Holtversenyből az élre

Magyar János holtversenyben vezeti a Közép Európai Zóna bajnokság kategóriáját lengyel versenytársával. A hétvégén a Slovakiaringen két futamon is lesz esélye arra, hogy az élen álljon.

A Slovakiaring minden évben egy mérföldkő Magyar János számára, Idén arra használná, hogy egy kisebb előnyt építhessen ki a soron következő Brno-i hétvége előtt.
“A Slovakiaringen több kedvenc részem is van. Azonban idén kicsit hozzányúltak a pályához. A 9-es kanyarba bekerült egy sikán, amit még élőben nem próbálhattam ki. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz így versenyezni, de szerintem nem lesz baj. Egy kicsit máshogy kell tekergetni a kormányt és már rendben is vagyunk.”
A szokásokhoz híven két időmérő és két verseny vár a pilótákra a hétvégén.
“Tavaly mind a két időmérőt és egy futamot is megnyertem, a másik versenyen második lettem. A jelek szerint fekszik nekem ez a pálya, szeretem is. Remélem, hogy ezen a hétvégén is sikerül jó eredményeket elérnem.”
Jani csütörtökön gurul először pályára, amikor a szabadedzéseken teljesítheti az első métereket. Az őrbottyáni versenyzőnek nem lesz egyszerű dolga, hiszen az előrejelzések szerint ismét nagyon népes mezőny vár rá.

The post Holtversenyből az élre appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Az élet nem áll meg

Még nincs egy napja, hogy Vecsernyés Dávid újra Budapesten van, nem tudott távol maradni a tornateremtől. A glasgow-i Multisport Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett tornászt széttépték a gyerekek.

Mindenki Dávid bronzérmét akarta kicsit kézbe venni, felpróbálni és megtapogatni. Nem csak a Vecsernyés Dávid számára nagy dolog egy ilyen eredmény. Európa-bajnokságon utoljára 23 éve szerzett magyar versenyző érmet. A Honvéd kis tornászai mind hasonló eredményt szeretnének elérni, ám ahhoz, hogy valaki történelmet írhasson sok és kemény munka kell. Dávid is végig járta a ranglétra minden egyes fokát. Az eb bronz után természetesen kapott egy kisebb pihenőt, ám ezt sem láblógatásra használta.

“Nem otthon fogok feküdni, hanem azért bejövök a tornaterembe és egy-két lazítást vagy erősítő feladatot majd fogok végezni. Ugye majd a továbbiakban az edzőmmel Kelemen Zoltánnal megbeszélem, hogy hogy rakjuk össze az edzéstervet. Megpróbálunk ugye a következő két világkupára felkészülni illetve erősebb gyakorlattal készülni a világbajnokságra.”- fogalmazott az újdonsült európa-bajnoki bronzérmes.

Mint mondani szokták evés közben jön meg az étvágy. A következő nagy állomás az októberi világbajnokság, de Dávid addig sem marad verseny nélkül.

“Egyik napról a másikra nem lesz valakiből európa-bajnok vagy világbajnok. Ezt nagyon szépen fel kell építeni lépésről-lépésre. Úgy gondolom, hogy elkaptuk a fonalat és nagyon szépen haladunk előre.”- beszélt jövőjéről a Honvéd tornásza.

Dávid az egy hetes aktív pihenő után újra nekiáll a munkának és folytatja a felkészülést. A két világkupa után pedig a következő állomás az októberi világbajnokság. Dávid már bebizonyította, hogy nincs az az akadály, ami meggátolhatná céljai elérésében. Így egy dologban biztosak lehetünk. Láthatjuk még Dávidot a nemzetközi mezőny dobogósai között ünnepelni.

The post Az élet nem áll meg appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Kovács Bálint űridővel lett magyar bajnok a Hungaroringen

A H-Moto Team csapata ez elmúlt hétvégén is ott volt a versenypályákon, és ha már a Hungaroringen és a Red Bull Ringen pályára gurultak a motorosai, szép sikereket értek el. Kovács Bálint a mogyoródi aszfaltcsíkon szenzációs időt teljesítve – 1:50.7 a versenyen – megnyerte az ezresek futamát, és ezzel a sikerrel egy fordulóval a vége előtt megszerezte pályafutása első felnőtt magyar bajnoki címét. Az ADAC Junior Cup mezőnye ismét – sorozatban harmadszor – a MotoGP sztárjai előtt, a világbajnokság betétfutamaként állt rajthoz, és a H-Moto Team 15 éves motorosa, Kakuszi Ádám ezúttal is helyt állt, hiszen az újabb két pontot jelentő 14. helyen végzett

