Történelmi ezüst

Sándorházi Vivien egyesben ezüstérmet nyert a kazanyi U15-ös Európa-bajnokságon. A döntőig szettet sem vesztett, ott azonban két játszmában alulmaradt az elsőszámú esélyes, dán Mathilde Cramer Ahrensszel szemben.

Pusztai Viola Sándorházi Vivien kétségkívül történelmet írt. A magyar tollaslabda eddig csupán a 2014-es senior Európa-bajnokságon ünnepelhetett sikert, miután egyesben Gondáné Fórián Csilla, illetve Gebhard Tamás is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, ráadásul vegyes párosban együtt sem találtak legyőzőre. Ezen kívül azonban még a négy közé kerülés sem jött össze a különböző korosztályos világeseményeken.

Sándorházi Vivien (szemben) ezüstérmes lett az U15-ös Európa-bajnokságon

Sándorházi Vivien (szemben) ezüstérmes lett az U15-ös Európa-bajnokságon

Azt már szombaton lehetett tudni, hogy a Tisza Tollas SE tizenöt éves játékosa éremmel tér haza a kazanyi U15-ös Európa-bajnokságról. Vasárnap kora délelőtt pedig arra is fény derült, hogy biztosan nem bronzzal, miután az elődöntőben, két szettben (21-15, 21-11) legyőzte az orosz Anasztaszija Kurdjukovát.

Vivien a döntőig játszmát sem vesztett, vetélytársai meg sem tudták szorítani, de ugyanez igaz volt a viadal első kiemeltjére, a dán Mathilde Cramer Ahrensre is. A magyar lány jól kezdett a fináléban, az első szett elején vezetett, de 6-5 után ellenfele zsinórban hatszor ütött nyerő pontot, és tetemes előnyre tett szert. A szegedi játékos próbált kapaszkodni, de végül 21-16-ra elvesztette a játszmát.

A másodikban szinte ugyanaz történt, mint az elsőben: Sándorházi 10-8-ra még vezetett, aztán az eredményjelző nem sokkal később már 18-11-et mutatott. A végén négy meccslabdája is volt, amelyből az elsőt kihasználta, s bár Sándorházi kicsit morcosnak tűnt az elvesztett döntő miatt, joggal skandálták a lelátón a magyar szurkolók, a társak a „Szép volt, Vivi!” rigmust.

Elvégre ő az első, aki érmet szerzett a korosztályos világversenyeken.

Íme a döntő:

Nem csak a lányok egyes versenyszámában avattak bajnokot vasárnap Kazanyban. A fiúk viadalát az elsőként rangsorolt angol Harry Huang nyerte, miután a fináléban, döntő szettben múlta felül a francia Christo Popovot. Utóbbi Kenji Lovang oldalán párosban visszavágott legyőzőjének, aki Rory Eastonnal két játszmában maradt alul a francia kettőssel szemben.

Ahrens párosban duplázhatott volna, de Christine Busch Andreasennel első kiemeltként nagy meglepetésre, két szettben kikaptak a döntőben a török Bengisu Ercetin, Zehra Erdem kettőstől. Andreasen Rasmus Espersennel vegyes párosban is a dobogó második fokára állhatott fel, miután honfitársaik, Sebastian Grønbjerg és Clara Gravensen jobbnak bizonyultak náluk.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS