Cseh László nyaralni is vízben szeret

Az idén 30. életévébe lépő úszó következő nagy célja a 2016-os Rio de Janeiró-i ötkarikás játékok, ahol minden bizonnyal a félelmetes amerikai Michael Phelpsszel is meg kell küzdenie az olimpiai aranyéremért.

Hétfőn érkezett haza Kazanyból. Mivel töltötte azóta az idejét? – kérdeztük az Egri Úszó Klub klasszisától. 

– Leginkább a családommal voltam, egyelőre nem igazán mozdultam ki otthonról, de ahova mentem, mindenhol gratuláltak az emberek, ami nagyon jól esett.

 

 Hogy bírta a sajtó rohamát?

– Felkészültem rá, hogy most azok is keresnek majd, akik máskor nem szoktak. Ilyenkor ez természetes. Ez a néhány nap erről is szólt. Úgy gondolom, hogy ezen a területen is helytálltam.

 

Megünnepelte a kazanyi sikereket?

– Egyelőre nem volt időm és energiám, de valamikor ez is megtörténik. Nem terveztem meg előre, hogy mikor és hol ünneplek, majd a helyzet adja magát.

 

Nyaralni megy valahova? Ha igen, tengerpartra? Vagy ilyenkor inkább kerüli vizet, ahol az év nagy részét tölti?

–  Egyhónapos pihenőt kaptam, úgyhogy lesz időm elutazni. Egyeztetés alatt van, hamarosan eldől, hogy hova utazom, de mindenképpen tengerpartra megyek. Szabadságom alatt is szeretek a vízben lenni, ebben a közegben tudok igazán kikapcsolni.

 

Sokszor hangsúlyozta, mennyire jót tett önnek az edzőváltás, hogy ismét nevelőedzőjével, Plagányi Zsolttal készül. Ezen kívül minek köszönhető még, hogy tíz év után újra világbajnok lett? Mi az, amit máshogy csinált, mint korábban?

– Szerintem annak is nagy szerepe volt a mostani sikerekben, hogy teljes szakmai stábbal dolgoztam együtt. Olyan területekre is odafigyeltünk, amikkel előtte nem igazán foglalkoztunk. Ilyen például a teljesítménydiagnosztika, vagy a regeneráció. Heti rendszerességgel bejártam a Sportkórházba, ahol remek szakemberek segítettek. Fontos volt az is, hogy ne legyek görcsös, mert korábban előfordult, hogy emiatt nem tudtam megfelelni az elvárásoknak.

A magyar úszóválogatott edzése Kazanyban - Cseh László és Plagányi Zsolt - MTI Fotó: Kovács Anikó

A magyar úszóválogatott edzése Kazanyban – Cseh László és Plagányi Zsolt – MTI Fotó: Kovács Anikó

 

Mindhárom érmét pillangón szerezte a kazanyi világbajnokságon. Most már eldőlt, hogy ez a főszáma? Pillangón indul a jövő évi Rio de Janeiró-i olimpián is?

– Úgy fogalmaznék, hogy jelenleg a pillangóra gondolok úgy, mint fő úszásnememre, de azt nem tudhatjuk, hogy az olimpiáig hátralévő időben mi történik. Meglátjuk, hogyan szerepelek addig a többi úszásnemben. A következő jelentősebb verseny, amin szeretnék elindulni, a decemberi rövidpályás Európa-bajnokság lesz.

 

A kazanyi vb-vel egy időben rendezték az amerikai bajnokságot, ahol ugye a 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps ijesztően jó időket ért el pillangón. Mit gondol, az olimpia előtt lesz még alkalma összemérni az erejét riválisával?

– Most úgy tűnik, Phelpsszel csak Rióban csapok össze, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mindketten az olimpiára készülünk és ott kell legyőznöm őt.

 

A közelmúltban a telesport.hu-nak azt nyilatkozta, már ki meri jelenteni, hogy olimpiai aranyéremért megy Rióba. Mit gondol, Kazanyban közelebb került a célhoz?

– Nem mondanám, hogy közelebb kerültem, de úgy gondolom, hogy nyomatékosítottam az akkori kijelentésemet.

 

Forrás: www.telesport.hu – RSS