Kozák duplázott, öt aranynál járunk a vb-n

A már meglévő kettő mellé újabb három aranyérmet nyert a magyar kajak-kenu válogatott szombaton a portugáliai világbajnokságon. Kozák Danuta egyesben és Kárász Annával párosban is győzni tudott, míg a Balaska Márk, Birkás Balázs kettős megvédte címét. Kopasz Bálint egy félelmetesen erős mezőnyben nem sokkal maradt le a dobogóról.

A nap első döntőjében mindjárt aranyeséllyel álltunk rajthoz, hiszen a szülés után visszatért Kozák Danuta kezdte a finálék sorát 500 egyesben, azaz egy olimpiai számban. Már 200 méter után nyilvánvalóvá vált, hogy közte és Lisa Carrington között dől el a világbajnoki cím sorsa. Szinte végig fej-fej mellett haladt az ötszörös olimpiai bajnok magyar klasszis és az új-zélandi versenyző, de az utolsó 100 méteren Dana indított, és állva hagyta legnagyobb riválisát, magabiztosan nyerve ezzel a magyar csapat harmadik világbajnoki aranyérmét.

Carrington visszavághatott volna 59 perccel később Danutának, hiszen 500 párosban is egymásnak feszültek, a magyar hajóban Kárász Anna, az új-zélandiban pedig Caitlin Ryan ült még. A nagy rivális jobban eljött a rajtnál, féltávnál vezetett is, ám a mieink fokozatosan dolgozták le a hátrányt, a végén pedig egy egészen kivételes versenyben, 0,023 másodperces előnnyel megnyerték a futamot.

„Mindkettő nehéz volt, az egyes azért, mert egyedül versenyeztem, és nem volt kivel megosztani a terhet, a páros pedig azért, mert éreztem, hogy nem vagyok pihent, annak ellenére sem, hogy próbáltuk modellezni korábban ezt az időrendet. Az utolsó ötvenen hiányzott az az extra a részemről, amit az egyes kivett belőlem, de a két aranyat nem kell magyarázni. Van ennek a párosnak jövője” – mondta Kozák Danuta.

„Nem tartottam attól, hogy Dana fáradt lesz, tudtam, hogy ki fogja bírni. Nagyon szoros volt, nagy kő esett le a szívemről, amikor kijött a hivatalos eredmény. Nagy lendületet adhat ez a négyesre” – nyilatkozata Kárász Anna, aki az 500 négyesben Kozák Danutával és a Portugáliában már szintén világbajnoki címet nyert Medveczky Erikával és Bodonyi Dórával ül majd a hajóban. Várhatóan ott is a Lisa Carrington vezette új-zélandi egység lesz a legnagyobb ellenfél. Dana eddig 2-0-ra vezet Carrington ellen.

Címvédőként állt rajthoz 200 méteren a Balaska Márk, Birkás Balázs kettős, és valami elképesztő módon lőtt ki a rajtgépből, szinte azonnal egy fél hajó előnyt szerezve, amely a sprinttávon nagyon sokat számít. Az ellenfelek próbáltak zárkózni, de a kirobbanó formában lévő magyar kettős verhetetlen volt ma.

„A sebességünkben még maradt egy kicsi ebben a szembeszélben. Valamiben különlegesek vagyunk, mert évről évre hozzuk a jó eredményt” – mondta boldogan Birkás Balázs.

„Ez az érzés felfoghatatlan. Azért nyertünk, mert a többiek sokkot kaptak, azt hitték, hogy visszahívják a rajtot” – utalt viccesen Balaska a kiváló rajtjukra.

A nők ugyanezen számában is világbajnoki címvédőként állt rajthoz Hagymási Réka és Szabó Ágnes, de nekik nem sikerült olyan jól a rajt, mint Balaskáéknak, és negyedikként értek célba.

A király számban, a férfiak 1000 méteres kajak egyes versenyében dobogóreményekkel vágott neki Kopasz Bálint a döntőnek, ám a még mindig csak 21 éves magyar versenyzőnek túl erős volt a mezőny. Nem csoda, hiszen világklasszisok sora jutott be a fináléba, a hazaiak sztárja, Pimenta mellett a német Rendschmidt, a cseh Dostál, a spanyol Rodriguez és a dán Poulsen is ott volt a rajtnál – olimpiai és világbajnokok sora. Kopasz végül szép hajrával a negyedik helyre hozta be hajóját.

„Nagyon jól fel voltam készítve erre a versenyre, de a többiek is. A dobogóra szerettem volna felállni, de nem sikerült, nagyon kemény volt ez a meccs, az eddigi egyik legnehezebb versenyem volt. Pedig egy jól felépített pályát mentem, de a többiek most erősebbek voltak” – mondta Kopasz Bálint.

Hasonló helyzetben volt Bodonyi András is C1 1000 méteren, a német Brendel, a cseh Fuksa és a brazil Dos Santos nevével fémjelzett mezőnyben csoda lett volna, ha érmet tud nyerni, végül hetedikként zárt. Szintén egy olimpiai számban, női kenu egyes 200 méteren Balla Virág az ötödik lett, a négyesek 1000 méteres versenyében a kajakosoknál a Tóth Dávid, Bogár Gábor, Ilyés Róbert, Ceiner Benjámin egység hatodikként, a Sarudi Pál, Kiss Balázs, Kiss Tamás, Takács Mihály alkotta hajó pedig hetedikként ért célba.

Egy paradöntőben is érdekeltek voltunk szombaton, VL2-ben Juhász Tamás a negyedik, Suba Róbert pedig a hatodik lett.

A magyar válogatott öt arany-, és egy bronzéremmel áll, a parasportolók között pedig Suba Róbert is nyert egy ezüstérmet.

Szombaton délután még előfutamokat és középdöntőket rendeznek Portugáliában.

The post Kozák duplázott, öt aranynál járunk a vb-n appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS