20 év után újra Francia Nagydíj

Franciaországban 2008-ban, míg a Paul Ricard pályán 1990-ben rendeztek utoljára Forma 1-es futamot. A száguldó cirkusz következő versenyhétvégéjén újra francia aszfaltcsíkon versenyezhet a mezőny.

Felipe Massa, Kimi Raikkönen és Jarno Trulli. Az eddigi utolsó francia forma 1-es verseny dobogós helyezettjei. A három pilóta közül már csak Raikkönen tagja a mezőnynek, így ő az egyedüli, aki 10 év kihagyás után újra francia F1-es futamon versenyezhet.

A csapatok közül a Ferrari a legeredményesebb, akik eddig 17 konstruktőri győzelmet szereztek a francia versenyek egyikén. 2008-ban az utolsó helyi versenyt nem a most visszatérő Paul Ricardon, hanem Magny-Cours-ban rendezték.

A versenypályával 2023-ig kötöttek szerződést. A csapatoknak és a pilótáknak nincs túl sok adatuk a pályáról, így nagyon esélylatolgatásokba sem mernek belemenni a pilóták. A Mercedes versenyzői attól tartanak, hogy nem fog nekik feküdni a hétvégi esemény.

A pálya 5842 méter hosszú, a futam 53 körös lesz. A számítások szerint a legalacsonyabb sebességet 90km/h-ra, míg a legmagasabbat 350 km/h-ra tippelik. Az aszfaltcsík mellett óriási bukóterek vannak. A pályát újra aszfaltozták, ami miatt a Pirelli a megerősített, módosított keverékével készül a hétvégére. De nem csak az aszfalt újult meg. A boxok és a kiszolgáló épületek is megváltoztak. A Forma 1-es futamra egyedi kék-fehér lelátókkal készülnek a szervezők, akik 65 ezer nézőre számítanak a szezon nyolcadik versenyhétvégéjén.

Már az is biztos, hogy két DRS zónával várják a csapatokat a hétvégén. Az egyik előzési zóna a célegyenesben, míg a másik a hátsó egyenes első szakaszán lesz. A második DRS-zóna mérési pontja 75 méterrel a 7-es kanyar előtt lesz majd, maga a zóna pedig 170 méterrel a kanyar után kezdődik. A célegyenesben található DRS-zóna mérési pontja a 14-es kanyarban található, ez a pálya utolsó előtti kanyarja, az aktiválási pontot pedig 115 méterrel a 15-ös kanyar után helyezték el.

A labdarúgó világbajnokság miatt az időmérő és a futam kezdési időpontja is változik. Minden esemény két órával később kezdődik majd.

Péntek:
1. szabadedzés: 12:00-13:30
2. szabadedzés: 16:00-17:30

Szombat:
3. szabadedzés: 13:00-14:00
Időmérő edzés: 16:00-17:00

Vasárnap:
Verseny: 16:10

 

 

The post 20 év után újra Francia Nagydíj appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS