Új nevet kaptak az ETCC kategóriái

Forrás: www.formula.hu – RSS

Virtuális kategóriát indíthat a Formula-E

Forrás: www.formula.hu – RSS

Az F1-es szezon összefoglalója, kizárólag onboard felvételekkel

Forrás: www.formula.hu – RSS

Mercedes: Máshol csak két évig bírták a szupersztárok

F1

2016. december 30. péntek, 12:44

Szerző:

Toto Wolff büszke rá, hogy négy év alatt sem mérgesedett el menthetetlenül Hamilton és Rosberg viszonya. Megtalálta a módját, hogyan ne csússzanak ki az irányítás alól.

Lewis Hamilton és Nico Rosberg kapcsolata a Mercedesnél nem volt mentes a rivalizálástól és az időnkénti súrlódásoktól. Ennek ellenére négy évet töltöttek egymás oldalán, jóval többet, mint más csapattársak, akik ugyancsak nehezen jöttek ki egymással: Hamilton és Alonso csak egy szezont bírt ki egymás mellett, és Ayrton Senna, valamint Alain Prost híres közös időszaka a McLarennél is csak két évig tartott. Erre emlékeztetett Toto Wolff, a Mercedes motorsportfőnöke:

„Sikerült elérnünk azt, hogy négy év közös munka után két versenyzővel a legjobbak közül kézben tudtuk tartani a gyeplőt. A történelem azt mutatta, hogy ha két szupersztárt összeeresztettek, akkor egy-két évig bírták, aztán sírás lett a vége. Nálunk is voltak döccenők és olyan pillanatok, amelyeket nehéz volt kezelni, de lényegében mindig egyben tudtuk tartani a dolgokat” – mondta az Autosport lapnak Toto Wolff.

A Mercedes-főnök természetesen arra igyekezett rávilágítani, milyen jól tudta kezelni a két pilóta ellentétét a csapat: „Fontos, hogy fel tudjuk ismerni, ha intenzív rivalizálás zajlik a versenyzők között. Csapatként kell cselekedni, és nem szabad túlreagálni. Ezzel együtt ők is felismerik, hogy a háttérben levők mekkora erőfeszítéseket tesznek az érdekükben. Tanulni kell a saját hibáidból, és másokéból is. Időt szánunk a versenyzővel való kapcsolatra, az átláthatóság pedig fontos tulajdonság. Nincs olyan, hogy elhallgatnánk valamit, mindent kiteszünk az asztalra, és beszélünk róla.”

„Egyikük jól teljesített egy hétvégén, a másik viszont nem – ennek az lehetett az oka, hogy ők is emberek az autóban, habár a legjobbak a fajtájukból. Nekik is vannak jó és rossz napjaik, lehet, hogy egy pálya nem kedvez nekik” – beszélt arról a jelenségről Wolff, hogy számos versenyen szárnyalt egyik Mercedes-pilóta, a másik azonban küszködött. „Mindennek össze kell állnia, ez magyarázza az ingadozást. Nem volt semmiféle mintázat, a szezon egyes szakaszaiban Nico gyűjtött össze nyolc győzelmet, máskor viszont Lewisnak volt nyertes sorozata. Ez ment oda-vissza. Ne kezdjük el ezt elemezni, nincsen semmiféle tudományos oka.”

Forrás: www.formula.hu – RSS

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év pillanata

Minden évnek vannak olyan mozzanatai, melyek hosszú időre emlékezetesek maradnak – szezonértékelő sorozatunk utolsó előtti részében a legszebbek közül válogattunk.

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2016-os idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. A sorozat utolsó előtti részében az év legszebb pillanatait vesszük sorra.

Balogh Tamás: Bár a híresztelések szerint még nem biztos, hogy Felipe Massa valóban végleg búcsút int az F1-nek, de ahogy a „kis brazil” – akinek pályafutásában sokkal több is lehetett volna, ha nincs az utolsó fél kör 2008-ban, a hungaroringi baleset vagy a hockenheimi csapatutasítás – az interlagosi kiesése után végigsétált a bokszutcán, az az egész szezon legmeghatóbb pillanata volt. Nico Rosberg hosszú évek kemény munkájával elérte, hogy minden idők egyik legjobb pilótáját legyőzve világbajnok lett a Formula-1-ben: a német diadala a kitartás és az akaraterő diadala is volt egyben. Max Verstappen pedig első Red Bullnál töltött versenyén rögtön győzni tudott, s ezzel a valaha volt legfiatalabb F1-es futamgyőztes lett – ez a pillanat ugyancsak az év legemlékezetesebbjei közé tartozik.

1. Massa interlagosi búcsúja
2. Rosberg világbajnok Abu Dhabiban
3. Verstappen nyer Barcelonában

Berta Kitti: Az év egyik legmeghatóbb és legszebb pillanata számomra Felipe Massa búcsúja volt hazai közönsége előtt. Habár a brazil szeretett volna minél jobb eredményt elérni Interlagosban, méltó módon búcsúztatták őt a rajongói kiesését követően. A Haas új csapatként pedig rögtön a szezonnyitón szép pillanatokat szerzett az F1 rajongótábora számára: debütáló istállóként pontot szereztek, ami mindenképpen említésre méltó teljesítmény.

1. Felipe Massa búcsúja a Brazil Nagydíjon
2. Nico Rosberg világbajnok
3. Haas pontszerzése az Ausztrál Nagydíjon

Bognár Viktor: A 18 éves versenyző sikere még 2100-ban is ott lesz a leghihetetlenebb sztorik között, szóval ha valamikor, hát ott tényleg sporttörténelmet láttunk. Massa búcsúját hollywoodi dramaturgiával fűszerezték meg a körülmények a biztonsági autóval és a lezárt bokszutcával. Ha pedig létezik nagy küzdelmek árán, hősiesen, az esélyekkel dacolva kiharcolt megérdemelt siker, akkor az Nico Rosbergé, aki minden erejét kifacsarta magából, mire Abu Dhabiban bajnokként áthaladt a célvonalon.

1. Verstappen nyer Barcelonában
2. Massát búcsúztatják Interlagosban
3. Rosberg beteljesíti álmát

Czinege Ádám: Massa a kiesése után brazil zászlóval sétálva, pityeregve tért vissza a bokszutcába, ami egyértelműen az év legmeghatóbb pillanata volt számomra. A Ferrari, a Mercedes és a Williams szerelői is tapsolva köszöntötték a brazilt. Rosberg aláírt egy magyar zászlót a dobogón, amit belengettek neki a monzai emelvényre, ez is bizonyítja, hogy magyarok mindenütt vannak! Az újdonsült világbajnok a célegyenesben égetett gumit, miután megnyerte a világbajnoki címét, majd kiszállt az autóból, és egy „csókot adott” a Mercedesének.

1. Massa búcsúja Brazíliában
2. Rosberg aláírja a magyar zászlót Olaszországban a dobogón
3. Rosberg világbajnoki ünneplése

Dezső Attila: Még évek múlva is olyan ikonikus momentumok között fogjuk emlegetni a Felipe Massa brazíliai kiesését követő pillanatokat, mint amikor Michael Schumacher szerelői nyakába borult 2006-ban, vagy Suzukában, vagy amikor Mika Hakkinen elsírta magát a monzai fák alatt 1999-ben. Ez visszahozott valamit a sportág emberi oldalából, mely oly kevésszer tűnik fel manapság. Nico Rosberg első, és minden bizonnyal utolsó bajnoki címének örülhetett a szezonzáró végén, talán csak Lewis Hamilton népes rajongótábora volt az, amely nem ünnepelt vele együtt. Sepangban pedig egy olyan dobogót láttunk, amely egy párhuzamos univerzumban teljesen normálisnak számítana: önfeledt pilóták a dobogón, melyet Daniel Riccardo minden társára és csapatfőnökére is „kiterjesztett” shoey-ja koronázott meg.

1. Massa búcsúja Interlagosban
2. Rosberg ünneplése Abu Dhabiban
3. A malajziai dobogó

Fűzi András: Torokszorító látvány volt, ahogy Felipe Massa mindenkitől búcsút vett hazai közönség előtt a Brazil Nagydíjon, számomra ez volt az év legnagyobb pillanata.

1. Massa búcsúja a Brazil Nagydíjon
2. Verstappen győzelme a Spanyol Nagydíjon
3. Rosberg világbajnok Abu Dhabiban

massa-interlagos-bucsu-3

Gellérfi-Csizmadia Gergő: Michael Schumacher első visszavonulása óta egyetlen F1-es pilóta sem kapott olyan búcsút a királykategóriától, mint Felipe Massa – talán nem túlzás azt állítani, hogy azon ritka esetek egyike volt ez, amikor egy kiesést nem igazán bánhatott senki. Nico Rosberg bajnoki címe sokakból komoly érzelmeket szabadított fel: nem csupán egy minden szükséges áldozatot meghozó versenyző ért fel a csúcsra, de egyúttal egy olyan dolgot is végrehajtott a német, amit korábban többek közt Barrichello vagy épp Webber hiába próbált – korszakos nagyság csapattársa ellenében tudott győzni. A harmadik helyre egy számomra sokat jelentő pillanat került: a rengeteget szidalmazott újgenerációs F1-es autók a versenyhétvégék abszolút sebességrekordjának megdöntésével igazolták, hogy a sportág nem lett lassabb a turbók bevezetésével, bármit is mondjanak a fanyalgók.

1. Massa búcsúja
2. Nico Rosberg világbajnok
3. Megdől az F1-es sebességrekord

bottas-mexiko-2016

Gobodics Tamás: Mindhárom eseményre nagyon sokáig fogunk emlékezni, a brazilnak sorfalat állt a bokszutca hazai versenyén, ezt szerintem nem felejtjük el – ahogy azt sem, hogy Rosberg felért a csúcsra és világbajnokként ünnepel. Ide tartozik még Verstappen barcelonai sikere is, amikor érezhettük, hogy egy történet elkezdődött…

1. Massa búcsúja
2. Rosberg bajnok lesz
3. Verstappen nyer

rosberg-vilagbajnok-2016

Strommer Benjamin: Amikor azt hittük, a Mercedesek dupla kiesése a Spanyol Nagydíj legdöbbentőbb történése, nagyot tévedtünk, hiszen Max Verstappen a szemünk láttára írt történelmet, a legfiatalabb pilótaként megnyerte első versenyét a Red Bull-lal, ahova tíz nappal azelőtt került be. Hasonlóan váratlan siker volt a Haas hatodik helye első nekifutásra, a legmeghatóbb percekről pedig Felipe Massa gondoskodott Interlagosból, aki úgy köszönt el az F1-től, mint előtte valószínűleg még soha senki.

1. Verstappen győz Barcelonában
2. Massa búcsúja Interlagosban
3. A Haas pontot szerez a bemutatkozásán

A végeredmény: Az év legszebb pillanatainak listájából egy esemény emelkedett ki: Felipe Massa interlagosi búcsúztatása szinte minden szerzőnél az első helyre került, s akiknél nem, azoknál is a másodikra. A második és a harmadik helyen két emblematikus győzelem, Rosberg világbajnoki sikere és Verstappen barcelonai ünneplése osztozott, míg ezeken kívül csak a Haas „pontos” bemutatkozása kapott egynél több Formula-újságírótól szavazatot.

1. Felipe Massa interlagosi búcsúztatása
2. Nico Rosberg megnyeri a világbajnoki címet
3. Max Verstappen győz Barcelonában
4. A Haas fantasztikus bemutatkozása
5. Nico Rosberg aláírja a magyar zászlót Barcelonában
6–7. A malajziai ünneplés és az F1-es sebességrekord megdőlése

massa-interlagos-bucsu-1

Az év pilótája: 1. Daniel Ricciardo, 2. Nico Rosberg, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Red Bull, 3. Force India
Az év meglepetése: 1. Haas, 2. Force India, 3. Kimi Raikkönen
Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Williams, 3. Sauber
Az év újonca: 1. Pascal Wehrlein, 2. Stoffel Vandoorne, 3. Esteban Ocon
Az év versenye: 1. Brazil Nagydíj, 2. Spanyol Nagydíj, 3. Monacói Nagydíj
Az év előzése: 1. Verstappen-Rosberg, 2. Verstappen Perez (Interlagos), 3. Raikkönen Nasr (Hungaroring)
Az év bukása: 1. Alonso és Gutierrez (Melbourne), 2. Magnussen (Spa), 3. Ericsson (Silverstone)
Az év botránya: 1. Vettel beszól Whitingnak, 2. A Mercedes balhéi, 3. Orosz rajtbaleset és Kvjat lefokozása
Az év híre: 1. Rosberg visszavonul, 2. A Red Bull Kvjatot Verstappenre cseréli, 3. Massa visszavonul
Az év pillanata: 1. Massa búcsúztatása, 2. Rosberg megnyeri a bajnoki címet, 3. Verstappen győzelme

A sorozat eddigi részeit ide kattintva érheted el!

Forrás: www.formula.hu – RSS

Ennyit költöttek az F1-es csapatok idén

F1

2016. december 30. péntek, 11:42

Szerző:

A leggazdagabb istálló 330, a legszegényebb 85 millió fontból gazdálkodott: egymás mellé helyeztük az összes alakulat 2016-os költségvetését. A Force India hatékonysága így még megdöbbentőbb.

Az Autosport szaklap vállalkozott rá, hogy összegyűjtse – valamint, mivel az adatok a teljes 2016-os idényt tekintve még hiányosak, felbecsülje –, mennyi bevételük és kiadásuk volt a Formula-1-es csapatoknak 2016-ban. Szembetűnő, hogy míg az előző éveket a veszteségesség jellemezte, addig idén a legtöbb csapat nullszaldós volt.

A táblázatban, melyet az Autosport alapján állítottunk össze, a csapatok bevétele és kiadása mellett egyéb információkat is feltüntettünk, mint a csapatok székhelyét és másik országhoz kapcsolódó érdekeltségét, vagy az alkalmazottak számát. Minden pénzösszeg angol fontban értendő – egy font aktuális árfolyamon 360 forint.

Csapat

Ország

Alkalmazott

Kiadás

Bevétel

Mérleg

Mercedes

Nagy-Britannia (német irányítás)

850

£265 m

£265 m

0

Red Bull

Nagy-Britannia (osztrák tulajdon)

740

£215 m

£220 m

+£5 m

Ferrari

Olaszország

900

£330 m

£300 m

0

Force India

Nagy-Britannia (indiai tulajdon)

380

£90 m

£90 m

0

McLaren

Nagy-Britannia

730

£185 m

£185 m

0

Williams

Nagy-Britannia (frankfurti tőzsde)

530

£105 m

£110 m

+£5 m

Toro Rosso

Olaszország (osztrák tulajdon)

350

£100 m

£100 m

0

Haas

USA/Nagy-Britannia

210

£100 m

£100 m

0

Renault

Nagy-Britannia (francia tulajdon)

570

£150 m

£150 m

0

Sauber

Svájc

320

£95 m

£95 m

0

Manor

Nagy-Britannia

225

£85 m

£ 85 m

0

Megjegyzés: A Mercedes és Renault kiadása motorrészleg nélkül, a Ferrarié azzal együtt értendő (nélküle kb. £225 m). Az alkalmazottak száma mindhárom esetben motorrészleg nélkül értendő.

A csúcstartó tehát 330 millió fontos kiadásával (120 milliárd forint) a Ferrari, azonban ez a motorrészleggel együtt értendő, míg a Mercedes 265 milliós költekezése az erőforrást készítő szekció nélkül – ennek oka, hogy a német gárdával, valamint Renault-val ellentétben a Ferrarinak nincs két külön gyára. Kifejezetten figyelemre méltó, hogy a Force India, amely negyedik lett az összetettben, a második legkevesebbet költő alakulat, 90 millió fontból (30 milliárd forint) gazdálkodott az idény során.

A csapatok bevételei három fontos forrásból tevődnek össze. Nagy összegeket utalnak az anyacégek, azaz a Mercedesnek a Daimler, a Ferrarinak a Fiat/Ferrari, Renault-nak a Renault, a Red Bullnak és Toro Rossónak a Red Bull, a Haasnak a Haas Automation. Fontos rész érkezik a szponzoroktól is, a bevétel fele azonban csaknem minden esetben a FOM-tól érkezik: az F1 jogdíjakból származó jövedelmének egy részét a konstruktőri helyezések alapján osztják szét a csapatok között (ez alól új csapatként kivétel volt a Haas, amely semmit sem kapott a közösből).

Egyes istállók mögött, mint a Sauber vagy Force India, nem áll egy autógyár vagy nagyvállalat sem: ezek azonban fizetős versenyzőktől juthatnak többlethez. A Manornak tőkeinjekcióra volt szüksége a tulajdonosi körétől, hogy hiteleket fizethessen vissza, és a Sauber új tulajdonosa is pénzt pumpált a csapatba, ezeknél az istállóknál így jöhetett ki nullára a mérleg.

Forrás: www.formula.hu – RSS

A Renault egyenlőséget biztosít a Red Bullnak

F1

2016. december 30. péntek, 11:32

Christian Horner, a Red Bull F1-es csapatfőnöke szerint a Renault-nak fontos érdeke, hogy ugyanolyan motort biztosítson a Red Bull számára, mint a gyári csapatnak.

Habár 2015-ben még heves viták folytak arról, hogy a Red Bull milyen motorral állhat rajthoz 2016-ban, most már biztos, hogy az istálló a jövőben is folytatja az együttműködést a Renault-val. Tavaly még küszködtek, idén azonban kimagasló teljesítményt nyújtott a csapat, ezért a felek úgy döntöttek, továbbra is a Renault szolgáltatja majd az erőforrásokat – TAG Heuer néven.

 Verstappen

Habár a Renault gyári csapatot is működtet a mezőnyben, így koncentrációjuk elsősorban feléjük irányul, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke biztos benne, hogy nem érheti őket hátrány emiatt, és motorok tekintetében egyenlően kezeli majd őket a gyártó. „Garanciát kaptunk az abszolút egyenlőségre” – nyilatkozta Horner. „Referenciaként szolgálunk számukra, amelyhez mérhetik saját magukat. Ők jelenleg fejlődési szakaszban vannak, és mi megmutatjuk, hogy mire képes a motorjuk.”

„Motor tekintetében megváltoztak a dolgok” – folytatta Horner. „A tavalyi nehézségek pozitív változásokat idéztek elő, és a hasznokat az idei év során láthattuk. Amíg ez folytatódik, akkor 12 hónapon belül ott lehetünk, ahol a V8-asokkal voltunk. Amíg a saját csapatuk is érintett, addig jó viszonyítási alap lehetünk számukra.”

 

Forrás: www.formula.hu – RSS

Ismeritek az első onboard felvételt, amely élő F1-es adásba került?

Forrás: www.formula.hu – RSS

Ilyen lehet a jövő a Formula-1-ben

F1

2016. december 30. péntek, 10:57

A Financial Times című magazin egy bennfentes forrásra hivatkozva megosztotta az új tulajdonos Formula-1-re vonatkozó terveit – úgy tűnik, néhány információ már nem csupán spekuláció.

Az új tulajdonos, a Liberty Media egyik legfőbb célja, hogy még inkább a köztudatba ültesse a Formula-1 brandjét. A sport hírneve jelenleg nagyon eltérő a különböző országokban – van, ahol már a mezőny megérkezésekor őrület fogadja a versenyzőket és a csapatokat, más helyszíneken azonban szinte „titokban” zajlik az esemény. A vállalat célja, hogy minden helyszínen népszerűvé tegye az F1-et, és azt szeretnék, hogy az embereket foglalkoztassa a sport.

 F1

A Liberty Media másik fő terve, hogy fejlessze a közösségi, valamint egyéb weboldalakon való részvételt és láthatóságot – szerintük ezeken a platformokon olyan emberek is elérhetőek, akiket egyébként nem érdekelne a Formula-1. „Nincs marketing, nincs kutatás, nincsenek adatok, nincsenek digitális platformok” – nyilatkozta a meg nem nevezett forrás. „Ennek a sportnak különleges, globális tartalma van, és nem tett eleget azért, hogy kihasználja ennek az előnyeit. Építeni kell a rivalizálást, és az emberek számára lehetővé kell tenni azt, hogy megértsék a technológiát.”

Az új tulajdonos célja, hogy a Formula-1-re ne csupán egy versenyként tekintsenek a nézők, hanem egy olyan eseményként, amely az adott országban az év fénypontja lehet és kihagyhatatlan rendezvény mindenki számára. Sportesemény helyett egy kulturális eseményt szeretnének létrehozni, amely koncepciójában hasonlít a Super Bowlra vagy a világkupára, amelyeket nem csupán a szurkolók követnek figyelemmel. „Olyan eseményt akarunk, amely nem csupán egy verseny – olyat, amelyről az emberek úgy érzik, ott kell lenniük” – mondta a névtelenséget kérő forrás.

Ahogyan arról már korábban hallani lehetett, a Liberty új helyszínekre akarja vinni az F1-et az Egyesült Államokban: New York, Los Angeles, Miami és Las Vegas is a lehetséges helyszínek között szerepel. A tervek szerint névadó szponzorokat keresnének minden versenyhelyszín számára, felülvizsgálnák a közvetítési jogokat, valamint a pálya jogait is a kihelyezett reklámokkal kapcsolatban. 

Forrás: www.formula.hu – RSS

Ennél szomorúbbnak még nem éreztük a Ferrari szezonját

Forrás: www.formula.hu – RSS