EU-támogatást kaphat a pán-európai úszóprogram

Ritka alkalom: az úszás volt a fókuszban az Európai Parlament brüsszeli székhelyén, ahol az Európai Úszó Szövetség (LEN) képviselői az EU illetékes vezetőinek, köztük Antonio Tajani elnöknek és Navracsics Tibor sportért felelős biztosnak mutatták be a LEN „Tanulj úszni” projektjét. Az eseményen jelen volt Schmitt Pál NOB-tag, az EU parlament korábbi alelnöke, aki hozzászólásában követendő példaként említette a magyar „Minden gyermek tanuljon meg úszni” programot.

A tavaly júniusi LEN-kongresszuson bemutatott „Tanulj úszni” projekt annyira elnyerte az akkor Budapestre látogató Antonio Tajani EU Parlament-elnök tetszését, hogy az európai szövetség képviselői meghívást kaptak Brüsszelbe, ahol Tajani elnök mellett a sportot felügyelő uniós biztos Navracsics Tibor, valamint a környezetvédelmi és népegészségügyi bizottság elnöke, Adina-Ioana Valean jelenlétében mutatták be a programot.

Paolo Barelli LEN-elnök emlékeztett arra, hogy kontinensünkön több mint 28 ezren fulladnak vízbe minden évben, azaz óránként három európai veszti így életét, túlnyomó többségük 3-12 esztendős gyermek. Az európai szövetség ezért indította útjára a „Tanulj úszni, előzd meg a vízbefúlást” projektet, amely valamennyi tagország számára segítséget nyújt: jól felépített, bárhol alkalmazható rendszerben mutatja be az úszásoktatás lépéseit, illetve azt is, miképpen kell az úszástudást szinten tartani, frissíteni felnőttkorban is annak érdekében, hogy senki se veszítse el a vízbiztonságát. A LEN elnöke hozzátette, több tagszövetség kísérleti programjának tanulságai alapján állították össze a végleges projektet, és az egyik legjobban menedzselt ezek közül a Magyar Úszó Szövetségé volt.

 

„Az úszástudásnál nincs jobb mentőmellény” hangsúlyozta Paolo Barelli, aki kitért arra is, hogy a majdnem fulladással végződő vízibalesetek száma 200-szorosa a halálos tragédiáknak, és az ezzel járó egészségkárosodás rendkívüli terhet ró az egészségügyi ellátórendszerekre egész Európában.

 

 

Tajani elnök és Navracsics Tibor ugyanakkor arról is beszélt, hogy az életmentő funkció mellett az úszás az egyik legjobb egészségmegőrző sport. A parlamenti elnök jelezte, az európai polgárok több mint egyharmada továbbra is inaktív, ami rendkívül káros. Navracsics Tibor – aki néhány évvel ezelőtt sikerrel tartotta meg fogadalmát, és hetente leúszott egy kilométert, azaz év végre megvolt az 52 kilométeres cél – megköszönte az Európai Úszó-szövetségnek, hogy nem csupán az élversenyzőkkel, az érmesekkel és a kiemelt viadalokkal foglalkozik, de az emberek egészségével és jólétével is. „Ez a projekt nagyban segíthet abban, hogy emberi életeket menthessünk – és hogy még egészségesebben élhessünk. Semmi sem képes úgy összehozni az embereket, úgy kialakítani az összetartozás érzését, mint a sport. Az EU pontosan ezért duplázta meg a sportra fordítható támogatások összegét a következő költségvetési ciklusban” – mondta az EU biztos.

 

Az eseményen megjelent Schmitt Pál NOB-tag, az EU Parlamentjének korábbi alelnöke is, aki hozzászólásában kiemelte: minden, az úszásoktatást népszerűsítő és javító kezdeményezésnek elsőbbséget kell élveznie valamennyi európai országban. „Látnunk kell, ha az atlétika a sportok királynője, akkor az úszás a sportok királya. Kevés olyan sportág van, amely annyira jótékony hatással van az ember egészségére, mint az úszás, és ahogy Barelli elnök úr rendkívül találóan megfogalmazta, a biztos úszástudás valóban a legjobb mentőmellény. Magyarországon a kormányzat már korábban elindította a ’Minden gyermek tanuljon meg úszni’ programot, amely az előttünk álló négy évben minden eddiginél nagyobb támogatást kaphat, továbbá egy átfogó tanuszoda-építési programmal is párosul.”

 

Schmitt Pál jelezte, az Európai Unió Erasmus Plus programjának keretében mindenképp támogatásra javasolja a LEN projektjét, és ehhez csatlakozott hozzászólásában Gyárfás Tamás, az európai szövetség gazdasági vezetője is.

 

Az EU megjelent vezetői is egyetértettek abban, hogy a 2020-tól induló költségvetési ciklusban mindenképpen a támogatott projektek körébe kell emelni a „Tanulj úszni” programot.

The post EU-támogatást kaphat a pán-európai úszóprogram appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Györfi Alen: „Egy álmom vált valóra a Daytona 200-on!

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Forty Racing korábbi gyorsasági motoros Európa-bajnoka. Györfi Alen ugyanis március 16-án rajthoz állt a világ leghíresebb hosszútávú versenyén, a Daytona 200-on, és végül a 13. helyet szerezte meg a kétszáz mérföldes száguldásban.

A tavaly alakult Forty Racing csapatfőnöke, a korábbi Európa-bajnok, Györfi Alen önbizalom növelő eredménnyel vághat majd neki a 2019-es szezonnak. A magyar motoros ugyanis március 16-án rajthoz állt a világ talán legismertebb hosszútávú versenyén, a Daytona 200-on, melyet még 1937-ben rendeztek meg először. A magyar pilóta fizikailag és pszichikailag is nagyon készült a megmérettetésre, és titkos álma szerint a legjobb tízben szeretett volna végezni. Nos, ettől nem állt messze, hiszen nagyon hamar felvette a ritmust: az időmérőn a 25. helyre kvalifikálta a Yamaha R6-osát a 64 fős mezőnyben, majd a futamon folyamatosan lépdelt előre, s már a 12. helyen is állt, ám jött a piros zászló. Amikor újraindították a mezőnyt, a 4 körös „sprintversenyben” végül a 14. helyen intették le, ám utólag kizárták az egyik versenyzőt, így Alen a remek 13. pozícióban zárt.

A mezőnyben volt két másik magyar származású motoros is, közülük Halász Antal az utólagos kizárásoknak is köszönhetően végül a 26. helyen végzett, míg Nemes Zoltán a 14. körben technikai problémák miatt feladta a versenyt, melyet Kyle Wyman nyert egy Yamaha nyergében. Alen egyébként ezzel a 13. helyével átadta a múltnak az eddigi legjobb magyar eredményt, ugyanis 2003-ban a majd négy éve tragikus körülmények között elhunyt Bitter Sándor tizennegyedikként zárta a Daytona 200-at.

Györfi Alen motorversenyző: „Az első nap nem úgy alakult, ahogy azt elterveztük, ugyanis két szabadedzésem is ráment arra, hogy a fellépő technikai gondjainkat megoldjuk. Ez nagy érvágás volt a számomra, ugyanis ilyen pályán még sosem motoroztam, ám ennek ellenére sikerült az előkelő 25. helyre kvalifikálnom a versenyre. Már ekkor éreztem, maradt még bőven bennem, és a másnapi warm up alatt kiderült, a beállításaink működnek, és amikor kiderült, hogy a 14. legjobb köridő lett az enyém, önbizalommal vártam a rajtot. Bevallom, óvatosan kezdtem, hiszen tudtam, nem az első körben kell bizonyítani. Egyre bátrabban motoroztam, a 31 fokos dőlésszögű oválpálya sem okozott problémát, és fokozatosan előre törve már a 12. helyen haladtam, amikor egy baleset miatt megszakították a futamot. Ekkor kijött a tapasztalatlanságom, ugyanis amíg a többiek azonnal kimentek abroncsot cserélni, addig én azon tanakodtam a többiekkel, vajon lesz-e folytatás. Nos, volt, így az utolsó négy körre nekem a használt gumikon kellett felvennem a küzdelmet a friss abroncsokkal támadó vetélytársaimmal. Sajnos a gumik ráadásul ki is hűltek, így az újraindítást követően egy teljes körig csak csúszkáltam a pályán. Ennek köszönhetően többen megelőztek, ám a végén ismét felgyorsultam, és tizennegyedikként intettek le. Már ennek is nagyon örültem, ám kiderült, egy előttem végzett motorost kizártak, így végül a 13. pozícióban zártam életem első Daytona 200-as versenyét. Hatalmas élmény volt a számomra, hogy itt lehettem, és mindenkinek köszönöm, aki mindehhez hozzásegített: Szabó Zsolt, Paulik István, Nemes Zoli, Horváth Gábor, Halász Antal, Bekim Pacuku,  Alessandro Mateucci, Vlad Plakth, Bán Róbert, Györffy Álmos, Máriás Ákos, és Nádasdy Kriszta. Nélkülük ez nem jöhetett volna létre.”

