretne az első háromban végezni:

“Balatonfüreden még a dobogóra sem tudtam felállni, így most elsősorban ez a célom. Ha lehet, akkor a tetején állnék.”

Olasz Annának eddig egy 16. és egy 17. helye van idén.

“Az egész szezonom olyan, mint ahogy úszni szoktam, hátulról jövök felfelé. Ugyan az Európa-bajnokságra készülök, de a legfontosabb vk-állomás egyértelműen a balatonfüredi.”

Nem csak a jelenlegi aktív úszók legjobbjai lesznek jelen a jövő szombati eseményen. Risztov Éva olimpiai bajnok, a Magyar Úszó Szövetség Olimpiai Bajnokok Testületének elnöke mellett Wladár Sándor, Gyurta Dániel, Kovács Ágnes és Szabó József is tiszteletét teszi a Balatonfüredi világkupán.

 

The post Nyíltvízi úszó világkupa Balatonfüreden appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS