A Honda a második – Michelisz felállította az erősorrendet

WTCC

2015. március 20. péntek, 08:33

A túraautó-világbajnokság mezőnyének magyar versenyzője, Michelisz Norbert időről időre új bejegyzésekkel jelentkezik saját blogján. Legutóbbi írásában a másfél héttel ezelőtti argentínai szezonnyitó tapasztalataira alapozva próbált meg erősorrendet felállítani a WTCC-ben szereplő négy márka között.

Bő másfél héttel ezelőtt rendezték meg a túraautó-világbajnokság 2015-ös idénynyitóját, amely olyan szempontból hasonló képet mutatott, mint a teljes 2014-es esztendő, hogy a Citroen tulajdonképpen lemosta a pályáról az ellenfeleit. Nem meglepő, hogy Michelisz Norbert, a Zengő Motorsport pilótája legújabb blogbejegyzésében szintén a francia gyártót teszi az első helyre a WTCC erősorrendjében, az azonban már talán érdekesebb, hogy mit gondol a C-Elysée-k mögötti helyzetről. 

_ML22302_resize

Ahogy azt már korábban is elmondta, a Honda valamelyest közelebb kerülhet a Citroenekhez, ám még nem az elvárt mértékben, ugyanakkor a magyar versenyző így is úgy gondolja, hogy egyértelműen a Civicek jelentik most a második erőt.

Az alábbiakban Norbi erősorrendjét osztjuk meg olvasóinkkal, a hozzá fűzött magyarázatokkal együtt:

1. Citroen

Tavaly Argentínában hét tizedmásodperc volt a különbség a legjobb citroënes és a legjobb hondás köridő között, most az idénynyitón egy másodperc. Hozzá kell azonban tenni, hogy tavaly 40 kilóval könnyebb volt az autónk a súlykompenzáció miatt, ami körönként öt-hat tizedmásodpercet jelentett. Ha ezt számításba vesszük, akkor látszik, hogy a Citroen előnye két-három tizedmásodperccel csökkent az előző szezonhoz képest, ami ugyanakkor összességében kevesebb, mint amennyire előzetesen számítottam. Kívülről mindig nehéz megítélni, hogy egy márka hány százalékon hajtja az adott technikát – úgy tűnik, a Citroen annak ellenére is lépett előre valamennyit, hogy sokkal kevesebbet tesztelt, így kisebb mértékben tudtunk közelebb kerülni hozzá. Az erőviszonyokat nem hiszem, hogy komolyabban befolyásolja, hogy ezúttal már öt autójuk fut a mezőnyben, mert a futamgyőzelmekért és a bajnoki címért továbbra is ugyanaz a három pilótájuk fog küzdeni. Az első versenyhétvége után azt lehet mondani, hogy José María Lópeznél maradt az előny, de Argentínában nem is lehetett másra számítani. Úgy gondolom, Yvan Muller és Sébastien Loeb idén nagyobb harcra készteti majd a címvédőt, és nem fog egyvalaki annyira kiemelkedni, mint López tavaly.

_ML22179_resize

2. Honda

Jelen pillanatban egyértelműen kijelenthető, hogy a Citroen mögött a Honda a második számú erő a mezőnyben. A fejlődés kézzel fogható 2014-hez képest, ezt azonban árnyalja, hogy a vártnál kisebb mértékben közelítettük meg a francia márkát. A hondás erősorrend jelentősen nem változott a tavalyihoz képest, a szezon első felében legalábbis nagy valószínűség szerint a két gyári pilóta és remélhetőleg én közöttem dől majd el, melyikünk tudja a legtöbbet kihozni az autóból. Az új márkatársak közül elsősorban Rickard Rydellre kell odafigyelni, aki a szezon második felére már eljuthat hasonló szintre. Látszik, hogy a csapata összeszedett, és hiába hagyott ki néhány évet, ugyanolyan kvalitású pilóta, mint Monteiro és Tarquini. Megvan a kellő tapasztalata és tehetsége ahhoz, hogy hamar megszokja a számára új technikát. Dusan Borkovics esetében pont ez lehet a baj: neki még nincsen akkora rutinja, hogy tesztek nélkül kapásból csúcsteljesítményre legyen képes a Hondával, viszont az idény második felében neki is lesznek szép pillanatai, ebben biztos vagyok. Hogy ki lesz a legjobb hondás, azt az fogja eldönteni, hogy ki tud a legkiegyensúlyozottabban versenyezni, így én erre törekszem idén is. Ha tavaly valamivel rosszabb körülmények között is sikerült megverni a márkatársakat, hiszem, hogy ez idén is összejöhet!

3. Lada

A Ladát idén már a Chevrolet elé sorolom az erősorrendben. A Vesta kialakítása sokkal alkalmasabb az autósportra, mint a tavalyi Grantáé volt, ez már az utcai változatból is látszott, hiszen méretében sokkal közelebb áll a C-Elysée-hez vagy a Civichez. Nehéz pontosan megítélni, mire képes az új modelljük, mert Argentínában a Q2-ben Rob Huffnak és James Thompsonnak is technikai problémái voltak, ugyanakkor a Q1-ben Huff első helye megmutatta, hogy egy kiváló konstrukcióról van szó. Annak, hogy vadonatúj az autójuk, kettős hatása lehet. Egyrészt arra számítok, hogy a szezon elején több technikai hibával küszködnek majd, mint a többiek, ami természetes egy új autó esetében. Másrészt ilyen kevés megtett kilométerrel a hátuk mögött még biztosan rengeteg újdonságot felfedeznek az autóban, ami azt vetíti előre, hogy idén a legnagyobb fejlődésen és gyorsuláson a Lada mehet át a szezon során. Huff és Thompson a márka két zászlóshajója, kettejük között nagyon szoros versenyre számítok, amit a kulcsfontosságú pillanatokban egy-két tizedmásodperccel gyorsabb Huff nyerhet meg.

_F2_3833_resize

4. Chevrolet

Logikus, hogy a Chevrolet nem tudott komolyabban előre lépni 2014-hez képest, hiszen ez az egyetlen márka a mezőnyben, amely nem élvez gyári támogatást. Hiába van több privát csapatuk, ezek együttesen sem rendelkeznek olyan anyagi forrásokkal, hogy finanszírozni tudnák a számottevő fejlesztéseket. Lehet hallani arról, hogy hamarosan kapnak motorral kapcsolatos fejlesztési csomagot, azonban nem gondolom, hogy olyan mértékű fejlődésre lennének képesek, mint a Honda vagy akár a Lada. Pedig óriási lehetőségek rejlenek ebben az autóban, ha tudnák finanszírozni, hogy az RML fejlessze a technikát, akár a bajnoki cím sorsába is beleszólhatnának. Mondom ezt azért, mert tavaly tulajdonképpen minimális tesztkilométerrel és ráfordítással tudták tartani a lépést a Hondával a szezon végéig. Ha meg tudják oldani a finanszírozás kérdését, a Cruze még két-három évig is versenyképes technika lehet. Ami a versenyzőiket illeti, elsősorban Tom Chiltonra és Tom Coronelre kell odafigyelni, mert a csapatuk, a ROAL Motorsport érti a dolgát és tapasztalatuk is van, ráadásul mindkét pilóta a legjobbak közé tartozik a mezőnyben.