A csapat életében most jött el az egyik – ha nem a legfontosabb – hétvége, hiszen a Hungaroringen egyrészt folytatódott a Magyar Bajnokság, másrészt a verseny helyszínén tartotta a magyar gárda az immáron hagyománnyá vált H-Moto Napot. Utóbbin vendégül látták leghűségesebb szurkolóikat, valamint véradással segítették a bajba jutottakat. Ám ezúttal a nap végére az egész rendezvény ünneplésbe csúcsosodott ki, ugyanis Kovács Bálint nemcsak a pole pozíciót szerezte meg, hanem az elmúlt évek legjobb magyar köridejét is megfutotta a versenyen – 1:50.7-es ideje egészen fantasztikus teljesítmény –, ráadásul megnyerte a viadalt. Ez pedig azt jelentette, hogy a 16 éves tehetség egy fordulóval a vége előtt megszerezte pályafutása első felnőtt bajnoki címét.

„Egész nap folyamatosan tudtam gyorsulni, a motor beállításaival is jó irányba haladtunk. Az időmérőn is éreztem, nagyon jó eredményt érhetek el, hiszen már ekkor 1:52-es köridővel szereztem meg a pole pozíciót. A futam kifejezetten jól sikerült, hiszen egy kivétellel valamennyi körömben képes voltam 1:51-es időre, sőt, a verseny végén megfutottam életem eddigi legjobbját is. Ezzel a győzelemmel már behozhatatlan előnyre tettem szert, így már elmondhatom magamról, hogy az ezresek között magyar bajnok vagyok. Nagyon köszönöm a csapatomnak a sok segítséget, hiszen nélkülük ez nem sikerülhetett volna” – jelentette ki Kovács Bálint, aki két hét múlva Lausitzringen ismételten az IDM Suzuki Cup sorozatban áll rajthoz, ahol szintén esélye van a bajnoki cím megszerzésére.

A H-Moto Team másik ifjú tehetsége, Kakuszi Ádám az elmúlt hétvégén folytatta szereplését az ADAC Junior Cup sorozatban. A világ egyik legerősebb utánpótlás-bajnokságának mezőnye újfent a MotoGP mezőnyével együtt, ezúttal Spielbergben állt rajthoz, ahol Ádám ezúttal is értékes pontokat szerzett.

„Ezúttal az első nap sikerült jobban. Mindkét edzésen esett az eső, de így is sikerült egy nyolcadik és egy tizenegyedik időt motoroznom. Szombaton sajnos száraz körülmények között nem sikerült megtartanom ezt az előkelő helyemet, ám a tizenötödik pozíció miatt sem elégedetlenkedtem, főleg annak tükrében, hogy a tavalyi időmet sikerült két másodperccel megjavítanom. A futamon aztán még ezen is sikerült fél másodpercet javítanom, mégpedig úgy, hogy az egész verseny alatt egy négyes bolyban csatáztam. Sajnos az utolsó előtti kanyarban egy helyet veszítettem, ám így sem vagyok elégedetlen, hiszen ismét pontszerzőként zártam. A szeptember végi, Assenben rendezendő utolsó fordulóig megpróbálok minél többet edzeni” – mondta Kakuszi Ádám.

The post Kovács Bálint űridővel lett magyar bajnok a Hungaroringen appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Minden idők legeredményesebb egyetemi világbajnoksága

20 éremmel (11 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a belorusz és a lengyel csapat előtt az éremtábla élén végzett a magyar csapat a Szolnokon rendezett gyorsasági Kajak-kenu Egyetemi Világbajnokságon. 1986, az első magyar részvétellel lezajlott egyetemi VB óta a legtöbb aranyéremmel és a legtöbb éremmel zárt Magyarország. Feltehetőleg hosszú-hosszú évekre kihívás elé állítva a jövő hazai résztvevőit

22 ország közel 250 versenyzője állt rajthoz, a hazaiak minden számban döntőbe jutottak. Már az első napon, az 1000 m-es távokon remekül kezdtek a fiúk, 6 futamon 5 érmes helyezést értek el. A verseny második napján a lányok is vízre szálltak, és egymás után szerezték a jobbnál jobb helyezéseket. A 11 aranyéremből 6-ot a fiúk, 5-öt a lányok szereztek.

A FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) részéről Adam Rocek, az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség elnöke) volt a kiküldött versenyfelügyelő, aki szerint kiváló volt a szervezés, amelyért köszönet illeti a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget, a Neumann János Egyetemet és Szolnok Városát.

A Shanghajban megrendezett Evezős Egyetemi Világbajnokságon 2 egységünk indult a BME női kormányos nélküli kettes csapata és a Széchenyi Egyetem férfi könnyűsúlyú négypárevezőse. A Coimbrai Európai Egyetemi Játékokon szerzett győzelem után megérdemelten, óriási küzdelemben mindkét egység világbajnoki címet szerzett.

Eredmények:

Kajak-Kenu Egyetemi Világbajnokság, Szolnok

 

Férfiak:

K1 1000m – Doba Alfréd (TE) ­ 2. hely

K2 1000m – Béke Kornél (TE), Gál Péter (KGRE) ­ 1. hely

K4 1000m – Varga Dominik (TE), Szekeres Zsolt (TE), Doba Alfréd (TE), Czompa Tibor (EKE) ­ 5. hely

C1 1000m – Dóri Bence (TE) ­ 1. hely

C2 1000m – Lelovics Dávid (PTE), Némedi Konrád (TE) ­ 1. hely (holtversenyben)

C4 1000m – Koleszár Zoltán (OE), Bakó Tamás (ELTE), Laczó Dániel (SZTE), Duró József (SZE) ­ 3. hely

 

K1 500 m – Noé Zsombor (OE) ­ 2. hely

K2 500 m – Gacsal Ákos (EDUTUS), Hérics Dávid (EKE) ­ 1. hely

K4 500 m – Szendy Márk Szilárd (SZTE), Noé Zsombor (OE), Gál Péter (KGRE), Gecse Márton (BME) ­ 2. hely

C1 500 m – Viola Viktor (EKE) ­ 1. hely

C2 500 m – Koleszár Zoltán (OE), Bakó Tamás (ELTE) ­ 4. hely

C4 500 m – Viola Viktor (EKE), Horváth Ákos (SZE), Koleszár Zoltán (OE), Kovács Máté András (DUE) ­ 4. hely

 

K1 200 m – Hérics Dávid (EKE) – 5. hely

K2 200 m – Kovács Márk (SZIE), Sikter János (SZIE) – 5. hely

K4 200 m – Havasi Gergő (TE), Kovács Márk (SZIE), Varga Márk (TE), Sikter János (SZIE) ­ 3. hely

C1 200 m – Némedi Konrád (TE) – 4. hely

C2 200 m – Sáling Áron (SZE), Horváth Ákos (SZE) – 3. hely

C4 200 m Viola Viktor (EKE), Sáling Áron (SZE), Némedi Konrád (TE), Horváth Ákos (SZE) – 3. hely

 

Nők:

K1 500 m – Szénási Zsófia (TE) ­ 1. hely

K2 500 m – Katrinecz Rita (OE), Malcsiner Eszter (BGE) ­ 1. hely

K4 500 m – Kovács Petra Sára (SZE), Szendy Lilla Katalin (BGE), Mihalik Sára Anna (SZIE), Somogyi Szilvia (TE) ­ 4. hely

C1 500 m – Kisbán Zsófia (BME) ­ 1. hely

C2 500 m – Sáling Laura (SZE), Kisbán Zsófia (BME) ­ 2. hely

 

K1 200 m – Lucz Anna (BCE) – 1. hely

K2 200 m – Katrinecz Rita (OE), Malcsiner Eszter (BGE) ­ 1. hely

K4 200m – Szénási Zsófia (TE), Sólyom Dóra (TE), Somogyi Szilvia (TE), Kiss Blanka (TE) – 1. hely

C1 200 m –  Kisbán Zsófia (BME) – 6. hely

C2 200 m – Sáling Laura (SZE), Kisbán Zsófia (BME) – 2. hely

Egyetemi Evezős Világbajnokság, Shanghaj

A Női kormányos nélküli kettes: Polivka Dóra, Krémer Eszter (BME) ­ 1.hely

Férfi könnyűsúlyú négypárevezős: Szlovák Rajmund, Szigeti Roland, Furkó Kálmán, Szabó Bence (SZE) ­ 1.hely

The post Minden idők legeredményesebb egyetemi világbajnoksága appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vecsernyés Dávid bronzérmes

Vecsernyés Dávid bronzérmet nyert a nyújtó szerenkénti döntőjében a glasgow-i torna Európa-bajnokságon. Kelemen Zoltán tanítványa a harmadik magyar érmet szerezte meg a 2018-as Eb-n.

The post Vecsernyés Dávid bronzérmes appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Ugyanazzal a gyakorlattal a döntőben

Ugyanazzal a gyakorlattal indul Vecsernyés Dávid a glasgow-i multisport Európa-bajnokság nyújtó döntőjében, amivel a kvalifikációban a második helyen végzett. A magyar tornász fináléjára vasárnap este kerül sor.

Hiába sikerült a döntőbe jutás, Vecsernyés Dávid már azon dolgozik, hogy az általa felfedezett hibákat kijavítsa.

“Amikor visszanéztem, akkor én láttam a hibákat, tartás hibákat, technikai hibákat, de nagyon boldog voltam, hogy végre megkaptam azt a pontot, amit ugye a világkupákon és vagy itthoni bírók megadtak úgyhogy ennél többet nem is kívánhattam volna.”- értékelt Vecsernyés Dávid

A Honvéd tornásza a döntőben ugyanazzal a gyakorlattal indul, mint a csütörtöki kvalifikáción.

Sokat beszéltem az edzőmmel Kelemen Zoltánnal és beszéltük azt, hogy lehet, hogy egy erősebb gyakorlattal megyek majd neki, de aztán úgy döntöttünk, hogy ezt most nem, hanem ezt a könnyebb gyakorlatot bebiztosítjuk és akkor ugye hát a döntőben bármi lehet.”- fogalmazott a honvéd tornásza

A nyújtó fináléja a hagyományoknak megfelelően a verseny záró száma lesz vasárnap 18.55-től.

 

The post Ugyanazzal a gyakorlattal a döntőben appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Torna Eb: élen a magyar férfi csapat az első csoport után

Az első helyen áll a Babos Ádám, Boncsér Krisztián, Kiss Balázs, Ryan Sheppard, Vecsernyés Dávid összeállítású magyar felnőtt férfi tornászválogatott a glasgow-i Európa-bajnokság csapatversenyében a selejtező első csoportja után. A magyar válogatott egyenletesen jó teljesítményével 238.593 pontot érdemelt ki. Vecsernyés Dávid az 1. helyen áll a nyújtó, a 3. helyen a lólengés kvalifikációjában, Ryan Sheppard korláton a 2., talajon a 3. pozícióban van. A verseny délután a másik két szubdivízió küzdelmeivel folytatódik.

A maratoni versenynap első felvonásaként nyolc csapat tornászai léptek a szerekhez, a magyar gyakorlatok sorát Vecsernyés Dávid nyitotta meg, és korláton egy 13.166-ra értékelt gyakorlatot adott a közösbe. Vecsernyés után Ryan Sheppard (14.000), majd Babos Ádám (12.833) következett. A 39.999-es csapatpontszámnál (ebben a versenyben minden pont beszámít) csak a 40 fölé jutó görögök és ciprusiak kezdtek jobbal.

Nyújtón Sheppard (12.766), Boncsér Krisztián (12.900) és az idei világkupa-sorozat guimaraesi állomásán ezen a szeren aranyérmes Vecsernyés (14.200 egy 5.700-es nehézségű gyakorlatra) jött. Vecsernyés ezzel a nyújtórangsor élére is került, és ott is maradt a csoport végéig. Az első két szer kimondottan jól sikerült, nem véletlenül emelte ki a kanadai Gymnastics Coaching szakoldal a magyar kezdést.

Talajon (Ryan Sheppard – 13.666, Boncsér Krisztián – 13.466, Kiss Balázs – 12.333) folytatták a mieink, majd a lólengést is kipipálták, Vecsernyés 13.766-ot, Babos 13.233-at, Sheppard 11.933-at kapott a gyakorlatára. Az első négy szeren a legrosszabb és a legjobb csapatpontszám között csak bő egypontnyi különbség volt – továbbra is stabil teljesítmény!

Gyűrűn sem adta alább egy 39-es csapatpontszámnál a magyar csapat (Sheppard 13.233-at, Kiss 13.000-t, Babos 12.966-ot kasszírozott), és jött a befejező szer, a mieink esetében az ugrás. Ryan Sheppard a nap második legmagasabb magyar pontszámát hozta (14.166), Boncsér Krisztián 13.866-ja és Kiss Balázs 13.100-a pedig azt jelentette, hogy a magyar válogatott ezen a szeren kapta a legmagasabb pontszámot és 238.593 ponttal zárta a selejtezőt, elsőként a csoportjából.

A versenyből még hátra van két szubdivízió, nagyágyúk sorával, a csapat kvalifikáció és a szerenkénti döntőkbe bejutók névsora késő este lesz ismert.

FÉRFI TORNA EB, GLASGOW
FELNŐTT CSAPATVERSENY, KVALIFIKÁCIÓ
Az állás az 1. szubdivízió után: 1. Magyarország (Babos Ádám, Boncsér Krisztián, Kiss Balázs, Ryan Sheppard, Vecsernyés Dávid) 238.593
, 2. Fehéroroszország 232.428, 3. Görögország 230.394, 4. Azerbajdzsán 229.562, 5. Ciprus 228.460, 6. Finnország 228.260.
A kvalifikációból két csoportot később rendeznek meg.

A MAGYAR VERSENYZŐK PONTSZÁMAI
KORLÁT (összpontszám 39.999)

Babos Ádám 12.833
Ryan Sheppard 14.000
Vecsernyés Dávid 13.166

NYÚJTÓ (összpontszám: 39.866)
Boncsér Krisztián 12.900
Ryan Sheppard 12.766
Vecsernyés Dávid 14.200

TALAJ (összpontszám: 39.465)
Boncsér Krisztián 13.466
Kiss Balázs 12.333
Ryan Sheppard 13.666

LÓLENGÉS (összpontszám: 38.932)
Babos Ádám 11.233
Ryan Sheppard 11.933
Vecsernyés Dávid 13.766

GYŰRŰ (összpontszám: 39.199)
Babos Ádám 12.966
Kiss Balázs 13.000
Ryan Sheppard 13.233

UGRÁS (összpontszám: 41.132)
Boncsér Krisztián 13.866
Kiss Balázs 13.100
Ryan Sheppard 14.166

The post Torna Eb: élen a magyar férfi csapat az első csoport után appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Új csapattal készül az FTC

Elkezdte a felkészülést a Ferencváros férfi jégkorong csapata a 2018/19-es szezonra. A jelentősen kicserélődött keretnek három hete van az első tétmérkőzésig.

Harmadik napja készül együtt a Fradi jégkorong csapata, ahol több változás is történt a kereten belül.

“Tizenhat új játékos érkezett, hat maradt meg a tavalyi csapatból. Amit várok, hogy össze tudjuk gyúrni ezt az új csapatot. Tényleg olyan, mintha egy új brigád indulna a bajnokságban és ez egy kis idő, míg összekovácsoljuk ezt csapattá, de nagyon örülnék, ha ez az idő minél előbb eljönne.”- nyilatkozta Fodor Szabolcs vezetőedző

A Ferencváros jégkorong csapatának már nincs egy hónapja sem az első mérkőzésig.

“Öt edzőmeccsünk lesz, ami félig-meddig edzőmeccs, mert a Visegrád-kupából három bele fog számítani. Jövő hét után, ha minden összejön, akkor lesz egy szlovák első ligás ellenfelünk, de ez még nem 100%-os, és a Visegrád-kupás meccsek, amit mi felkészülésnek használunk.”- összegzett a vezetőedző

A Ferencváros jégkorongozói augusztus 28-án kedden, a Poprád ellen játsszák első találkozójukat a szezonban a Pesterzsébeti Jégcsarnokban.

The post Új csapattal készül az FTC appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

„Nagyon kíváncsi vagyok, hová tartozom a világban!” – interjú Dévai Boglárkával

Éjfélre jár, de Dévai Boglárka újból és újból interjút ad – hiába, egy friss Európa-bajnoki aranyérmes tornászra sokan kíváncsiak. A glasgow-i Európa-bajnokság után az ugrás kontinensbajnoka beszélt nekünk meglehetősen eseménydús évéről, az előtte álló világbajnokságról, no meg arról is, hogy a testnevelés érettségi még egy klasszis sportolónak sem feltétlenül sétagalopp…

– Az látszott a kamerák által mutatott reakciókból is, hogy elképesztő feszültség szabadult fel mindnyájatokból, mikor kikerült a nagy eredményjelzőre a végeredmény. Meddig működik egy ilyen győzelem után az adrenalin?
– Az alvással voltak gondjaim, konkrétan egyáltalán nem aludtam. Már a döntő előtt sem tudtam aludni, mert akkor az ugrásaimon pörgött az agyam, de ez máskor is ugyanígy szokott történni. Én képtelen vagyok úgy lefeküdni verseny előtt, hogy na jó, most én alszom, és nem is gondolok az elkövetkező versenyre. Most ráadásul még a verseny után sem tudtam aludni, egyszerűen nem tudtam feldolgozni, ami történt, azt, hogy Európa-bajnok vagyok – fantasztikusan jó érzés így is, hogy még nem tudtam felfogni, hát még milyen lesz, amikor tényleg felfogom!


– Mennyire segít egy ilyen kiélezett helyzetben, hogy van körülötted egy jó csapat és támogat?
– Úgy érzem, nagyon jó csapattal voltunk kint az Eb-n. Összetartottunk, segítettük egymást a legvégéig, az utolsó pillanatig, szurkoltunk egymásnak. A csapatdöntőt is nagyon-nagyon élveztem, és öröm volt, hogy idáig el tudtunk jutni.
– Nyolc tizeddel nehezebb a mostani első ugrásod az előző idényben bemutatottnál. Ez jókora különbség a nehézségben – van benned félelem, amikor új ugrást gyakorolsz?
– Persze, hogy van. A második ugrásnál is, amit versenyeken már három éve csinálok, mindig van bennem egy kis félsz, hiszen olyan ugrásokról beszélünk, amik nem a könnyebbek közé tartoznak. Mondhatom, hogy itt tényleg centiken múlik minden. Ha közel jön fél centivel a sasszé, már nem lesz jó az ugrás, bármikor lehet rontani. Nagyon pici rontásnak súlyos következményei lehetnek.
– Van Dévai Boglárka előtt példakép a tornaéletben?
– Rengeteg van, és mindenkitől különböző dolgokat lehet eltanulni. Csodálom az amerikai tornászokat a dinamikájuk miatt, az oroszokat a szépségük, a kecsességük miatt, így szépen össze lehetne rakni a különböző országokból a példákat. Itt Szombathelyen nekem Csillag Tünde volt a példakép, akivel évekig együtt tornáztam. Ő volt az utolsó, akivel beszéltem a döntő előtt, és annyit üzent a beszélgetés végén: „Veled vagyok, Bogi!” Ez aztán a fejemben járt végig, amikor bevonultunk a döntőre.
– Egy hét pihenő következik. Mennyire lesz nehéz utána visszamenni a terembe?
– Nem lesz nehéz egyáltalán, ez az eredmény adott egy lökést, és ez segít. Nem volt pihenőnk egész nyáron a versenynaptár átalakítása miatt, így most egy pici szünet jól fog esni, jól jön ez az egy hét, de utána jó lesz visszamenni a terembe, mert az aranyérem még több energiát ad.


– Hosszabb pihenő után nehezebb újrakezdeni?
– Ha van egy háromhetes szünet, akkor az első hét teljesen jó, kipihenem magam. A második héten aztán teljesen bezizzenek, nem bírok magammal, mert annyira hiányzik a mozgás az életemből. A harmadik hétre meg már kicsit hozzászokik a szervezetem a pihenéshez. Nekem szerencsére sosem jelentett gondot visszamenni, most meg aztán tényleg egyáltalán nem okoz problémát.
– Milyenek a mezőnyben a visszajelzések a versenynaptár megváltoztatásáról? Azért a tornának van egy hagyományos ritmusa, tavasszal Európa-bajnokság, ősszel világbajnokság, most nagyon közel került a kettő egymáshoz.
– Igazából ennek én nagyon örültem, tökéletesen jött ki, hiszen most voltam utolsó éves a gimnáziumban, így le tudtam érettségizni! Ez nekem jól jött. Azt nem mondom, hogy könnyű volt, mert nehéz volt mindent kezelni: érettségizni, nyelvvizsgázni, felvételizni az egyetemre.
– Hogy tudtad menedzselni ezt a feszített programot? Az érettségin nem feltétlenül érdekli a vizsgabizottságot, hogy Dévai Boglárka éppen Európa-bajnokságra készül… A tornateremben pedig ugyanúgy teljesíteni kell attól még, hogy rengeteg az iskolai elfoglaltság.
– Folyamatosan magántanárokhoz jártam, sőt, testnevelésből emelt szintű érettségit csináltam, és az úszással voltak gondjaim. Így aztán még jártam külön úszásra, atlétikára, úgyhogy ezt mind összerakni elég nehéz feladat volt. Rendre este tízre értem haza, pihenni alig volt időm, de nagyon örülök annak, hogy ezzel a kihívással így meg tudtam birkózni, és sikerült a dolgokat kipipálni.
– Ősszel hazai világkupa, majd világbajnokság, mit vársz a folytatástól?
– Már most izgatott vagyok! Ha sikerül az ugrásaimat bemutatni, méghozzá jobban kivitelezve, mint az Eb-döntőben, akkor nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy ezzel hová tartozom a vb-mezőnyben. Tavaly bokaszalag-sérüléssel lettem 14. a világbajnokságon. Ezért van bennem egy plusz kíváncsiság: ha egészséges leszek, és jól tudok versenyezni, akkor hová sorolnak a bírók?

