Pillangókisasszony

Alzain Tareq a kazanyi úszó-világbajnokság legfiatalabb résztvevője volt a maga tíz évével. Kétszer ugrott medencébe, hatalmas javulást mutatva, ami még komoly hasznára válhat, hiszen egyetlen kortársának sincs felnőtt világbajnoki tapasztalata. Leghamarabb azonban Tokióban szerepelhet az olimpián.

Nagy-Pál Tamás  Nem véletlenül nincs korhatár a világbajnokságon, hiszen ebben a sportágban a legkisebbek is csodákra képesek. Elég, ha csak Egerszegi Krisztina 14 évesen szerezett olimpiai bajnoki címére gondolunk (micsoda emlék!), vagy a közelmúltból a litván Ruta Meilutyte-ra, aki egy évvel volt idősebb, amikor Londonban aranyérmes lett.

Alzain Tareq3

Alzain Tareq

Ennek ellenére még a világ egyik legnépszerűbb egyéni sportágában sem szokványos, hogy valaki tízévesen már vb-n induljon. Ahogy azt Alzain Tareq tette a vasárnap este véget ért kazanyi „„seregszemlén.

Leírni is félelmetes, hogy a bahreini lány abban az évben született (2005), amikor Cseh László első vb-aranyát szerezte.

Tareqnek ilyen reményei persze még messze nem lehettek 50 méter pillangón: a legelső előfutamban kellett rajtkőhöz állnia, világverőnek éppen nem nevezhető bangladesi, koszovói, etiópiai és Észak-Mariana-szigeti úszó társaságában. Utóbbi volt a második legfiatalabb, de még így is hat évvel született korábban, mint bahreini versenytársa.

Egyértelmű volt tehát: Tareq nem azért utazott Oroszországba, hogy nagyot robbantson, mégis pillanatok alatt vált közönségkedvenccé, a helyszínen tartózkodó újságírók beszámolói alapján a mixzóna egyik legnagyobb sztárja volt.

Annak ellenére, hogy még ebben a nagyon gyenge futamban is utolsó lett 41.12 másodperces idővel, közel 15 mp hátránnyal a legrosszabb elődöntőshöz képest. (Szilágyi Liliána például 26.82-őt úszott az előfutamban).

De számára nem is ez volt a lényeg, hanem, hogy bátorságáról tegyen tanúbizonyságot. Mert nem elég, hogy gyakorlatilag még Barbie babákkal játszó kislányról beszélünk, hanem mindemellett Bahreinből érkezett, ami egyébként sem az úszás fellegvára – és akkor még finoman fogalmaztunk.

„Mérföldkő ez hazánk életében” – utalt erre édesapja, aki egyben az edzője.

„Most már boldog vagyok – nyilatkozta mosolyogva a lánya a futama után. – Nemrég még nagyon izgultam, mert soha nem úsztam korábban ennyi ember előtt, most viszont megdöntöttem az egyéni legjobbamat, ami szuper dolog.”

Alzain Tareq2

Alzain Tareq  •  Forrás: Szilágyi László/MNO

A hátralévő napokban nem is lett volna más dolga, mint hátradőlni, és nézni példaképét, a svéd pillangókirálynőt, Sarah Sjöströmöt – akivel egyébként pár szót váltani tudott, és még közös képre is összeálltak.

Ahelyett azonban másnap az 50 m gyors előfutamában is vízbe ugrott – immáron tapasztalattal a tarsolyában. Látszott, hogy már sokkal lazábban állt a rajtkőre, minek köszönhetően jobban is úszott, összesítésben nyolc versenyzőt előzött meg (egyiket sem kizárták), s már csak tíz másodpercre volt az elődöntőtől.

Tareq természetesen még iskolába jár Bahreinben, hetente öt napon úszik, általában napi kétszer. Húszfős csoportban, többségében fiúkkal, de még így is ő a leggyorsabb közülük.

Fejlődése rohamos, ennek ellenére Riót még nem veheti célba, hiszen az olimpián van korhatár, így 2020-ban, Tokióban jöhet el az ideje. Addigra betölti a tizenötöt, és egyáltalán nem biztos, hogy továbbra is a tisztes helytállás lesz csupán a célja.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS