Gyurta Dániel: Számos ötletem lenne a NOB Sportolói Bizottsága számára

A riói olimpia időszakában lehetőség nyílik a Nermzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságába sportolókat jelölni. A bizottsági tagságra esélyes az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, Gyurta Dániel, aki számos ötlettel tudná segíteni a nemzetközi ötkarikás szervezetet.

Arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, Gyurta Dániel is jelentkezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Sportolói Bizottságába, amelynek négy megüresedő helyére – lejár a sportolók mandátuma – összesen 24-en pályáznak. A kandidálók listáját tavaly decemberben a NOB a honlapján tette közzé.

A NOB akkori közleménye szerint a 14 sportágból érkező jelentkezők között minden kontinens és egyforma arányban mindkét nem képviselője megtalálható. “Ez a nagyszerű eredmény leginkább az Agenda 2020 reformprogramnak köszönhető, amely alapján nagyobb hangsúlyt fektetünk rá, hogy a sportolóknak központi szerepet kell játszaniuk a NOB-ban és az olimpiai mozgalomban” – írta a NOB. 

“Számos ötletem, javaslatom lenne a bizottság felé, hogy versenyzői szemmel milyen változásokat, újításokat lehetne eszközölni, miben változhatna a sportolók kiszolgálása, élete az olimpiai események kapcsán. Fontosnak érzem, hogy ezeket a szempontokat minél hatékonyabban képviselhessük sportolói részről a NOB-ban” – fogalmazott a mob.hu-nak a 200 méteres mellúszásban Rióban bajnoki címvédésre készülő sportoló.

Gyurta Dániel jelölését állami és sportvezetők is szorgalmazzák. A 2024-es budapesti olimpiarendezési pályázat vezetője, dr. Fürjes Balázs már többször is hangoztatta, de kampányolt a versenyző mellett az olimpiára készülő sportolók fogadalomtételét követő csapatgyűlésén a korábbi olimpiai bajnok öttusázó Mizsér Attila, a 2024-es pályázó szervezet sportigazgatója is. A június 12-ei sportágvezetői értekezleten a Magyar Olimpiai Csapat vezetője, Fábián László kérte a Rióba készülő sportvezetőket, sportszakembereket, hogy minél többeket buzdítsanak a fair play-díjas sportoló jelölésére.

„Az olimpiák időszakában van arra mód, hogy a nemzetek a voksaikkal támogasság egy-egy sportoló jelölését, hogy az legyen tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának. Mi arra kérjük a szakembereinket és a sportolóinkat, hogy Gyurta Dánielre adjanak majd szavazatot, és ily módon segítsük hozzá, hogy Magyarországot képviselhesse a nemzetközi ötkarikás szervezet bizottságában – fejtette ki a szintén olimpiai bajnok öttusázó Fábián László. – Nagy dolog lenne, ha Dani bekerülne ebbe a csapatba, minden területen megérdemli. Amellett, hogy sikeres, valamint a világon ismert és elismert sportoló, a fair play és a sportdiplomácia terén is letette már a névjegyét. Méltó módon képviselhetné Magyarországot a NOB Sportolói Bizottságában!” – tette hozzá a sportvezető.

Több mint két és fél esztendővel ezelőtt, 2013 októberében az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) 4. Sportolói Közgyűlésén, a horvátországi Porecben hatalmas többséggel választották be Gyurtát az európai szervezet nyolctagú Sportolói Bizottságába.

“Több éve foglalkoztat a gondolat, hogy szívesen bekapcsolódnék egy a sportolókért dolgozó nemzetközi szervezet munkájába” – mondta akkor a londoni bajnok, aki már a nemzetközi szervezetbe kandidál; az Olimpiai Védnöki Testület tagjaként pedig a budapesti, 2024-es olimpiarendezést népszerűsíti.

A hazai és Nemzetközi Fair Play-díjas sportoló az EOC Sportolói Bizottságának tagjaként 2014 áprilisában előadást tartott a szervezet ülésén Brüsszelben a magyarországi életpályamodellről, az olimpiai járadék rendszeréről, a magyar sport stratégiai helyzetéről. Kiemelten hangsúlyozta a tiszta sport, azaz a tiltott teljesítményfokozó szerektől és módszerektől mentes felkészülés és részvétel nyomatékosítását és szükségességét mind a sport, mind az ifjúság jövője érdekében.

A szavazáson minden sportoló részt vehet, aki indul a riói olimpián. A négy megválasztott bizottsági tag megbízatása nyolc évre szól majd.

A NOB Sportolói Bizottságának 24 jelöltje: GYURTA DÁNIEL (úszás), Nasszer Szalih al-Attijah (katari, sportlövészet), Benjamin Boukpeti (togói, kajak-kenu), Nadin Davani (jordániai, tekvondó), Natalja Dobrinszka (ukrán, atlétika), Marina Durunda (azeri, torna), Jelena Iszinbajeva (orosz, atlétika), Britta Heidemann (német, vívás), Gerd Kanter (észt, atlétika), Lin Ji-csun (tajvani, sportlövészet), Mijaín López (kubai, birkózás), Aja Medani (egyiptomi, öttusa), Sari Multala (finn, vitorlázás), Murofusi Kodzsi (japán, atlétika), Saina Nehwal (indiai, tollaslabda), Ryan Pini (Pápua Új-Guinea-i, úszás), Monika Pyrek-Rokita (lengyel, atlétika), Joao Filipe Gaspar Rodrigues (portugál, vitorlázás), Rju Szeung min (dél-koreai, asztalitenisz), Jean-Michel Saive (belga, asztalitenisz), Robert Scheidt (brazil, vitorlázás), Luis, Scola (argentin, kosárlabda), Alessandra Sensini (olasz, vitorlázás), Sarah Walker (új-zélandi, kerékpár). 

(MOB/VF, fotó: MOB/Kovács Anikó)

Forrás: www.mob.hu – RSS


Forrás: www.xlsport.hu – RSS