The post Györfi Alen: „Egy álmom vált valóra a Daytona 200-on! appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Székely Zója döntőközeli helyen dohai Vk-n

Székely Zója jól szerepelt élete első felnőtt Világkupáján, Dohában a selejtezők első napján felemáskorláton a tizedik helyen végzett.

Szerdán megkezdődtek a dohai Világkupa selejtezői. A férfi tornászok talajon, lólengésben valamint gyűrűn, a nők két szeren, felemáskorláton és ugráson kezdték meg a versenyt. A női mezőnyben a magyar tornasportot Székely Zója és Bácskay Csenge képviselte, akik elsőéves felnőttként életük első Világkupáján indultak.
Draskóczy Imre szövetségi kapitány  tájékoztatása szerint Székely Zója felemáskorláton tizedik lett, 12.700 ponttal. A kapitány kiemelte, Székely egy nagyon magas, 6.0-ás kiindulójú gyakorlatot tudott bemutatni, az új elem után azonban túl nagy volt a lendülete, emiatt belerúgott az alsó karfába, és levontak egy pontot. Ha ez a hiba nincs, bejuthatott volna a döntőbe. Bácskay Csenge ugrását elrontotta, 13.199 pontot kapott, ami a huszadik helyre volt elegendő.
A megmérettetés csütörtökön a selejtezők második napjával folytatódik. A hölgyeknél gerendán Székely Zója és Bácskay Csenge indul, míg utóbbi talajon is bemutatja gyakorlatát.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány: Tudni kell, hogy ez a fiatalok számára az első jelentős nemzetközi megmérettetés az idei évben, ha hozzáveszem, hogy mindketten elsőéves felnőttként szerepelnek ezen a viadalon, azt kell mondjam, nagy dolog, hogy helytálltak. Biztos vagyok abban, hogy életük első felnőtt Vk-ja óriási dolog számukra, és hatalmas lökést ad a további tornájukban. Székely Zója korlátgyakorlatának örülök, különösen annak, hogy az új elemet elfogadták, remélem, az Európa-bajnokságig beérik a gyakorlat. Nagyon köszönjük, hogy a két fiatal indulhatott ezen a Világkupán.

The post Székely Zója döntőközeli helyen dohai Vk-n appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Minden várakozást felülmúltak a juniorok

Fantasztikusan szerepeltek a magyar ritmikus gimnasztikázók Kijevben, a Grand Prix versenyen Pigniczky Fanni labdával a hatodik helyen végzett, a juniorok pedig a komoly hagyományokkal bíró Gyerjugina-kupán brillíroztak, hiszen az együttes kéziszer-csapat a dobogó második fokára állhatott.

A felnőtt mezőnyben, az egyéni GP-versenyen induló Pigniczki Fanni bejutott a labda fináléjába, ahol az előkelő hatodik pozíciót szerezte meg 17.700 ponttal. Az MTK-Budapest sportolója összetettben 61.400 pontot szerzett, amivel huszadikként zárt. Teljesítménye azért is számít bravúrosnak, mert Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke elmondta, karikagyakorlatát – a gépi pontozórendszer meghibásodása miatt – kézzel pontozták, és emiatt is fordulhatott elő, hogy jóval kevesebb pontot kapott, mint vetélytársai, a számítások szerint legalább kettővel. A korábban sérült Juhász Anna a Gyerjugina-kupán 57.050 pontot gyűjtött, ami a huszonkettedik pozícióhoz volt elegendő.

A junioroknál az együttes kéziszer-csapatok összetett versenyében a Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza alkotta együttes nagy tettet hajtott végre, 36.000 ponttal ezüstérmet nyert, ezzel a sportág olyan nagyhatalmait előzte meg, mint a házigazda Ukrajna vagy Bulgária. A szerenkénti döntőkben öt karikával negyedik (19.700), öt szalaggal (16.100) harmadikként fejezték be a viadalt.  Egyéni összetettben Kocsis Evelin és Bernát Szófia is 56.300 pontot gyűjtött, ezzel mindketten a 10. pozíciót szerezték meg. Az elsőéves junior, Kocsis Evelin három szerrel is finálézott, szalaggal szerepelt a legjobban (15.400), negyedik lett, buzogánnyal a hatodik (14.700), míg labdával a nyolcadik helyen végzett, kötéllel pedig Bernát Szófia (13.700) lett nyolcadik.
A csapatversenyben is jól teljesített a magyar együttes, hiszen 131.800 ponttal negyedikként fejezte be a versenyt.

Deutsch-Lazsányi Erikaaz MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke: Összességében elmondhatom, hogy minket is meglepett a lányok remek szereplése. A múlt héten Moszkvában volt egy verseny, már ott is jó pontokat kaptunk, de ez felülmúl minden előzetes várakozást. A junior válogatottal tavaly nyáron kezdtük a felkészülést, és azt a bejáratott utat jártuk, amelyet évek óta. 2018-ban kinyitották a technikai pontszámot, így nem lehetett előre kiszámolni, milyen technikai pont kell ahhoz, hogy az élvonalba kerüljünk. Az volt a koncepciónk, hogy megpróbáljuk a maximumot kihozni, és szertechnikailag felnőtt szintű gyakorlatokat készíteni. Az örömteli, hogy jelenleg úgy tűnik, ez bejött, sikerült az élmezőny sarkára lépni, ezt a jövőben is szeretnénk tartani. Olyan nagyhatalmak, mint az ukránok vagy a bolgárok is gratuláltak, és jelezték, ők is növelik a technikai pontszámukat. Bízom benne, hogy a mi gyakorlataink ennek ellenére is az élmezőnyben maradnak, hiszen mi július óta gyakoroljuk ezt. A csapatsikerek mellett az egyéni versenyzők közül kiemelném Kocsis Evelint, aki a két évvel idősebbek között szerepelt, ennek ellenére három szer döntőjébe is kvalifikálta magát. Összességében a juniorok egészen kiváló teljesítményt nyújtottak, amit a riválisok is elismertek. A felnőtt mezőnyben Pigniczki Fanni szereplése remek volt a GP-n, hiszen egy nagyon erős mezőnyben végzett huszadikként, ráadásul karikával több pontot is veszített, labdával pedig finálézott. Nemzetközi megítélése továbbra is pozitív, és örülök, hogy sérülés nélkül sikerült átvészelnie a versenyt. Juhász Anna ugyanis beugróként volt Kijevben, hiszen csak három hete végez teljes értékű munkát korábbi súlyos sérülése után. Eredetileg Kis Alexandra indult volna, aki korábban részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, és még mindig nem edzhet rendesen, Váray Míra szintén sérüléssel bajlódik.

Eredmények, Ritmikus gimnasztika, Felnőtt Grand Prix, Egyéni összetett:
1. Vlada Nikolcsenko (Ukrajna) – 77.950
2. Katrin Taszeva (Bulgária) – 76.650
3. Jekatyerina Szeleznjova (Oroszország) – 75.800
20. Pigniczki Fanni – 61.400

Eredmények, Ritmikus gimnasztika, Felnőtt Grand Prix, Szerenkénti döntő, Labda:
1. Ekaterina Szeleznjova (Oroszország)- 21.050
2. Vlada Nikolcsenko (Ukrajna) – 19.200
3. Anastasia Guzenkova (Oroszország) – 19.200
6. Pigniczki Fanni – 17.700

