Barka Emese aranyérmes az egyetemi birkózó-világbajnokságon

image

A 24 éves Barka Emese aranyérmes lett csütörtökön a Pécsen zajló egyetemi birkózó-világbajnokság 58 kilogrammos súlycsoportjában.

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a tavalyi vb-n bronzérmes versenyző mindhárom mérkőzését könnyedén nyerte meg: a negyeddöntőben ukrán riválisát 10-0-ra, az eldöntőben amerikai ellenfelét 9-0-s vezetésnél tussal győzte le, míg a fináléban az orosz Okszana Nagornihot 13-2-re verte.
A magyar versenyzők az előző két napon három bronzérmet gyűjtöttek a szabadfogású birkózók révén: a 70 kilós Gulyás Zsombor, a 97 kilós Szabó Mihály és a 125 kilós Csercsics Richárd egyaránt harmadikként zárt.
A pécsi vb-re 25 ország 280 versenyzője érkezett, Magyarországot 21 tagú csapat képviseli.

fotó: www.birkozoszov.hu

Két bronz, egy sérülés a magyar mérleg

image Újabb érmekből, gyors kiesésekből és fájdalmas sérülésből is kijutott a magyaroknak a 11.  Egyetemi Birkózó Világbajnokság második napján: a két bronzot Gulyás Zsombor (70 kg, Semmelweis Egyetem) és Csercsics Richárd (125 kg, Semmelweis Egyetem) nyakába akasztották; Kőrösi Éva (55 kg, Semmelweis Egyetem) pedig egy vállficam után gipszben végezte a napot.

A számmisztika kedvelői örülhettek: az első nap egy érme után a 2.-on immár kettőnek örülhetett a hazai publikum – amely kicsit több szerencsével akár három is lehetett volna. Hiszen Tőzsér Sándor (Semmelweis Egyetem) is elődöntőbe jutott a 86 kilósok között a Maia da Nobrega elleni gyors győzelem (a brazil sérülése miatt a bírók nem engedték folytatni a küzdelmet), majd a szlovák Michael Bodnár elleni ugyancsak sikeres negyeddöntő után. Tőzsérnek az elődöntőben azonban a későbbi győztes, junior világbajnok, a sokkal erősebb fizikumú, amerikai Chris Perry sajnos tussal megálljt parancsolt. Tőzsér a döntőben a moldávok korábbi felnőtt-vb- és Eb-5. birkózóját, Piotr Ianulovot győzte le hatalmas csatában, négy másodperccel a gong előtt fordítva, majd a bronzmeccsen a török Namik Korkmaztól kapott ki 6-0-ra, így az 5. helyen zárt.

Ketten a magyarok közül azonban így is éremnek örülhettek: a 70 kilósok között Gulyás Zsombor a kanadai Brian Hutton 10-0-ás, majd a török Mehmet Oktay 6-1-es legyőzése után a döntőbe jutásért vívott küzdelemben a moldovai Evgheni Nedealcóval szemben 7-0-lal alulmaradt, így a bronzcsata maradt számára.  Ott egy erős japánnal, Koszuke Szunagavával került szembe, ám harcos, taktikus küzdelemben 6-1-es diadalt aratott, így megszerezte a második magyar bronzérmet. A súlycsoportban emellett a finálét érdemes kiemelni, amelyet a „bűvészszaltó” egyik nagymestere, Nedealco 8-4-nél tussal zárt rövidre az amerikai James Green ellen.

Gulyás Zsombor ugyan vérző szájjal jött le a szőnyegről, ám mégsem csak emiatt vegyült némi panasz szavaiba:

„- Nagy csata volt, valahogyan nehéz nekünk, európai birkózóknak az ázsiaiak ellen küzdeni, de sikerült kivédenem a japán próbálkozásait, és végül harmadik lettem.  Ja, a vérző száj… szóra sem érdemes, benne van a pakliban… Tudom, hogy ez így kimondva jó helyezésnek mondható, de nem vagyok elégedett, még akkor sem, ha a moldávtól elszenvedett vereség után fel tudtam állni, mert meg akartam szerezni a bronzérmet. Legközelebb remélhetőleg még jobban alakulnak a dolgok.”

A szerdai második, összességben harmadik bronzot a legfelső súlycsoportban Csercsics Richárd szolgáltatta. A 125 kilós óriás előbb nagyon simán jutott túl az ukrán Andrij Vlaszovon, ám a folytatásban a nagy fizikai fölényű, színes bőrű amerikai, a kicsit később már egyetemi világbajnoki címét ünneplő Tyrell Fortune állt az útjába. A bronzcsatára azonban Csercsics újra fölszívta magát és technikai tussal kerekedett a moldáv Alexandr Romanov fölé.

Az eredményhirdetés után Csercsics így emlékezett vissza a bronzhoz vezető útra:

„- Nagyon jólesett, hogy „összecsomagolhattam” moldáv ellenfelemet, és technikai tussal győztem a harmadik helyért vívott meccsen. Rettentően elfáradtam, és azzal a munkabírással tudtam végigcsinálni a napot, aminek az alapjait Szombathelyen raktuk le Veréb Pista bácsival. Vártam már ezt a pillanatot, hogy egy nagy nemzetközi versenyen végre érmet szerezhessek.”

A szerdai legkisebb szabadfogású súlycsoportban, a 61 kilóban Németh Béla 11-0-ás vereséggel nyitott a török Ismail Avcillal szemben, majd miután a folytatásban a török is kikapott soros mongol ellenfelétől, ő is búcsúzott a folytatástól.

A szabadfogásúak számára ezzel végére is ért a vb. Gulyás István szakágvezető természetesen elégedett a három éremmel:

„- Visszatérve még a nyitónapra, Szabó Misi is nagyon megérdemelte, hogy dobogóra állhasson, rendkívül szorgalmasan dolgozik a hétköznapokon. Ma is éremért birkózott mindhárom emberünk, akinek erre esélye volt. A 61 kilós Németh Bélától azt vártam, hogy próbálkozzon akciókkal, ez a török Avci ellen sikerült is, de jobb helyezésre nem volt esélye. Zsombor a világklasszis moldáv Nedealcótól kapott csak ki, azokat viszont, akiket meg kell vernie, le is győzte, így a bronzmeccsen a japán Szunagavát is. Tőzsér Sanyi súlycsoportváltás után, a korábbinál jóval kevesebb edzésmunkával idáig juthatott, a török Korkmaz jobb volt nála, ám így is dicséretes a helytállása. Csercsics Richárd nagyon szépen birkózott, az első meccsen is egy kemény ukránt győzött le, rászolgált erre a sikerre. Nagy munkabírású versenyző, és szüksége is van rá, hogy az izomzatát, tömegét növelni tudja, sokszor megörvendeztethet még minket. Bevallom, azt reméltem, hogy az érmeink közül valamelyik fényesebb lesz egy kicsit, de soha rosszabbat.”

A szabadfogásúak csapatversenyét az Egyesült Államok nyerte (ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy a világhírű amerikai egyetemi sportban a birkózást több ezer egyetemista űzi, vagyis nagyon mély a válogatottak merítési lehetősége…) Törökország és Oroszország előtt.

Sokkal rosszabbul jártak szerdán a magyar hölgyek: a 48 kilósok között a PTE színeit képviselő Mihálovics Ivett egy percig sem húzta szemmel láthatóan sokkal erősebb mongol ellenfelével szemben, majd Tsogtbaart későbbi vereségével búcsúzott is a folytatástól.

Az 55 kilóban pedig Kőrösi Éva már a szőnyegre lépés utáni 7. másodpercben fájdalmas arccal rogyott térdre: az amerikai Samantha Klingel olyan szerencsétlenül támasztotta meg a karját, hogy kiugrott a válla – a mozdulat Kőrösi számára a vb végét, egyben kicsit később egy kényelmetlen gipszet is jelentett.

Nagy Lajos női szakvezető szerint a két magyar lány edzettségi szintje és tudása nem éri el azt a szintet, amit jó néhány ellenfelük, például a kemény, lábra támadásokat erőltető japánok, képviselnek:

„- Sajnos ez a realitás, nem lehettek illúzióink. Ráadásul Kőrösi Évi nagyon szerencsétlen sérülést szenvedett, nem is értem, hogyan történhetett. Ivett fizikuma ugyan nem lenne rossz, de kicsit félt a mérkőzésektől, egy percet töltött a szőnyegen. A következő súlycsoportokkal kapcsolatban azonban optimista vagyok annak ellenére, hogy többek között orosz és japán birkózókkal kell majd csütörtökön farkasszemet néznünk. Jön Barka Emese, Sleisz Gabi és a többiek. Meglátjuk…”

Csütörtök egyébként a hölgyek napja lesz a vb-n: a szabadfogású férfiak zárása után ekkor csak női súlycsoportokban folyik a küzdelem, pénteken pedig először lépnek majd színre a kötöttfogású birkózók.

A szerdai eredmények /Wednesday’s results

Szabadfogás / FS 61 kg                             

Nyolcaddöntők / 1/8 FINALE

Scott SCHILLER (CAN) – Niurgun SKRIABIN (RUS) 0-10

Niklas DORN (GER) – Satymkulov SYPAR (KGZ) 0-7

Bernard FUTRELL (USA) – Masakazu KAMOI (JPN) 8-1

Vadim SAKULTAN (MDA) – Vadym SHUKSHUN (UKR) 14-9

Negyeddöntők / 1/4 FINALE

T. TUMENBILGET (MGL) – Stefan IVANOV (BUL) 10-6

NÉMETH Béla (HUN, Nyugat-Magyarországi Egyetem) – Ismail AVCI (TUR) 1-11

Niurgun SKRIABIN (RUS) – Satymkulov SYPAR (KGZ) 4-1

Bernard FUTRELL (USA) – Vadim SAKULTAN (MDA) 12-0

Elődöntők / ½ FINALE

T. TUMENBILGET (MGL) – Ismail AVCI (TUR) 10-0

Niurgun SKRIABIN (RUS) – Bernard FUTRELL (USA) 2-8

Döntő / FINALE

T. TUMENBILGET (MGL) – Bernard FUTRELL (USA) 12-11

Vígaszág / REPECHAGE FINALISTE

Stefan IVANOV (BUL) – Ismail AVCI (TUR) 9-12

Masakazu KAMOI (JPN) – Vadim SAKULTAN (MDA) 10-0

Masakazu KAMOI (JPN) – Niurgun SKRIABIN (RUS) 7-11

Szabadfogás 61 kg végeredmény / FS 61 kg FINAL RESULT

1. T. TUMENBILGET (MGL)

2. Bernard FUTRELL (USA)

3. Ismail AVCI (TUR)

3. Niurgun SKRIABIN (RUS)

…10. Németh Béla (Magyarország)

Szabadfogás / FS 70 kg                                

Nyolcaddöntők / 1/8 FINALE

Mishel MIHAYLOV (BUL) – Kosuke SUNAGAWA (JPN) 8-11

Evgheni NEDEAÉCO (MDA) – Mladen MILADINOV (AUT) 10-0

GULYÁS Zsombor (HUN, Semmelweis Egyetem) – Brian HUTTON (CAN) 10-0

Mehmet OKTAY (TUR) – Arkadiusz SZEJA (POL) 9-8

Negyeddöntők / ¼ FINALE

James GREEN (USA) – Jere KUNNAS (FIN) 11-1

Serhii ODYNAK (UKR) – Shamil MAGOMEDOV (RUS) 2-8

Kosuke SUNAGAWA (JPN) – Evgheni NEDEAÉCO (MDA) 5-14

GULYÁS Zsombor (HUN, Semmelweis Egyetem) – Mehmet OKTAY (TUR) 6-1

Elődöntők / ½ FINALE

James GREEN (USA) – Shamil MAGOMEDOV (RUS) 8-4

Evgheni NEDEAÉCO (MDA) – GULYÁS Zsombor (HUN, Semmelweis Egyetem) 7-0

Döntő / FINALE

James GREEN (USA) – Evgheni NEDEAÉCO (MDA) tus 8-4-nél

Vígaszág / REPECHAGE FINALISTE

Jere KUNNAS (FIN) – Shamil MAGOMEDOV (RUS) 3-9

Mladen MILADINOV (AUT) – Kosuke SUNAGAWA (JPN) 0-11

Kosuke SUNAGAWA (JPN) – GULYÁS Zsombor (HUN, Semmelweis Egyetem) 1-6

Szabadfogás 70 kg végeredmény / FS 70 kg FINAL RESULT

1. Evgheni NEDEAÉCO (MDA)

2. James GREEN (USA)

3. Shamil MAGOMEDOV (RUS)

3. GULYÁS ZSOMBOR (HUN, Semmelweis Egyetem)

Szabadfogás / FS 86 kg                                

Nyolcaddöntők / 1/8 FINALE

Oleg KTSOEV (RUS) – Ville HEINO (FIN) 8-4

Anton CHUIEV (UKR) – S. JEZIERZANSKI (POL) 2-13

Iren YURUKOV (BUL) – Naoya AKAGUMA (JPN) 1-6

Ophir BERNSTEIN (ISR) – Piotr IANULOV (MDA) 1-11

Riley OTTO (CAN) – Michael BODNAR (SVK) 4-4

TŐZSÉR Sándor (HUN, Semmelweis Egyetem) – J. MAYA DA NOBREGA (BRA) 4-0

(Nobrega sérülés miatt feladta)

Namik KORKMAZ (TUR) – Usupov AIBEK (KGZ) 4-4

Chris PERRY (USA) – A. FRANT (ROU) 8-0

Negyeddöntők / 1/4 FINALE

Oleg KTSOEV (RUS) – S. JEZIERZANSKI (POL) 8-5

Naoya AKAGUMA (JPN) – Piotr IANULOV (MDA) 0-10

Michael BODNAR (SVK) – TŐZSÉR Sándor (HUN, Semmelweis Egyetem) 0-3

Namik KORKMAZ (TUR) – Chris PERRY (USA) 2-4

Elődöntők / ½ FINALE

Oleg KTSOEV (RUS) – Piotr IANULOV (MDA) 1-5

TŐZSÉR Sándor (HUN, Semmelweis Egyetem) – Chris PERRY (USA) 0-4

Döntő / FINALE

Piotr IANULOV (MDA) – Chris PERRY (USA)

Vígaszág / REPECHAGE FINALISTE

Ophir BERNSTEIN (ISR) – Naoya AKAGUMA (JPN) 6-3

Ophir BERNSTEIN (ISR) – Oleg KTSOEV (RUS) 13-6

A. FRANT (ROU) – Namik KORKMAZ (TUR) 2-4

Namik KORKMAZ (TUR) – TŐZSÉR Sándor (HUN, Semmelweis Egyetem) 6-0

Szabadfogás 86 kg végeredmény / FS 86 kg FINAL RESULT

1. Chris PERRY (USA)

2. Piotr IANULOV (MDA)

3. Ophir BERNSTEIN (ISR)

3. Namik KORKMAZ (TUR)

5. Oleg Kcojev (Oroszország) és TŐZSÉR SÁNDOR (MAGYARORSZÁG)

Szabadfogás / FS 125 kg 

Negyeddöntők

Sakir BOZKURT (TUR) – Mariyan TODOROV (BUL) 7-5

M. GUSEINOV (RUS) – Gurjot KOONER (CAN) 10-6

Alexandr ROMANOV (MDA) – Tyrell FORTUNE (USA) 0-6

CSERCSICS Richárd (HUN, Semmelweis Egyetem) – Andriy VLASOV (UKR) 5-0

Elődöntők / ½ FINALE

Sakir BOZKURT (TUR) – M. GUSEINOV (RUS) 4-4

Tyrell FORTUNE (USA) – CSERCSICS Richárd (HUN, Semmelweis Egyetem) 10-2

Döntő / FINALE

Sakir BOZKURT (TUR) – Tyrell FORTUNE (USA) 1-12

Vígaszág / REPECHAGE FINALISTE

Mariyan TODOROV (BUL) – M. GUSEINOV (RUS) 8-6

Alexandr ROMANOV (MDA) – CSERCSICS Richárd (HUN, Semmelweis Egyetem) 2-12

Szabadfogás 125 kg végeredmény / FS 125 kg FINAL RESULT

1. Tyrell FORTUNE (USA)

2. Sakir BOZKURT (TUR)

3. Mariyan TODOROV (BUL)

3. CSERCSICS RICHÁRD (HUN, Semmelweis Egyetem)

Női birkózás / Female Wrestling 48 kg

Nyolcaddöntők / 1/8 FINALE

Emilia BUDEANU (MDA) – Erin GOLSTON (USA) 9-2

MIHÁLOVICS Ivett (HUN, PTE) – T. TSOGTBAATAR (MGL) 0-10

Lenka MATEJOVA (SVK) – Iryna RYBAK (UKR) 2-12

Alina MOREVA (RUS) – Shiori ITO (JPN) 2-6

Negyeddöntők / ¼ FINALE

Pepa DIMITROVA (BUL) – Anna LUKASIAK (POL) 0-11

Madalina LINGURARU (ROU) – Jasmine MIAN (CAN) 6-6

Emilia BUDEANU (MDA) – T. TSOGTBAATAR (MGL) 2-12

Iryna RYBAK (UKR) – Shiori ITO (JPN) 7-8

Elődöntők / ½ FINALE

Anna LUKASIAK (POL) – Jasmine MIAN (CAN) 0-3

T. TSOGTBAATAR (MGL) – Shiori ITO (JPN) 0-11

Döntő / FINALE

Jasmine MIAN (CAN) – Shiori ITO (JPN) 4-2

Vígaszág / REPECHAGE FINALISTE

Madalina LINGURARU (ROU) – Anna LUKASIAK (POL) 0-4

Alina MOREVA (RUS) – Iryna RYBAK (UKR) 2-0

Alina MOREVA (RUS) – T. TSOGTBAATAR (MGL) 6-0

Női birkózás 48 kg végeredmény / FEMALE WRESTLING 48 kg FINAL RESULT

1. Jasmine MIAN (CAN)

2. Shiori ITO (JPN)

3. Anna LUKASIAK (POL)

3. Alina MOREVA (RUS)

…11. Mihálovics Ivett (HUN, PTE)

Női birkózás / FEMALE WRESTLING 55 kg 

Negyeddöntők / ¼ FINALE

Samantha KLINGEL (USA) – KŐRÖSI Éva (HUN, Semmelweis Egyetem) 0-0

(Kőrösi sérülés miatt feladta)

Irina OLOGONOVA (RUS) – Samantha STEWART (CAN) 8-2

Evelina NIKOLOVA (BUL) – Tiina VAINIONPAA (FIN) TUS 4-7-nél!

Chiho HAMADA (JPN) – Tetyana KIT (UKR) 10-0

Elődöntők / ½ Final

Samantha KLINGEL (USA) – Irina OLOGONOVA (RUS) 1-12

Evelina NIKOLOVA (BUL) – Chiho HAMADA (JPN) 2-12

Döntő / FINAL

Irina OLOGONOVA (RUS) – Chiho HAMADA (JPN) 1-4

Vígaszág / REPECHAGE FINALISTE

Samantha STEWART (CAN) – Samantha KLINGEL (USA) 10-0

Tetyana KIT (UKR) – Evelina NIKOLOVA (BUL) 7-4 

Női birkózás 55 kg végeredmény / FEMALE WRESTLING 55 kg FINAL RESULT

1. Chiho HAMADA (JPN)

2. Irina OLOGONOVA (RUS)

3. Samantha STEWART (CAN)

3. Tetyana KIT (UKR)

…8. Kőrösi Éva (HUN, Semmelweis Egyetem)

A csütörtöki program

12.00-ig Végső nevezés leadása – Kötöttfogás 59-71-80-98 kg
14.00-17.30 Selejtezők és vigaszági mérkőzések – Női birkózás 53-58-60-63-69-75 kg

 

16.15-17.15 Orvosi vizsgálat – Kötöttfogás 59-71-80-98 kg
17.30-18.00 Mérlegelés – Kötöttfogás 59-71-80-98 kg
18.00-20.00 Döntők – Női birkózás 53-58-60-63-69-75 kg

Ünnepélyes eredményhirdetés

 

A csütörtöki párosítások

Női birkózás / FEMALE WRESTLING 53 kg

Negyeddöntők / ¼ FINALE

Iulia LEORDA (MDA) – Brianne BARRY (CAN)

Olga SHNAIDER (UKR) – Stalvira ORSHUSH (RUS)

Sara JEZIERZANSKA (POL) – Amy FEARNSIDE (USA)

Arisa TANAKA (JPN) – Nathalie RIESER (SUI)

Női birkózás / FEMALE WRESTLING 58 kg

Nyolcaddöntők / 1/8 FINALE

Katarzyna MICHALAK (POL) – Ecaterina RUSU (MDA)

Negyeddöntők / ¼ FINALE

BARKA Emese (HUN, Semmelweis Egyetem) – Tetyana LAVRENCHUK (UKR)

E. MILOVITCH-SERA (CAN) – Jacarra WINCHESTER (USA)

Mikako HIGUCHI (JPN) – Oksana NAGORNYKH (RUS)

Női birkózás / FEMALE WRESTLING 60 kg

Negyeddöntők / ¼ FINALE

N. SANDAGDORJ (MGL) – Viktoriia CHPURKO (UKR)

JAGER Szimonetta (HUN, Semmelweis Egyetem) – HAYAMI Natsumi (JPN)

Brieana DELGADO (USA) – Maria LIULKOVA (RUS)

Női birkózás / FEMALE WRESTLING 63 kg

Nyolcaddöntők / 1/8 FINALE

SLEISZ Gabriella (HUN, Szent István Egyetem) – Haruna UEHARA (JPN)

Negyeddöntők / ¼ FINALE

Dzanan MANOLOVA (BUL) – Yulija MALYK (UKR)

HENDEY Amanda (USA) – KROL Agnieszka (POL)

LAPPAGE Danielle (CAN) – LAZINSKAIA V. (RUS)

Női birkózás / FEMALE WRESTLING 69 kg

Negyeddöntők / ¼ FINALE

Maryna MOSPAN (UKR) – A. POPESCU (ROU)

Tamyra MENSAH (USA) – Lisa Nadine HUG (GER)

Darima SANZHEEVA (RUS) – Daria OSOCKA (POL)

Dorothy YEATS (CAN) – Chihiro HASHIMOTO (JPN)

Női birkózás / FEMALE WRESTLING 75 kg

Negyeddöntők / ¼ FINALE

Tamae YOSHII (JPN) – Julia SALATA (USA)

Epp MAE (EST) – Noelia LALIN CANDA (ESP)

Ganna TELKOVA (UKR) – Patrycja HOWIS (POL)

Erica WIEBE (CAN) – Viktoriya FROLOVA (RUS)

Magyar bronzzal indult a világbajnokság

image Szabó Mihály (Edutus Főiskola) a szabadfogásúak 97 kilós súlycsoportjában már a 11. Egyetemi Birkózó Világbajnokság nyitónapján egy bronzéremmel örvendeztette meg a magyar csapatot és szurkolókat Pécsett – igaz, a másik három indulónk az első körben kiesett a versenyből. 

Ugyan a selejtezők és a döntők között a hivatalos megnyitó ünnepség és köszöntők még kettészelték a nyitónap versenyprogramját, kedden ettől függetlenül már a szőnyegeken folyó párharcokra figyelt a Lauber Dezső Sportcsarnok közönsége. A szabadfogásúak 57, 65, 74 és 97 kilós súlycsoportjaival, mindben hat-hat párral indult az egyetemi vb, természetesen mindegyikben egy-egy magyar birkózóval.

Négyük közül hárman sajnos nem jutottak messzire: Nyíri Milán (ELTE) az 57 kilóban az izraeli Demitrij Zobkovtól, Bábszky Gergely (Semmelweis Egyetem) a 65 kilóban az ukrán Vadim Duhnótól, Lagzi-Kovács Bendegúz (Zsigmond Király Főiskola) pedig 74 kilóban a török Musa Gurbuztól szenvedett egyaránt 10-0-s vereséget, így búcsúzott a folytatástól.

A 97 kilogrammosok között a Vasas SC versenyzője, Szabó Mihály a nyitómeccsén 14-4-es pontozással lépett túl a mongol Batdorzs Namhadzson, majd a negyeddöntőben 10-0-ra kikapott az amerikai Dustin Kilgore-tól. Ám szerencséjére az amerikai az elődöntőben 11-1-re verte az orosz Badavi Magomedovot, így utóbbival Szabó a vígaszági bronzcsatában nézhetett farkasszemet. Itt pedig még egyszer összeszedve minden erejét, nem túl lendületes, de taktikus birkózással 4-2-es győzelmet aratott, így az eredményhirdetéskor az első magyar érem, egy bronz került a nyakába.

Ő maga pillanatokkal győzelme után így értékelte saját teljesítményét:

– Bár mongol ellenfelemet technikai tussal vertem meg, talán kívülről nem is látszott, milyen nehéz meccs volt, de valahogy felfrissültem tőle, átlendültem a holtponton. Este pedig legyőztem az oroszt, igyekeztem megtenni minden tőlem telhetőt. Egész nap erre a bronzmeccsre készültünk. A taktikát is tudatosan úgy építettük fel, hogy tudtuk, ellenfelem az elején támadni fog. Bíztam benne, hogy elfárad, és így megfordíthatom az összecsapást. Kihoztam magamból a maximumot, elégedett vagyok a bronzéremmel.

Gulyás István a szabadfogásúak szakágvezetője így összegezte a nyitónap magyar teljesítményét:

– Először is megsüvegelendő Szabó Mihály teljesítménye, a bronzérem is magáért beszél, és az még inkább, hogy egy orosz versenyzőt fárasztott el, és győzött le az éremért. Misi fiatal, van hová fejlődnie, és meggyőződésem, hogy fog is. Másik három indulónk meglehetősen nehéz sorsolást kapott, technikai tussal szenvedtek vereséget. Bende például a korábbi junior Európa-bajnok török Gurbuzzal küzdött, Gergő ukránt húzott. Ők sem tudták eljuttatni a mieinket a vigaszágra, így kiesés lett a vége. Mindhármukkal türelmeseknek kell lennünk, felnőtt-pályafutásuk elején járnak, és még éppen csak elindultak a majdani válogatottság felé vezető úton, remélem, egyszer célba is érnek.

 

Az egyetemi vb szerdán 14 órától a szabadfogásúak 61, 70, 86 és 125, valamint a nők 48 és 55 kilós mérkőzéseivel folytatódik.

Az 1. versenynap végeredménye

 

57 kg (11 induló).

Döntő: Morisita – Petrov 5-0

Egyetemi világbajnok: Fumitaka Morisita (Japán)

2. Vlagyiszlav Petrov (Oroszország)

3. Matt McDonough (Egyesült Államok) és Has-Erdene Bjambadorzs (Mongólia)

…10. Nyíri Milán (Magyarország)

 

65 kg (13 induló).

Döntő: Kilicsallayan – Bucur 10-0

Egyetemi-világbajnok: Selahattin Kilicsallayan (Törökország)

2. George Bucur (Románia)

3. Batmagnaj Bacsuluun (Mongólia) és Mihail Sava (Moldova)

…11. Bábszky Gergely (Magyarország)

 

74 kg (15 induló).

Döntő: Caldwell – Oszmanov 3-2

Egyetemi-világbajnok: Tyler Caldwell (Egyesült Államok)

2. Samil-Imam Oszmanov (Oroszország)

3. Andrij Nagornij (Ukrajna) és Musa Gurbuz (Törökország)

…15. Lagzi-Kovács Bendegúz (Magyarország)

 

97 kg (9 induló).

Döntő: Yasarli – Kilgore 10-0

Egyetemi-világbajnok: Fatih Yasarli (Törökország)

2. Dustin Kilgore (Egyesült Államok)

3. Partyk Dublinowski (Lengyelország) és SZABÓ MIHÁLY (MAGYARORSZÁG)

 

A szerdai program

 

12.00-ig Végső nevezés leadása – Női birkózás 53-58-60-63-69-75 kg
14.00-17.30 Selejtezők és vigaszági mérkőzések – Szabadfogás 61-70-86-125 kg, női birkózás 48-55 kg
16.15-.17.15 Orvosi vizsgálat – Női birkózás 53-58-60-63-69-75 kg
17.30-18.00 Mérlegelés – Női birkózás 53-58-60-63-69-75 kg
18.00-20.00 Döntők – Szabadfogás 61-70-86-125 kg; női birkózás 48-55 kg

Ünnepélyes eredményhirdetés

Fotó: Vasas FC

11. Egyetemi Birkózó Világbajnokság, Pécs, 2014. 07. 07. – 07. 12.

image Miközben a pécsi sportcsarnok központi terében ma a ceremóniák főpróbája játszott főszerepet, a bemelegítő terem (azaz sátor) vasárnap óta a 11. Egyetemi Birkózó Világbajnokságra érkező birkózóktól hemzseg. Az utolsó ellenőrzések és a technikai értekezlet után a keddi első szőnyegre lépők már orvosi vizsgálatra és mérlegelésre jelentkeztek, a szervezők pedig sajtótájékoztatón adtak számot a viadal előkészületeiről.

Legelőször a létszámot pontosítsuk: a hivatalos ügyeit kissé késve intéző Egyiptom és Sierra Leone vízumproblémák miatt visszalépésre kényszerült, így a hétfő reggeli hivatalos akkreditációs listán (http://wrestling2014.pte.hu) 25 nemzet birkózóinak neve szerepelt. Összességében így is 280 egyetemista és főiskolás sportoló lesz jelen az egyetemi világbajnokságon, hiszen néhány ország menet közben változtatott, bővített keretén. Elsőként a kanadaiak és az amerikaiak érkeztek meg, de vasárnap már több japán birkózó is a sportcsarnokban melegített. (A vasárnap megmosolyogtató színfoltját kínálta az a birkózóhölgy, aki egyetlen nőként, zokszó nélkül hatalmasakat huppanva a szőnyegen derekasan állta a sarat a nála kétszer nagyobb férfiakkal összekapaszkodva, ám amikor egy bögöly zúgott el a füle mellett, hangosan sikítva menekült ki a sátorból…)

A névsort böngészve úgy tűnik, a 21 tagú magyar birkózódelegációnak összességében az ukránok okozhatják majd a legnagyobb fejtörést. Korábbi eredményeik alapján az övék tűnik a legerősebb csapatnak, főként a hölgyek között. A legnagyobb kihívást Julija Blahinyáva jelentheti, hiszen számos trófeája mellett felnőtt Európa-bajnoki medállal is büszkélkedik. De érdemes lesz odafigyelni Irina Huszjakra, Teszjana Lavrencsukra, az olimpiai 7. Julija Tkacsra, valamint a szabadfogású Vaszil Suptra is, hiszen felnőtt világversenyek érmeinek garmadát tudhatják magukénak.

Az oroszok egyik nagy ászuk, az idei Európa-bajnok Abdulrasid Szadulajev nevét ugyan törölték nevezési listájukról, ám Magomedkamil Guszejnov vagy Sztalvira Guszejnov is érmekért érkezik Pécsre. Tovább csemegézve a remekebbnél remekebb birkózók sorából: a törökök szabadfogásban világbajnoki bronzérmesüket, Arizmanov Vaszifot, a bolgárok kötöttfogásban a kadett Eb-arany és felnőtt Eb-ezüstérmes Ljubomir Dimoitrovot hozták magyar földre, Kanada az ifjúsági olimpiai bajnok felnőtt vb-ezüstérmes Dorothy Yeats-t, a moldávok az olimpiai 12., felnőtt Eb-bronzérmes Nikolai Cebant, a románok pedig a felnőtt Eb-ezüstérmes Carpen Georgiant küldik nagy reményekkel csatába.

A 21 birkózót számláló magyar keretben nyolc jelenlegi felnőtt válogatott kapott helyet. A Wöller Ákos csapatvezető által irányított női keretből az 58 kilós Barka Emese az elmúlt évben bombaformában szerepelt: Európa- és világbajnoki bronzérme után az Universiadén is 3. lett. A Semmelweis Egyetem hallgatója téli sérülése után a Német Nagydíjon sikeresen tért vissza a szőnyegre, így most is érmet várhatunk tőle.

A Szent István Egyetemen tanuló 60 kilós Sleisz Gabriella is hasonló cipőben jár. A kétszeres Európa-bajnoki 5., egyetemi világbajnoki 3. helyezettet az utóbbi időben sérülések sokasága hátráltatta, ám kedvező sorsolással ő is odaérhet a dobogóra.

Szabadfogásban a Semmelweis Egyetem hallgatója, a 70 kilós Gulyás Zsombor az idei Eb-n újoncként lett 5., de korábbi utánpótlás-világversenyein is bizonyította, hogy érdemes vele számolni.

Az Európa- és világbajnoki bronzérmes Veréb István vállsérülés miatt kénytelen kihagyni az egyetemi vébét, így a helyére Gulyás István csapatvezető a kabai Tőzsér Sándort jelölte a 86 kilóban. A Semmelweis Egyetemen tanuló Tőzsér egyébként korábban egy hajszállal pont lecsúszott a pekingi olimpiáról, így a pécsi vb kiváló lehetőség tehetsége hazai közönség előtti bizonyítására.

Kötöttfogásban a legkiemelkedőbb eredményekkel háromszoros Európa-bajnokunk, a londoni ezüstérmes, jelenleg is világranglista-vezető Lőrincz Tamás büszkélkedhet. A Semmelweis Egyetemre járó kiváló sportember ellen aligha tudnak olyan ellenfelet szőnyegre küldeni, aki legyőzné a 71 kilóban. Egy súlycsoporttal lejjebb a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanuló Jäger Krisztiántól, eggyel feljebb pedig a Kommunikációs Főiskolára járó Szabó Lászlótól, a 2012-es egyetemi vb-ezüstérmestől vár dobogós finálét Struhács György kötöttfogású csapatvezető, míg 96 kilóban a korábbi junior világ- és Európa-bajnok Németh Ivánnak van jó esélye pontszerző helyre. Az Általános Vállalkozási Főiskola diákja egyedüli magyarként tudta legyőzni a törökök (ma már nehézsúlyú) Európa- és világbajnokát, olimpiai bronzérmesét, Riza Kayaalpot. Nehézsúlyban, azaz 130 kilóban szintén junior-világbajnoknak szurkolhatunk: az Óbudai Egyetem padjait koptató Lám Bálint a második Európa-bajnokságán már ötödik lett, valamint juniorként két Eb-bronzot és egy vb-aranyat gyűjtött be, a kazanyi Universiadén pedig bronzérmes volt. Pécsett ő is esélyes az arany megszerzésére.

A világbajnokággal kapcsolatos tudnivalókról a szervezők hétfő délután egy rajt előtti sajtótájékoztatón számoltak be. A média képviselőit elsőként Cseng-Fave Seetow, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) végrehajtó bizottságának tagja köszöntötte, majd Prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi Sportszövetség (MEFS) valamint dr. Hegedüs Csaba (a magyar sport 100. olimpiai aranyérmese), a Magyar Birkózó Szövetség elnöke az egyetemi sport, illetve a szakma szemszögéből vezette föl az előttünk álló hét eseményeit. Nagy Csaba alpolgármester az önkormányzat vendégszeretetét tolmácsolta a médián keresztül is a résztvevőknek, míg Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Lauber Dezső Sportcsarnokot is üzemeltető Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elsősorban egykori élsportolói szemmel üdvözölte e jelenlévőket. Nem maradt ki a megszólalók sorából a sportolók képviseletében Németh Zsolt, a PTE 59 kilós kötöttfogású birkózója, aki társai nevében is ígérte, hogy képességeik legjavát nyújtva igyekeznek majd Pécsett az egyetemi, illetve a birkózósportot hírnevét öregbíteni. A köszöntők sorát a házigazda udvariasságával dr. Zeller Gyula professzor, a PTE rektorhelyettese zárta, röviden bemutatva azt a hároméves szervezőmunkát is, amely a mai nyitónapot megelőzte. Legvégül Téczely Tamás, a szervező bizottság titkára immár a programmal, a média, illetve a reménybeli nézők számára hasznos tudnivalókkal köszönt el az újságíróktól.

A tényleges verseny a Lauber Dezső Sportcsarnokban július 8-án, 14 órakor a szabadfogásúak selejtezőivel kezdődik, másnap már a hölgyek is szőnyegre lépnek; a kötöttfogásúak csütörtökön kapcsolódnak be a küzdelmekbe, a verseny július 12-éig mindennap 14-20 óra között zajlik majd.

További hírek, információk, adatok és linkgyűjtemény: www.psnzrt.hu, valamint https://www.facebook.com/hellowrestling2014?fref=ts