Nyolcvan ország ezer versenyzője a szegedi korosztályos kajak-kenu vb-n

Több mint nyolcvan országból több mint ezer versenyző száll vízre július 17-20-án Szegeden, az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon.

Ahogy az az esemény hétfői, kampányindító sajtótájékoztatóján elhangzott, a sportág berkein belül nagyon szeretik Szegedet, ennek, s a kajak-kenu fejlődésének is köszönhető, hogy ekkora mezőny gyűlik majd össze a Maty-éren. Ábrahám Attila, a magyar szövetség (MKKSZ) főtitkára, egyben a szervezőbizottság elnöke elárulta: még Észak-Koreából és több afrikai országból is érkeznek indulók.
Baráth Etele, az MKKSZ elnöke úgy fogalmazott, szeretnék, ha ez a verseny a sportág ünnepe is lenne, s nemcsak a két fő korosztályban, hanem az egészen kis gyermekeknek is szerveznek futamokat.
Csabai Edvin szakmai igazgató arról beszélt, hogy az idei felkészülési tervben az augusztusi, moszkvai felnőtt vb után ezt a regattát jelölték meg a második legfontosabb versenynek, s meggyőződése szerint az itt vízre szálló magyar sportolók közül többen a 2016-os riói olimpián induló válogatottban is helyet kaphatnak.
A Kiből lesz a következő legenda? szlogennel futó kampány egyik arca a 2012-es londoni olimpián hatodik, de még csak 23 éves kajakos, Dudás Miklós, aki elárulta: azért döntött úgy, hogy elindul a szegedi viadalon, mert hazai közönség előtt versenyezni egyedülálló élmény.
A vezetők egyetértettek abban, hogy a válogatók alapján minden okuk megvan bizakodni a nagyszerű magyar szereplésben, de ezt nem kívánták „érmesíteni”. Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző az MTI érdeklődésére elmondta: a 12 olimpiai plusz két női kenus számban zajló versenyeken körülbelül negyven (19 ifjúsági korú és körülbelül még egyszer ennyi U23-as) hazai sportoló indul majd.
A versenyeket a Sport TV élőben közvetíti, a helyszínen pedig ingyenes lesz a belépés.