Habkönnyedén hódította el a Brescia az Euro Kupát

bresciaeurokupa

Kettős győzelemmel nyerte meg a Brescia a második számú európai trófeát, az Euro Kupát. Az olasz együttes a visszavágón is simán verte a Kazanyt. 

bresciaeurokupa

A második mérkőzésen is erőnyerő volt a Brescia az Euro Kupa döntőjében. Az első találkozó után, melyet 11-4-re nyert meg, most hat góllal volt jobb az orosz ellenfelénél. Az olasz együttes, így (2002, 2003 és 2006 után ) negyedszer nyerte meg az Euro Kupát. Érdekesség, hogy a Szegedet a későbbi győztes ütötte el a továbbjutástól még az elődöntőben februárban.

A Brescia már az olasz bajnokságra gondol, ahol megnehezítenék a Recco dolgát.

Euro Kupa, döntő: (második mérkőzés)

Brescia – Sintez Kazany 12-6 (5-1, 1-0, 3-1, 3-4) (összesítésben: 23-10)

Brescia: Del Lungo, Guerrato, C. Presciutti 1, Randjelovic, Molina 3, Rizzo 2, Damonte, Nora 2, N. Presciutti, Bertoli, Ubovic 2, Napolitano 2, Dian. vezetőedző: Bovo

Sintez Kazan: Ivanov, Pliskevic, Zinnatulin, Odintsov 1, Antonijevic, Marelja, Rizhov-Alenichev 2, Nagaev 2, Latipov 1, Yankov, Ivankov, Shepelev, Koshkarov. vezetőedző: Fedorin

Az eddigi győztesek: 

1993 Újpest Budapest
1994 Racing Roma
1995 CN Barcelona
1996 Pallanuoto Pescara
1997 Újpest Budapest
1998 Partizan Belgrád
1999 UTE Budapest
2000 Jug Dubrovnik
2001 Mladost Zagrab
2002 Leonessa Brescia
2003 Leonessa Brescia
2004 CN Barcelona
2005 Filanda Carisa Savona
2006 Leonessa Brescia
2007 Sintez Kazan
2008 Shturm Csehov
2009 Szeged Beton
2010 Akademija Cattaro
2011 RN Savona
2012 RN Savona
2013 Radnicki Kragujevac
2014 Spartak Volgograd
2015 CN Posillipo
2016 Brescia

Forrás: www.vizipolo.hu – RSS


Bronzcsata Putyin előtt

Európa-bajnoki bronzérméről, Vlagyimir Putyinról, makacs sérüléséről és a finoman szólva nem éppen kedvező bíráskodásról is beszél Gercsák Szabina, akinek továbbra is van esélye eljutni a riói olimpiára.

UP-info A boon.hu szerkesztőségének vendége volt a felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes cselgáncsozó, Gercsák Szabina, valamint mestere, a Hell Miskolci Judo Clubot irányító Flórusz János. A kazanyi kontinensviadal 70 kg-os súlycsoportjában a dobogó harmadik fokáig menetelő 19 éves versenyző a borsodi portálnak elmondta, várta magától a jó szereplést.

„Azt mondtam magamnak, hogy az első hét közé mindenképpen be kell jutnom. Az elvégzett munkára alapoztam az optimizmusomat, s bár az előző versenyeim nem úgy sikerültek, ahogyan reméltem, de tudtam, hogy bárkit megverhetek, csupán jó napra van szükségem. Miután a lengyel lányt legyőztem, már a célegyenesbe kerültem, de jött a grúz, akivel még nem találkoztam, mivel az edzőtáborokba sem járt. Kikaptam tőle, de utána az osztrák és a holland versenyzővel szemben vigasztalódtam. Különösen a bronzmeccs marad meg az emlékezetemben, ugyanis gyorsan elintéztem. Kim Polling először rákészült arra, hogy kiemeljen, de én kisbelsővel eldobtam. Mindent összegezve: jó állapotban és hangulatban vagyok, bár amiatt még szomorkodom, hogy nem lettem döntős.”