Eredmények, Ritmikus gimnasztika, Gyerjugina-kupa, Felnőtt, Egyéni összetett:
1. Anasztaszija Szalosz (Fehéroroszország) – 79.500
2. Olena Djacsenko (Ukrajna) – 74.850
3. Marija Szergejeva (Oroszország) – 73.300
22. Juhász Anna – 57.050

Eredmények, Ritmikus gimnasztika, Gyerjugina-kupa, Junior, Csapatverseny:
1. Ukrajna – 144.050
2. Fehéroroszország – 142.200
3. Bulgária – 140.700
4. Magyarország (Bernát Szófia, Kocsis Evelin, kéziszercsapat: Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza) – 131.800

Egyéni összetett
1. Anasztaszija Szimakova (Oroszország) – 69.000
2. Nikol Kraszjuk (Ukrajna) – 66.550
3. Eva Brezalieva (Bulgária) – 66.300
10. Kocsis Evelin és Bernát Szófia 56.300 – 56.300

Szerenkénti döntők, Kötél
1. Szofija Agafonova (Oroszország) – 17.750
2. Nikol Krasiuk (Ukrajna) – 16.500
3. Michel Vivier (Kanada) – 15.250
8. Bernát Szófia – 13.700

Szerenkénti döntők, Labda
1. Sofya Agafonova (Oroszország) – 18.700
2. Nikol Krasiuk (Ukrajna) – 18.250
3. Noga Block (Izrael) – 17.450
8. Kocsis Evelin – 13.750

Szerenkénti döntők, Buzogány
1. Anastasia Szimakova (Oroszország) – 18.850
2. Nikol Krasiuk (Ukrajna) – 18.200
3. Noga Block (Izrael) – 17.400
6. Kocsis Evelin – 14.700

Szerenkénti döntők, Szalag
1. Anastasia Szimakova (Oroszország) – 18.800
2. Kseniya Stseshyts (Fehéroroszország) – 17.800
3. Nikol Krasiuk (Ukrajna) – 16.900
4. Kocsis Evelin – 15.400

Együttes kéziszer-csapat, összetett
1. Fehéroroszország – 41.000
2. Magyarország – (Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza) 36.000
3. Észtország – 35.500

Szerenkénti döntők, 5 karika
1. Fehéroroszország – 21.650
2. Észtország – 20.850
3. Bulgária – 20.100
4. Magyarország – 19.700 – (Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Kis Janka, Fodor Nadin, Varga Lujza, Farkas Júlia)

5 szalag
1. Fehéroroszország – 17.300
2. Észtország – 16.500
3. Magyarország – 16.100 – (Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Kis Janka, Fodor Nadin, Varga Lujza, Farkas Júlia)

The post Minden várakozást felülmúltak a juniorok appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Búvár Családi Nap a Duna Arénában

Merülésre felkészülni! A Magyar Búvár Szakszövetség a hétvégén a budapesti Duna Arénában megrendezi a Búvár Családi Napot és ehhez kapcsolódóan a retró búvárfelszerelések bemutatóját.

A március 24-én vasárnap 9:00-16:00 között tartandó eseményre várják mindazon fővárosi és vidéki résztvevőket, családokat, akik korábban már kapcsolatba kerültek a búvárkodással és természetesen azon érdeklődőket is, akik most ismerkednének meg a víz alatti tevékenységek és sportok világával.

A rendezvényen – mely minden résztvevő számára ingyenes – színes, tartalmas programok keretében lehetőség lesz a szabadidős búvárkodás és a búvársportok, ezen belül 5 szakág kipróbálására is, mindezt nagy presztízsű szakemberek jelenlétében, illusztris környezetben, a 2017-es FINA vizes világbajnokságnak is otthont adó Duna Arénában.

The post Búvár Családi Nap a Duna Arénában appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Nyolcadik az egyéni összetett Világkupán

Kovács Zsófia vasárnap Stuttgartban, a FIG All-Around World Cup 2019 elnevezésű viadalon szerepelt. A dunaújvárosi versenyző a nyolcadik helyen zárt. 

A hétvégi Stuttgartban megrendezett egyéni összetett Világkupán Kovács Zsófia, a Dunaferr SE Eb-ezüstérmes tornásza 51.166 pontot gyűjtött, amellyel a nyolcadik helyen végzett.
A nemrégiben még lázas betegséggel küszködő – emiatt a Prolan Országos Szerbajnokságot is lemondó – Kovács meghívást kapott Németországba, a FIG All-Around World Cup 2019 elnevezésű viadalra. A válogatott tornász minden szeren bemutatta gyakorlatát. A gerenda kifejezetten jól sikerült, míg a legmagasabb pontszámot ugrására kapta, amelyben ugyan volt egy ellépése (13.933). Összességében 51.166 ponttal zárt, ez pedig a nyolcadik helyre volt elegendő.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány: Mindenképpen biztató volt Kovács Zsófi szereplése, hiszen múlt héten még beteg volt, és rontással is 51 pont felett teljesített.  Az ugrásnál volt egy ellépése, így ezen a szeren 4-5 tizeddel többet kaphatott volna, ha sikerül hibátlanul előadni. A felemáskorláton még egy leépített gyakorlatot mutatott be, gerendán jól szerepelt, ezzel tudott versenyben maradni. A talajt viszont elrontotta, de ez nem csoda, hiszen ide kell leginkább a kondíció, az pedig múlt heti betegsége miatt még nem tért vissza. Ez volt az első tavaszi bemutatkozása, összességében biztató volt, remélem, hogy a március végi Matolay Emlékversenyen már felépülve, teljes gyakorlatokkal lép a szerekhez.

Eredmény, Egyéni összetett Világkupa, Stuttgart:

  1. Biles Simone – (USA) – 58.800
  2. Padurariu Anne-Marie – (Canada) – 55.132
  3. Seitz Elisabeth (Németország) – 54.399
  4.    Kovács Zsófia – 51.166

The post Nyolcadik az egyéni összetett Világkupán appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

A fallabdázó Farkas Balázs kiemelkedő sikere

Karrierje eddigi egyik legnagyobb sikerét érte el Farkas Balázs, aki a profi squash versenysorozat, a PSA World Tour moszkvai állomásán bejutott a döntőbe. Pályafutásának első 10 ezer dollár összdíjazású viadalán a tatabányai játékos három kiemeltet is legyőzött – adta hírül a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség.

A moszkvai tornán Farkas Balázs nem kiemeltként nehéz sorsolást kapott. A Squashberek játékosa ennek ellenére az első körben 3-1-re nyert a hatodik kiemelt cseh Svec ellen, majd 3-2-vel az elsőként rangsorolt, a világranglistán 57-dik spanyol Pajares Bernabeut is búcsúztatta. Az elődöntőben a hetedik kiemelt francia Aubert sem tudott ellenállni Farkas Balázsnak, aki 3-0-ra győzött. A fináléban ugyan a korábbi top 20-as finn Tuominen jobbnak bizonyult, de a döntőbe jutás így is mérföldkő a 21 éves magyar fallabdázó pályafutásában.

“Az egyik szemem sír, a másik nevet” – nyilatkozta az edző-édesapa Farkas János. – “Különösen nagy fegyvertény a világranglistán a legjobb hatvanba tartozó ellenfél legyőzése. Balázs korábban már nyert ötezer dollár összdíjazású versenyt, de egy tízezresen a döntő még komolyabb szint, ezt kellene majd tartani. Az U19-es Európa-bajnokságon elért második helye volt hasonló nagy eredmény, de az még junior korában történt, úgyhogy a mostani eredmény egyértelműen az egyik legnagyobb sikere.”

A 2017-es Világjátékokat is megjárt Farkas Balázs remek formában van az idén, hiszen februárban sorozatban három nemzetközi tornán is diadalmaskodni tudott.

The post A fallabdázó Farkas Balázs kiemelkedő sikere appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Junior torna-vb 2019: Száz nap múlva kezdődik a világbajnokság

Száz nap múlva kezdődik az I. Junior Torna Világbajnokság Győrben. A világversenyt magyar kezdeményezésre írta ki a nemzetközi szövetség (FIG) – hangzott el az M1 aktuális csatornán kedden.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára elmondta, a junior korosztálynak a versenynaptárából mindeddig hiányzott ez a világverseny.

„Úgy gondoltuk, hogy szükség van egy ilyen vb-re. Magyar kezdeményezésre az elmúlt másfél, két év alatt sikerült minden fórumon végigtárgyalni, és most itt tartunk” – fogalmazott a sportvezető.

A világbajnokság június 27-én kezdődik és 30-áig tart. A hivatalos jegyértékesítés áprilisban veszi kezdetét.

The post Junior torna-vb 2019: Száz nap múlva kezdődik a világbajnokság appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Háromból három

Vecsernyés Dávid három szeren indult a tornászok szerbajnokságán. Szombaton lovon, vasárnap pedig korláton és nyújtón is a legjobb lett. A Honvéd sportolójának a nyújtó gyakorlata még nagyobb örömöt adott számára.

Vecsernyés Dávid fő szere a nyújtó. A szerbajnokságon mégis három szeren láthatta a közönség. Ráadásul mind a háromszor a dobogó legfelső fokára állhatott. Szombaton lovon, vasárnap pedig korláton és nyújtón végzett a mezőny előtt.

“Nagyon boldog vagyok, hogy tudtam nyerni azon a két szeren, amin ma elindultam. Sikerült egy nagyon jó korlátot csinálnom és végre sikerült a a nagy nyújtómat, a legerősebbik nyújtómat megcsinálni.” 

A Honvéd tornásza új gyakorlattal indul idén a versenyeken, amivel szeretné megszerezni az olimpiai kvótát is. A szerbajnokság volt az első, ahol sikerült hiba nélkül megcsinálnia gyakorlatát.

“Ez volt az első gyakorlat egyben. Az előző világkupán sajnos nem sikerült, illetve a csapatbajnokságon se, de úgy gondolom, hogy mentálisan fel tudtam úgy készülni a csapat bajnokság utáni két nap alatt, hogy összetudjam rakni ezt a gyakorlatot.”

Vecsernyés Dávid kedden már utazik is a következő versenyre, hiszen a jövő hétvégén már a bakui olimpiai kvalifikációs világkupán mutathatja be újra gyakorlatát.

 

 

The post Háromból három appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Kovács Richárd a dobogóért utazik Oroszországba

Pénteken kezdődik az ökölvívók U22-es Európa-bajnoksága Oroszországban. Kovács Richárd számára tavaly nem úgy végződött a korosztályos verseny, ahogy tervezte. A nyíregyházi ökölvívó szeretne idén javítani.

Már csak órák kérdése és elindul a magyar U22-es ökölvívó válogatott Oroszországba. Köztük Kovács Richárd a Nyíregyházi Vasutas sportolója, aki nem először utazhat erre a versenyre.

“Az előző Európa-bajnokságon egy grúz sráccal boxoltam és ott sajnos alul maradtam egy szoros mérkőzésen. Végül ő is nyerte meg azt az Európa-bajnokságot. Tavaly is elég erős mezőny volt a súlyomban és most is úgy gondolom, hogy jó ellenfelekre számíthatok.”

Ricsi számára hosszú idő után ez lesz az első nagyobb nemzetközi verseny, hiszen 2018-ban sem felnőtt európa- sem felnőtt világbajnokságot nem rendeztek. Így természetesen még nagyobb benne a bizonyítási vágy.

“Nagyon várom, hogy bizonyíthassak az edzőknek és magamnak is. Most bízom benne, hogy a maximálisat ki tudom hozni magamból és remélem, hogy ez elég lesz egy éremre, de igazából a legfőbb célom a dobogó legfelső foka.”

Kovács Richárd 2017-ben már megmutatta, hogy igenis helye van a nemzetközi ökölvívó mezőnyben. Első felnőtt évében kvalifikálni tudta magát a világbajnokságra és még mérkőzést is tudott nyerni. Ebben a sportban nagyon sok a jó fiatal ökölvívó, így az U22-es Európa-bajnokságon nagyon sok erős ellenfélre számíthat.

The post Kovács Richárd a dobogóért utazik Oroszországba appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS