Tényleg Buemi lett a Formula-E Schumachere?

Formula-E

2016. november 15. kedd, 12:50

Szerző:

„Csak a második helyért küzdhetünk mögötte” – ez nem az a megállapítás, amit egy versenysorozatban bárki is hallani szeretne, Sam Bird azonban már két futam után úgy érzi, hogy 19 pilótának nem osztottak lapot az FE harmadik szezonjában.

A DS Virgin pilótája Sebastien Buemiről beszél, aki az elektromos sorozat új szezonjának első két futamát domináns stílusban nyerte meg. Noha egyik alkalommal sem kvalifikált a pole-ba, ráadásul legutóbb Marokkóban még rajtbüntetést is kapott, a svájci előzések sorát bemutatva lépte át minden előtte haladó riválisát viszonylag könnyedén, így máris 50 ponttal áll a tabella élén, míg a második helyen álló Lucas di Grassi is csak 28 egységgel rendelkezik.

buemi-renault3

Buemi persze már most is címvédő, de az előző szezon bajnokságát jóval nehezebben és a végletekig kitartó csatában húzta csak be, köszönhetően annak, hogy ő maga többet is hibázott az idény során. Ezúttal viszont egyelőre hibátlannak tűnik a 28 éves egykori Toro Rosso-pilóta az egyébként is a mezőny etalonjának számító Renault e.dams volánjánál. Úgy tud a többieknél gyorsabban haladni, hogy mégis a leghatékonyabban takarékoskodik autója energiaszintjével, ráadásul csapattársát, Nico Prostot, és a szintén Renault-hajtásláncot használó Jean-Eric Vergne-t is átlagosan több tizedmásodperccel felülmúlja körönként versenytempó terén.

Ezidáig Bird tűnik a legközelebbi kihívójának. A brit legutóbb második lett, de a szezonnyitón becsúszott neki egy fájdalmas nullázás, miután az élen állva szembesült technikai hibával az autócsere során. A DS Virgin háromszoros futamgyőztese az eddig látottak alapján igen lehangolóan beszélt a szezon várható alakulásáról.

„Nem is volt értelme küzdeni, csak elpazaroltam volna az autóm energiáját, ha csatába bonyolódok Sebbel. Jelenleg a saját külön világában, saját szinten versenyez, ezzel a szinttel pedig nagyon nehéz lesz versenyre kelni a szezon egésze során. Javulnunk kell, mert jelenleg az van, hogy 19 srác harcol a második helyért. Nagyon jól vezet és mindenkit nehéz helyzetbe hoz ezzel” – ismerte el Bird.

buemi-renault

A brit pilóta nyilatkozatára maga Buemi is válaszolt, amikor az Autosport Twitteren megosztotta a cikket. „Remélem, így is marad” – jegyezte meg egy mosoly kíséretében a svájci, akinek viszont bajnoki címére még mindig korai lenne nagy összegben fogadni. Ennek oka az, hogy ha az FE és a WEC jövő júliusi naptárütközése fennmarad, Buemi a Toyotával meglévő szerződése révén a Hosszútávú Világbajnokság futamán fog részt venni, ezzel két versenyt is kihagy majd New Yorkban. Di Grassi viszont az Audi WEC-ből való kiszállása okán bizonyára ott lehet majd a duplafutamos FE-fordulón, amelyen így a riválisok sok pontot hozhatnak a most meglógni próbáló Renault-pilótán.

Forrás: www.formula.hu – RSS