Kazan_CF_Szabina Gercsak

Gercsák Szabina ipponnal vetett véget a bronzcsatának  •  Forrás: EJU

A kazanyi Európa-bajnokságra Vlagyimir Putyin orosz elnök is ellátogatott, ráadásul éppen aznap, amikor Szabina is tatamira lépett. Találkozásra persze esély sem volt.

„Még az emeletének közelébe sem mehetett senki. Egyébként reggel láttam a konvoját, amelyben vagy negyven autó haladt. Az egyik páncélozott járműben ülhetett az ország első embere, akiről tudtuk, hogy eljön. Hiszen szereti a cselgáncsot, a mai napig űzi, a jelenléte pedig természetesen mindenkinek élményt jelentett. Végignézte az éremcsatákat az elkülönített páholyából. Bizonyára az én meccsemet is látta, ezért a mesterem azzal viccelődött, hogy a kedvemért jött el Kazanyba, ahol mellesleg hideg volt. Az ottani boltokban nem jártunk, amelyekben a hírek szerint minden kapható. Sok nyugati márkájú kocsi szaladgált az utakon, persze Ladák és Volgák is.”

Szabináról mi is megírtuk, hogy hónapok óta derékbántalmakkal küzd. A közelmúlt eredményei alapján úgy tűnik, kezdi túltenni magát a makacs sérülésen. Elmondta, hogy már mindenféle terápiát kipróbált, és azok valamelyest segítettek is.

Gercsak Szabina

Flórusz János és Gercsák Szabina az éremmel  •  Forrás: boon.hu

„Tagadhatatlan, hogy jobban vagyok. Az az igazság, hogy a keresztcsontnál az egész derekam begyulladt, így pihennem kellene, de arra sem időm, sem lehetőségem nincs. A fájdalmak hatására olykor persze azt mondom, hogy na, akkor most elég…. Gyógyszert szedhetek, persze amelyet még engedéllyel és felügyelet mellett szabad, de nem elég erős. Létezik gyulladáscsökkentő injekció is, az három hétig hatna, és nem éreznék semmit, de ha elmúlna a hatása, akkor még rosszabb lenne.”

Gercsák Szabina mestere, Flórusz János ebben az esztendőben szinte folyamatosan szapulta a bíráskodást. A riói olimpiai szereplésre esélyes tanítvány arról is beszélt, hogy olykor miért ítélkeznek ellene:
„Ellenfeleim között gyakran felbukkan az a sportoló, akinek honfitársa az európai szövetség bíróbizottságának egyik korifeusa, aki természetesen a világversenyeken is megjelenik, így szavának súlya van, és jelentős a befolyása. A bírók neki is igyekszenek megfelelni és ez kifejezésre jut a pontozásukban. A melléfogásaik nem túl látványosak, de általában döntőek: például nem ítélnek meg egy sidót, vagy magasabb értékű dobást alacsonyabbra minősítenek. Persze, vannak magyar bírák is, de nem vezető beosztásban, és ez a tény nekem hátrány.”

Az olimpiai esély
Jelenleg Gercsák Szabina kezében van az a kontinentális kártya, amellyel eljuthat Rio de Janeiróba, az állapot azonban nem végleges.
„Még három kvótaszerző verseny van, és Szabina sorsa alakulhat így is, úgy is – mondja mestere, Flórusz János. – Egy súlycsoportban huszonketten léphetnek tatamira az olimpián: tizennégyen direktben, a kontinentális kártyákkal pedig további nyolcan. Az európai lap most nálunk van, de jön a bakui Grand Slam, amelyet ha Szabina megnyer, akkor már belefér a direkt utazók közé is. Vagyis ez matematika, számolgatás. A mögötte állóknak reálisan nincs esélyük az előzésre, mert a technikai tudásuk és az edzettségük szerényebb. Május közepére minden kiderül, addig Rio jegyében következik munka, utazás, verseny, még az egyetemi tanulmányait is felfüggesztette fél évre.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS


Kazanyban Rióért

Hét utánpótláskorú versenyzőnk is tatamira lép a kazanyi felnőtt Európa-bajnokságon. A magyar válogatott legfiatalabb tagja a 17 éves Szigetvári Mercédesz, aki élete első felnőtt-világversenyére készül.

Lakner Gábor Népes és fiatal magyar csapat utazott el Kazanyba, ahol csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a felnőtt Európa-bajnokságot. A kontinensviadal olimpiai kvalifikációs verseny is egyben, így a szokottnál is nagyobb jelentőséggel bír, hiszen értékes pontok gyűjthetők a kvótáért folytatott harcban.

A magyar színeket tizennyolc cselgáncsozó képviseli, vagyis kihasználjuk a lehetőségek adta teljes létszámot. Az egyéni küzdelmek mellett mindkét csapatversenyben is elindul a válogatottunk. Nagy András szakágvezető elmondta, két érem és két pontszerző helyezés a minimális célkitűzés, és hogy minél több kvalifikációs pontot gyűjtsenek a versenyzők.

20150927_Belgrade_O78 Mercedesz Szigetvári

Szigetvári Mercédesz

Az elmúlt évek világversenyeihez hasonlóan az idei Európa-bajnokságon is indulhat két azonos országbeli versenyző súlycsoportonként, igaz, legfeljebb kilenc cselgáncsozót nevezhet egy-egy ország nemenként. A szakvezetés öt súlycsoportban (férfi 73, 81 és 90, illetve női 48 és 78 kg) is él a lehetőséggel, ugyanakkor egy kategóriában (férfi 60 kg) nem lesz magyar induló.

A csapatban hét olyan sportoló is helyet kapott, akik még korosztályos versenyeken is elindulhatnak. A Szabó ikrek – Katinka és Frigyes – 22 évesek, a világbajnoki ezüstérmes, és már rutinos versenyzőnek számító Tóth Krisztián még mindig csak a 21. évét tapossa, akárcsak a tavalyi U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet nyert Salánki Evelin.

Három juniorkorú magyar indul az Európa-bajnokságon, saját korosztályában Pupp Réka (19) és Gercsák Szabina (19) is letette a névjegyét, utóbbi pedig már a felnőttek között is ért el figyelemre méltó eredményeket. A fiatalok névsorát a mindössze 17 éves Szigetvári Mercédesz teszi teljessé, aki élete első felnőtt világversenyére készül.

„Megpróbálok bejutni a legjobb nyolcba, az a fő célom. De már annak is örülnék, ha jó meccset vívnék, mert olyanok indulnak, akiknek az olimpiára megvan a kvótájuk” – mondta a csapat legfiatalabb tagja, akivel szemben nincs kitűzött, nagy cél, az EYOF-bronzérmes bajai cselgáncsozó elsődleges feladata a rutinszerzés.

Az utánpótláskorú versenyzők szerepléséről mindennap beszámolunk honlapunkon.

MAGYAR VERSENYZŐK A KAZANYI EURÓPA-BAJNOKSÁGON
CSÜTÖRTÖK
Férfiak. 60 kg: nincs magyar induló. 66 kg: Zámbori Bence (Budaörsi SC)
Nők. 48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya), Pupp Réka (Atomerőmű SE). 52 kg: Szabó Katinka (Százhalombattai JSE). 57 kg: Karakas Hedvig (BHSE)
PÉNTEK 
Férfiak. 73 kg: Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE), Szabó Frigyes ( Leányvár SE). 81 kg: Csoknyai László (Atomerőmű SE), Krizsán Szabolcs (BHSE)
Nők. 63 kg: Szabó Franciska (Békés Megyei Kano JSE). 70 kg: Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC)
SZOMBAT 
Férfiak.  90 kg: Tóth Krisztián (KSI SE), Vér Gábor (BHSE). 100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE). +100 kg : Bor Barna (Atomerőmű SE)
Nők. 78 kg: Joó Abigél (KSI SE), Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya). +78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)
VASÁRNAP 
Csapatverseny
Férfiak: Zámbori Bence, Szabó Frigyes, Krizsán Szabolcs, Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE), Vér Gábor, Demeter Bendegúz (Kaposvári Judo Klub)
Nők: Szabó Katinka, Karakas Hedvig, Szabó Franciska, Gercsák Szabina, Szigetvári Mercédesz

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS


Történelmi ezüst

Sándorházi Vivien egyesben ezüstérmet nyert a kazanyi U15-ös Európa-bajnokságon. A döntőig szettet sem vesztett, ott azonban két játszmában alulmaradt az elsőszámú esélyes, dán Mathilde Cramer Ahrensszel szemben.

Pusztai Viola Sándorházi Vivien kétségkívül történelmet írt. A magyar tollaslabda eddig csupán a 2014-es senior Európa-bajnokságon ünnepelhetett sikert, miután egyesben Gondáné Fórián Csilla, illetve Gebhard Tamás is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, ráadásul vegyes párosban együtt sem találtak legyőzőre. Ezen kívül azonban még a négy közé kerülés sem jött össze a különböző korosztályos világeseményeken.

Sándorházi Vivien (szemben) ezüstérmes lett az U15-ös Európa-bajnokságon

Sándorházi Vivien (szemben) ezüstérmes lett az U15-ös Európa-bajnokságon

Azt már szombaton lehetett tudni, hogy a Tisza Tollas SE tizenöt éves játékosa éremmel tér haza a kazanyi U15-ös Európa-bajnokságról. Vasárnap kora délelőtt pedig arra is fény derült, hogy biztosan nem bronzzal, miután az elődöntőben, két szettben (21-15, 21-11) legyőzte az orosz Anasztaszija Kurdjukovát.

Vivien a döntőig játszmát sem vesztett, vetélytársai meg sem tudták szorítani, de ugyanez igaz volt a viadal első kiemeltjére, a dán Mathilde Cramer Ahrensre is. A magyar lány jól kezdett a fináléban, az első szett elején vezetett, de 6-5 után ellenfele zsinórban hatszor ütött nyerő pontot, és tetemes előnyre tett szert. A szegedi játékos próbált kapaszkodni, de végül 21-16-ra elvesztette a játszmát.

A másodikban szinte ugyanaz történt, mint az elsőben: Sándorházi 10-8-ra még vezetett, aztán az eredményjelző nem sokkal később már 18-11-et mutatott. A végén négy meccslabdája is volt, amelyből az elsőt kihasználta, s bár Sándorházi kicsit morcosnak tűnt az elvesztett döntő miatt, joggal skandálták a lelátón a magyar szurkolók, a társak a „Szép volt, Vivi!” rigmust.

Elvégre ő az első, aki érmet szerzett a korosztályos világversenyeken.

Íme a döntő:

Nem csak a lányok egyes versenyszámában avattak bajnokot vasárnap Kazanyban. A fiúk viadalát az elsőként rangsorolt angol Harry Huang nyerte, miután a fináléban, döntő szettben múlta felül a francia Christo Popovot. Utóbbi Kenji Lovang oldalán párosban visszavágott legyőzőjének, aki Rory Eastonnal két játszmában maradt alul a francia kettőssel szemben.

Ahrens párosban duplázhatott volna, de Christine Busch Andreasennel első kiemeltként nagy meglepetésre, két szettben kikaptak a döntőben a török Bengisu Ercetin, Zehra Erdem kettőstől. Andreasen Rasmus Espersennel vegyes párosban is a dobogó második fokára állhatott fel, miután honfitársaik, Sebastian Grønbjerg és Clara Gravensen jobbnak bizonyultak náluk.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS


Vivien már érmes

Sándorházi Vivien egyesben elődöntőbe jutott, így már biztosan érmes a kazanyi U15-ös tollaslabda Európa-bajnokságon. Párosban Szoták Kittivel a nyolc között búcsúzott.

Pusztai Viola Már biztosan nem tér haza üres kézzel a háromtagú magyar küldöttség a kazanyi U15-ös tollaslabda Európa-bajnokságról. Nem helyi piacon vásárolt ajándéktárgyakra gondolunk, ugyanis Sándorházi Vivien sokkal értékesebb nemesfémet tudhat a magáénak.

Már csak az a kérdés, aranyba, ezüstbe vagy bronzba öntik.

Sándorházi Vivien egyesben elődöntőbe jutott Forrás: Délmagyar

Sándorházi Vivien egyesben elődöntőbe jutott  •  Forrás: Délmagyar

A Tisza Tollas SE tizenöt éves játékosa egyesben az Eb első napján úgy jutott el a nyolcaddöntőig, hogy ellenfelei még csak meg sem tudták szorongatni. Ez a folytatásban sem változott, hiszen a tizenhat között a moldovai Vlada Ginga, majd a negyeddöntőben a harmadik helyen kiemelt német Ann-Kathrin Spori sem nyert ellene szettet. Azzal, hogy bejutott az elődöntőbe, már biztosan érmes.

De miért elégedne meg a bronzzal, ha vasárnap délelőtt a döntőbe jutásért le is győzheti az orosz Anasztaszija Kurdjukovát?

Kicsin múlott, hogy ne két érem tulajdonosa legyen, hiszen párosban a debreceni Szoták Kittivel a nyolcaddöntőben bravúrral győzték le döntő szettben a harmadik kiemelt holland Cera Samuels, Meike Versteeg kettőst. A nyolc között rosszul kezdtek a skót Rachel Cameron, Rachel Sugden duó ellen, de az első szettben csaknem tíz pontos hátrányból is felálltak, s végül majdnem utolérték a vetélytársakat. A 21-19-re elvesztett játszma után a másodikban csaknem végig vezettek, de a hajrában a skótok fordítottak, s már három meccslabdájuk is volt, amikor a magyarok egyenlítettek. Végül a játszma 22-20-ra ment el, és a kétszettes vereség a búcsút jelentette.

A részletes eredmények és a vasárnapi program ITT megtekinthető.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS


Kazanyi vb: Sorsoltunk, megvan a győztesünk

Olvasóink emlékezhetnek rá, hogy a kazanyi vb alatt játékot hirdettünk. A játék befejeztével sorsoltunk, és most átadtuk a válogatott által aláírt labdás táskát. labdas taska gyoztese02

Egyetlen kérdésre vártuk a helyes választ a vb ideje alatt, mégpedig: Hányszoros világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott? A helyes válasz, a C-jelű volt: háromszoros.  A nyeremény egy igen ritka labdás táska volt, a DIAPOLO jóvoltából. A több száz helyes válaszolónak köszönjük szépen a részvételt, és ígérjük legközelebb is rendezünk hasonló játékot.

A győztes a nyolcéves Bence lett, aki szeptemberben kezdi meg a vízilabda edzéseket. A példaképe, Nagy Viktor a válogatott kapusa.

A nyereményhez gratulálunk, és sok sikert kívánunk a sportolói karrierjéhez!

Sz. B.

Forrás: www.vizipolo.hu – RSS


A világbajnok Vidám Vízilovaknál töretlen a fejlődés

A kazanyi masters vb-n nem is olyan rég aranyat szerző Vidám Vízilovak a siker titkáról, és a két év múlva esedékes budapesti vb-n címvédés lehetséges esélyeiről is beszéltek a Reggeli Startban.

digividamvizilovak

Egy vb-arany már került a zsákba, hiszen a Vidám Vízilovak a +45-ös korosztályban megnyerték a kazanyi világbajnokságot. A döntőben a Szentpétervárt verték. Eppel László, Bessenyei Attila és Ürögi Zsolt beszélt a győzelem titkáról Digi Sportban. A három egykori klasszis egyetértett abban, hogy a csapatszellem és a folyamatos edzés valamint a hétről-hétre való éles meccsek jelentették a sikert.

“Három-négy hétig együtt volt a csapat. Heti három-négy edzés volt. Fórvariációkat gyakoroltunk, hihetetlen is volt, hogy ötvenéves emberek ilyeneket csináltak, magánestábláztunk. Mindent elkövettünk azért, hogy megnyerjük a vb-t.” – mondta Bessenyei Attila.

Van utánpótlás is a Vidám Vízilovaknál, hiszen 130 gyermek játszik az egyesületben a Budapest Bajnokságban. Nekik pedig a most vb-t nyert együttes tagjai a példaképeik.

A humoros beszélgetés teljes hosszában: 

Forrás: www.vizipolo.hu – RSS


Masters vb: Világbajnokok a Vidám Vízilovak!

Megnyerte a döntőt a Vidám Vízilovak a masters vb-n. A fináléban a Szentpétervár együttesét győzte le a magyar csapat és lett világbajnok Kazanyban.

masters vb vidamvizilovak

Egy aranyat azért sikerült nyernünk a kazanyi vb-n, hiszen szinte hibátlan mérleggel jutott el a vízilovak a döntőig és nyerte meg a 45+ korosztályt a masters világbajnokságon.

A csoportmeccsek során az összes ellenfelén gyakorlatilag könnyedén jutott túl az együttes. Csak a Szentpétervárral játszottak 10-10-es döntetlent, pont, amely gárdával ma a finálét játszották.

Masters viklágbajnokság, (Kazany, Oroszország, +45-ös korosztály)

Döntőben:
Vidám Vízilovak– Szentpétervár  6-4 (2-1, 2-1, 1-0, 1-2)
Gólszerzők: Ürögi Zsolt 2, Besenyei Attila, dr. Bene András, Vígh Tamás, Kaiser Tamás, illetve Loschchinin 2, Novikov, Kulik

Az immár világbajnok, Vidám Vízilovak csapata: Vincze Zsolt, Szakonyi Ferenc, Molnár Róbert, Kuron Attila, Ürögi Zsolt, dr. Bene András, Kaiser Gábor, Besenyei Attila, dr. Ugrin Tamás, Eppel László, Vígvári Csaba, Ugray Zoltán, Dékány Zoltán, Vígh Tamás. Edző: Pálinkás Tibor, Homonnai Imre

Sz. B.

Fotó: facebook

Forrás: www.vizipolo.hu – RSS


Világverő Béla bácsi: Újabb rekordok Kazanyban!

Lassan Hosszú Katinkát idézi Bánki Horváth Béla, aki ma két számban is indult a kazanyi masters-világbajnokságon – három óra leforgása alatt előbb 200 mellen, majd 100 háton is aranyérmes lett, mindkét esetben új Európa-csúccsal – írja a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala.

629-Banki-Horvath-BelaFotó: Facebook

Béla bácsi egyébként rögtön jelezte a Katkával történt összehasonlításnál, hogy neki ebben a korosztályban nincsenek riválisai, azaz az arany garantált, ugyanakkor az óra ott van ellenfélnek, annak pedig nagyon örül, hogy a nyitónapi világcsúcs után most Európa-rekordokat tudott dönteni.

 kettőFotó: Facebook

Béla bácsi egyébként igen találóan foglalta össze a titkát: “Amíg élek, úszom. Amíg úszom, élek.”

N.V.

Forrás: www.vizipolo.hu – RSS


Cseh László nyaralni is vízben szeret

Az idén 30. életévébe lépő úszó következő nagy célja a 2016-os Rio de Janeiró-i ötkarikás játékok, ahol minden bizonnyal a félelmetes amerikai Michael Phelpsszel is meg kell küzdenie az olimpiai aranyéremért.

Hétfőn érkezett haza Kazanyból. Mivel töltötte azóta az idejét? – kérdeztük az Egri Úszó Klub klasszisától. 

– Leginkább a családommal voltam, egyelőre nem igazán mozdultam ki otthonról, de ahova mentem, mindenhol gratuláltak az emberek, ami nagyon jól esett.

 

 Hogy bírta a sajtó rohamát?

– Felkészültem rá, hogy most azok is keresnek majd, akik máskor nem szoktak. Ilyenkor ez természetes. Ez a néhány nap erről is szólt. Úgy gondolom, hogy ezen a területen is helytálltam.

 

Megünnepelte a kazanyi sikereket?

– Egyelőre nem volt időm és energiám, de valamikor ez is megtörténik. Nem terveztem meg előre, hogy mikor és hol ünneplek, majd a helyzet adja magát.

 

Nyaralni megy valahova? Ha igen, tengerpartra? Vagy ilyenkor inkább kerüli vizet, ahol az év nagy részét tölti?

–  Egyhónapos pihenőt kaptam, úgyhogy lesz időm elutazni. Egyeztetés alatt van, hamarosan eldől, hogy hova utazom, de mindenképpen tengerpartra megyek. Szabadságom alatt is szeretek a vízben lenni, ebben a közegben tudok igazán kikapcsolni.

 

Sokszor hangsúlyozta, mennyire jót tett önnek az edzőváltás, hogy ismét nevelőedzőjével, Plagányi Zsolttal készül. Ezen kívül minek köszönhető még, hogy tíz év után újra világbajnok lett? Mi az, amit máshogy csinált, mint korábban?

– Szerintem annak is nagy szerepe volt a mostani sikerekben, hogy teljes szakmai stábbal dolgoztam együtt. Olyan területekre is odafigyeltünk, amikkel előtte nem igazán foglalkoztunk. Ilyen például a teljesítménydiagnosztika, vagy a regeneráció. Heti rendszerességgel bejártam a Sportkórházba, ahol remek szakemberek segítettek. Fontos volt az is, hogy ne legyek görcsös, mert korábban előfordult, hogy emiatt nem tudtam megfelelni az elvárásoknak.

A magyar úszóválogatott edzése Kazanyban - Cseh László és Plagányi Zsolt - MTI Fotó: Kovács Anikó

A magyar úszóválogatott edzése Kazanyban – Cseh László és Plagányi Zsolt – MTI Fotó: Kovács Anikó

 

Mindhárom érmét pillangón szerezte a kazanyi világbajnokságon. Most már eldőlt, hogy ez a főszáma? Pillangón indul a jövő évi Rio de Janeiró-i olimpián is?

– Úgy fogalmaznék, hogy jelenleg a pillangóra gondolok úgy, mint fő úszásnememre, de azt nem tudhatjuk, hogy az olimpiáig hátralévő időben mi történik. Meglátjuk, hogyan szerepelek addig a többi úszásnemben. A következő jelentősebb verseny, amin szeretnék elindulni, a decemberi rövidpályás Európa-bajnokság lesz.

 

A kazanyi vb-vel egy időben rendezték az amerikai bajnokságot, ahol ugye a 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps ijesztően jó időket ért el pillangón. Mit gondol, az olimpia előtt lesz még alkalma összemérni az erejét riválisával?

– Most úgy tűnik, Phelpsszel csak Rióban csapok össze, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mindketten az olimpiára készülünk és ott kell legyőznöm őt.

 

A közelmúltban a telesport.hu-nak azt nyilatkozta, már ki meri jelenteni, hogy olimpiai aranyéremért megy Rióba. Mit gondol, Kazanyban közelebb került a célhoz?

– Nem mondanám, hogy közelebb kerültem, de úgy gondolom, hogy nyomatékosítottam az akkori kijelentésemet.

 

Forrás: www.telesport.hu – RSS