Vívó-vb – A tavalyi három érem most is megfelelne

image

Egy változtatással ugyanaz a magyar csapat vesz részt a kedden kezdődő kazanyi vívó-világbajnokságon, amelyik egy-egy arannyal, illetve bronzzal tért haza a júniusi kontinensviadalról, ugyanakkor elégedettséget – az elmúlt évek átlagát is figyelembe véve – egy éremmel több megszerzése okozna.

    A strasbourgi Eb jól kezdődött, nagyszerű győzelmet aratott a párbajtőröző Rédli András, majd egyéniben még egyszer állhatott dobogón magyar vívó, mégpedig a férfi kardozók egyéni versenyét követően Gémesi Csanád személyében. A folytatás viszont már nem alakult ilyen fényesen, a csapatküzdelmek során nem jutott érem a magyaroknak. Most, a Tatár Köztársaság bő egymilliós fővárosában éppen itt lehetne előre lépni, a papírformát és a várható ellenfeleket tekintve elsősorban a párbajtőrözők jóvoltából.
    Tavaly, a budapesti vb-n egy arannyal és két bronzzal hatodik lett az éremtáblázaton a magyar válogatott. Győzött a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter alkotta párbajtőrcsapat, míg harmadik lett a kardozó Szilágyi Áron és a párbajtőröző Szász Emese. A férfi párbajtőrcsapat, akárcsak Szilágyi és Szász idén is az éremszerzésre esélyesek közé tartozik. Igaz ez a párbajtőrözőkre még úgy is, hogy Boczkó sérülés miatt sokáig nem versenyzett, Imre pedig hosszabb pihenőt tartott. Az Eb-n a férfi párbajtőrözők tíz világverseny után először nem tudtak dobogóra állni, de ez nem jelenti azt, hogy elfelejtettek volna vívni. Talán éppen a kisiklás adhat plusz motivációt a vb-szerepléshez.
    Nem jött össze az Eb-n az éremszerzés Szilágyinak és Szásznak, ők azonban, úgy tűnik, vb-ken jobban szerepelnek. Ők ketten, illetve Rédli és Gémesi lesznek kiemeltek az egyéni verseny során, a többieknek a selejtezőből kell felküzdeniük magukat a 64-es főtáblára.
    A tavalyi győzelemre hat évet várt a magyar vívósport, azt megelőzően ugyanis 2007-ben, Szentpéterváron sikerült aranyat szereznie, igaz, akkor kétszer is: a férfi kardcsapat és a párbajtőröző Kulcsár Krisztián állhatott a dobogó legfelső fokára.
    Az esélyeket illetően támpontként szolgálhat a vk-szereplés. Az idén a világbajnoki ezüst- és bronzérmes Szász Emese vívott a legeredményesebben: Barcelonában győzött, Rio de Janeiróban második, Lipcsében és Havannában pedig harmadik lett, ezzel a világranglistán az élre került. Ugyancsak halmozta az érmeket az olimpiai és – csapatban – világbajnok Szilágyi Áron, aki Padovában és Varsóban a mezőny legjobbjának bizonyult, a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n pedig csak két tus választotta el ettől.
    Egyéniben vk-dobogóra állhatott a Madridban második Gémesi Csanád, a Heidenheimben ezüstérmes Rédli András – ők aztán az Eb-n is érmet nyertek -, valamint a Dohában harmadik Révész Julianna.
    A női párbajtőrcsapat Lipcsében győzött, Barcelonában második volt, Dohában pedig harmadikként végzett, a férfi párbajtőr-válogatott Tallinnban a dobogó második fokára állhatott, Buenos Airesben pedig bronzot szerzett, míg a férfi kardegyüttes Madridban végzett a harmadik helyen.
    A vb-menetelést jelentős mértékben befolyásolhatja, hogy az egyes szakaszokban éppen milyen ellenfél jut a magyaroknak, de az eredménysor alapján kijelenthető, van annyi éremesély, amelyből a – szokásos – három, közte egy arany összejöhet.
    A vb-k 1937-től íródó történetében férfi párbajtőrben Kulcsár Krisztián (2007), női párbajtőrben Nagy Tímea (2006), férfi kardban Nébald György (1990), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben  
pedig Fülöp Mihály (1957) a legutóbbi magyar egyéni győztes. Női kardban még nem avattak magyar világbajnokot. Csapatban a férfi párbajtőrözőké a legutóbbi aranyérem tavalyról. A férfi kardozók 2007-ben, a női párbajtőrözők 2002-ben, a női tőrözők 1987-ben, a férfi tőrözők 1957-ben győztek legutóbb. Női kardban még nem született magyar diadal.
    A kazanyi vb programját kissé elnyújtották a szervezők, az első három napon ugyanis selejtezőket rendeznek, s csak pénteken kezdődnek az éremcsatározások. Eltér a korábbi évek általános gyakorlatától az is, hogy egy-egy napra egy fegyvernem női és férfi küzdelmei kerültek. Péntektől vasárnapig rendezik az egyéni főtáblás küzdelmeket, hétfőtől szerdáig pedig a csapatversenyekre kerül sor.

Forrás: • xlsport.hu –

• Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os induló bónuszát. AKÁR 15.000 FT BEFIZETÉSI BÓNUSZ!