„ÓRIÁSI CSALÁDI ÖSSZEFOGÁSRA VOLT SZÜKSÉG”

Az érettségivel, nyelvvizsgával, felvételivel, Európa- és világbajnoksággal „megspékelt” év igen nagy terhelést jelent Dévai Boglárkának. Edzőitől, Rácz Gábortól és Vizer Erzsébettől arról érdeklődtünk, hogy mivel tudja a környezete ilyenkor segíteni a sportolót?

„Olyan óriási családi összefogásra volt szükség, hogy az elképesztő. Bámulatos, amit a szülők megtettek Bogiért, Bogi pedig nagyon szeret tornázni. Soha nem ingott még meg, sem ő, sem a szülei. Voltak hullámvölgyek edzőnek, tornásznak, szülőnek egyaránt, de ez a két ember végig kitartott Bogi mellett, ott állt mögötte, szervezte az életét. Ha ők nincsenek, akkor Bogi most nem tart itt. Le a kalappal, minden elismerésem és tiszteletem a szülőké!” – válaszolt Vizer Erzsébet.

The post „Nagyon kíváncsi vagyok, hová tartozom a világban!” – interjú Dévai Boglárkával appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Hőség ellen föld alatti bringaverseny!

Úgy tűnik, hogy a kánikula augusztusban is kitart, így aki enyhülésre vágyik, annak a föld alatt kell menedéket keresnie. Szerencsére a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő MOFÉM Underworld Kupa kiváló lehetőséget kínál a bringásoknak, hogy a megszokottól eltérő helyszínen, speciális körülmények között versenghessenek!

Augusztus 11-én, szombaton ismét a kőbányai pincerendszerbe csábítják némi hűsölésre a mountain bike-osokat, ahol a télen-nyáron állandó, 17 fokos levegő garantált felfrissülést biztosít. Viszont, ami az egyik oldalon jutalom, az a másik oldalról nézve kihívás, hiszen a Merkapt Sportközpontból a kőbányai pincerendszer mélyére vezető pálya 1,6 km-es körén rengeteg impulzus éri a résztvevőket.

A kinti hőség után kellemes a hűs járatokba leszáguldani, azonban onnan visszatérni a napra, már nem annyira jóleső. Ugyanezt elmondhatjuk a fény és a sötét kapcsán is, hiszen a nappali verőfényről kell körönként a pince sötétjébe bevágtatni, majd újra ki. És akkor a csúszós betonról, a sok fordulóról, a magas páratartalomról nem is beszéltünk. Egy szó, mint száz, nem fog unalmasan telni a szombatja annak, aki benevez a MOFÉM Underworld Kupára!

A verseny, a szokásos módon, öt futamban kerül lebonyolításra. Az első etap ezúttal is a próbafutamosoké, akik nyugodtabb körülmények között kóstolhatnak bele a pinceversenyzés élményébe. Nagyobb tempót és izgalmas csatákat ígér az U19-es korosztály és a női indulók futama, ők 10.20-kor rajtolnak. A délutáni futamokban pedig a felnőtt férfiak, a master 1-es korúak, végül a 40 felettiek mérik össze az erejüket, akik garantáltan hatalmas küzdelmet vívnak majd a minél jobb helyezésekért.

The post Hőség ellen föld alatti bringaverseny! appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS