A Sauber már csak nevet a hétvégi botrányon

F1

2015. március 16. hétfő, 07:57

A remek vasárnapi szereplés valamelyest feledtette a Sauber vezetőségével azt a bizonytalanságot, amelyben a hétvége kezdetén részük volt Giedo van der Garde jogi lépései miatt.

Az érvényes szerződéssel rendelkező holland ugyanis egészen szombat reggelig hajszolta az egyik versenyzői ülést, és mivel a csapat eleinte szóba állni sem akart vele, az autóba meg végképp nem akarták beültetni, a bíróság drámai intézkedéseket helyezett kilátásba. Pénteken még az is felmerült, hogy lefoglalják a Sauber melbourne-i felszerelését (a végrehajtók meg is jelentek a paddock bejáratánál), és a csapatvezető Monisha Kaltenbornt komoly pénzbírság vagy börtönbüntetés fenyegette. Aznap még általános beszédtéma volt, hogy egyáltalán részt vesz-e az istálló a hétvégi futamon, Kaltenbornt pedig arról faggatták, nem fontolgatja-e a lemondást.

A rendkívüli helyzet által jelentett nyomás aztán ideiglenesen lekerült az istállóról, a hétvége pedig csodás eredménnyel, 14 pont megszerzésével zárult számukra. A futam után már sokkal jobb hangulat uralkodott a vezetőség körében, és Kaltenborn már akkor sem jött zavarba, amikor a SkySports riportere az alábbi megjegyzést tette előtte: „Már egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy ennyi versenyző akar nálatok vezetni, hiszen nagyszerű autótok van!”

sauber (1)

„Ez egy nagyon rossz vicc, semmit nem fogok rá reagálni!” – mondta nevetve a csapatfőnök. „Már a tesztek során láttuk, hogy az autónk sokkal versenyképesebb a tavalyinál, köszönhetően a jobb karosszériának, és természetesen a motornak, hiszen nem mehetünk el szó nélkül az a tény mellett, hogy a Ferrari remek munkát végzett a hajtáslánc terén. Számítottunk egy erős eredményre, de hogy már az első versenyt is így fejeztük be, az maga a valóra vált álom.”

Egy perccel később Kaltenborn már maga utalt vissza a hétvégét beárnyékoló körülményekre, miután a szintén a Sky-nál dolgozó Johnny Herbert az alábbi kérdést tette fel.

„Már a teszten is jónak tűntetek, de ez a mostani teljesítmény még annál is sokkal meggyőzőbb volt, mint amire bárki más, vagy amire én számítottam. Nem volt ez kicsit sokkoló számodra?” – vetette fel Herbert.

„Azt hiszem, ezen a hétvégén valami más jóval nagyobb sokkhatásként ért, mint ez” – váltott ki újabb nevetést a jelenlévőkből a csapatfőnök, a végrehajtók megjelenésére és a börtönbüntetés gondolatára utalva.

A jó hangulat viszont még egyáltalán nem jelenti azt, hogy pont került volna az ügy végére, hiszen a csapat és van der Garde a következő napokban zárt kapuk mögött próbálnak megoldást találni a „három versenyző, két autó” kényes szituációjára. Így amikor zárásként megkérdezték Kaltenbornt, hogy Malajziában is a most látott két pilótájuk, azaz Felipe Nasr és Marcus Ericsson ül-e majd az autóban, visszatért a péntekről már jól ismert válasz:

„Erről a témáról tényleg nem akarok beszélni.”

Tagged: