Kiss Ádám olimpiai bajnok

Rendessy Eszter fantasztikus pénteki aranyérme után szombaton a fiú kajakosoknál is magyar győzelem született Kiss Ádám révén a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia gyorsasági versenyében, míg a kenus Gönczöl Laura ezüstérmet nyert.

Kiss Ádám a negyeddöntőbe jutást követően a cseh Hradil Tomas ellen kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol a hazai pályán versenyző argentin Valentin Rossit is legyőzte. A fináléban Jules Vangeellel kellett megküzdenie az aranyéremért, és több mint egy másodperccel jobb időt evezve meg is szerezte a magyar kajak-kenu csapat második aranyérmét.

Gönczöl Laura a selejtezőben a harmadik legjobb időt elérve jutott tovább, a 16 között esélyt sem hagyott a nigériai Blessing Toboh Amusarnak, 18 másodperccel (!) verte meg az alig több mint kétperces versenyben. A negyeddöntőben ennél is simábban, húsz másodperccel előzte meg az ukrán Amina Palamarcsukot. A négy között viszont már komoly erőbedobásra késztette őt a mexikói Stephanie Angie Rodriguez Guzman, de a magyar versenyző őt is másfél másodperccel legyőzte.

A fináléban az üzbég Gulbakhor Fajzieva volt az ellenfél, aki azonban űridőt ment, Gönczöl Laurának nem volt esélye az aranyéremre, de az ezüst is fantasztikus eredmény!

A mieink tehát két arannyal és egy ezüsttel állnak a gyorsasági szakág versenyei után. A vasárnapi pihenőnapot követően hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit, ott azonban nem lehetnek ilyen reményeink, mint a gyorsasági versenyeken voltak.

The post Kiss Ádám olimpiai bajnok appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Rendessy Eszter olimpiai bajnok

Ellenállhatatlan versenyzéssel a kajakos Rendessy Eszter aranyérmet nyert a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián a gyorsasági versenyben. Pálla Balázs a fiú kenusoknál a negyedik helyen végzett.

A lány kajakosoknál már a selejtezőben is toronymagasan a legjobb időt evezte Rendessy Eszter (közel öt másodperccel volt gyorsabb a második legjobbnál), majd a kieséses rendszerben a 16 között 12 másodperccel győzte le a mexikói Andrea Rocha Doniast, a negyeddöntőben hét másodperccel a francia Romane Charayront, de az elődöntőben is hat másodperccel volt gyorsabb a kazah Stela Sukhanovánál.

A fináléban Katarina Pecsukova volt Rendessy Eszter ellenfele, legalábbis papíron, ugyanis – ahogy senkinek, úgy – a szlovák lánynak sem volt esélye a mi Esztink ellen, aki több mint öt másodperc előnnyel megnyerve a döntőt ifjúsági olimpiai bajnok lett!

A fiú kenusok versenye jóval szorosabb volt: Pálla Balázs a negyeddöntőbe negyedikként jutott tovább, ahol hatalmas csatában, mindössze 0,5 másodperccel, de megverte a brazil Diego Araujo Do Sacimentót. A fináléba jutásért nem bírt a kazah Dias Bakhraddinnal, így a bronzéremért küzdhetett. Az utolsó helyosztón a cseh Jiri Minarik egy hajszállal ugyan, de megelőzte Páll Balázst, aki végül a negyedikként zárt – ő előzetesen a legjobb ötbe szeretett volna kerülni, így túlteljesítette saját elvárásait.

The post Rendessy Eszter olimpiai bajnok appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Torna-vb: Csapathirdetés a férfiaknál

Kijelölték a katari világbajnokságon induló férfi csapatot. A Magyar Torna Szövetség információi szerint Vecsernyés Dávid, Kardos Botond, Boncsér Krisztián, Babos Ádám és Ryan Sheppard utazhat a vb-re.

A csapat október 18-án indul Katarba, a világbajnokság pedig október 25-én kezdődik és november 3-ig tart.

A magyar szakvezetés a fiúktól azt reméli, hogy bejut a legjobb 24 közé.

„Ez az eredmény azért lenne fontos, mert csak így indíthatunk csapatot a jövő évi világbajnokságon, amely egyben olimpiai kvalifikációs világverseny is lesz. Bízunk benne, hogy egyéni összetettben is lesz versenyzőnk a 24-es döntőben. Nyilván sokat nyomhat a latban az, hogy Vecsernyés Dávid Európa-bajnoki bronzérmesként érkezik majd Katarba” – fogalmazott Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

A szakvezető arról is beszámolt, hogy az idei világbajnokságon a végleges szerleosztást csak a pódiumedzés után, a vb helyszínén ismertetik.  

The post Torna-vb: Csapathirdetés a férfiaknál appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Hat döntőbe kvalifikálták magukat a tornászok

A selejtezők utolsó napján a lányok gerendán, a fiúk pedig nyújtón mutatták be gyakorlataikat az ifjúsági olimpián.

Bácskay Csenge 12.033 kapott, amellyel a tizenegyedik helyen végzett. Az egyéni összetettben 48.398 egységgel a tízedik lett, ami azt jelenti, hogy kvalifikálta magát a fináléba. A Postás SE kiválósága az ugrás szerenkénti döntőjébe is bejutott, amelyet szombaton rendeznek. A fiúk utolsó szere a nyújtó volt. Balázs Krisztián 13.366 ponttal, a második helyet szerezte meg ezzel döntőbe került. Az FTC-Telekom tornásza emellett talajon, és korláton is bejutott a legjobbak közé. Ezen felül pedig 78.331 ponttal egyéni összetettben a 9. helyen, kvalifikálta magát az egyéni összetett fináléba is. Érdekesség, hogy csapatversenyt is rendeznek az olimpián, de rendhagyó módon 5 torna szakágból (RG, trabulin, sportakrobatika, női és férfi torna)állították össze az együtteseket. A selejtezők végén, amikor mind az öt sportág befejezte a versenyt kihirdették az eredményt, Balázs Krisztián a csapatával aranyérmet nyert.

Nagy Zoltán, Balázs Krisztián edzője: A selejtezőkben mindent teljesített, amit elképzeltünk az olimpia előtt, érthetően nagyon elégedettek vagyunk mindketten. Különösen örülök annak, hogy Krisztián az egyéni összetett döntővel együtt összesen négy fináléba is bejutott.

Balázs Krisztián, tornász: Rendkívül örömteli, hogy így tudtam teljesíteni itt Argentínában. A döntőkben azonban még nehezebb dolgom lesz, ha lehet ilyet mondani, mert az látszik, hogy nagyon erős tornászok lesznek az ellenfeleim. Nagy izgalommal várom.

Draskóczy Imre, a női válogatott szövetségi kapitánya: Csenge a tízedik hellyel került be, az egyéni összetett fináléba. Remélem, hogy rontás nélkül megcsinálja a négy szert és előrébb tud végezni. Az ugrásról is azt gondolom, hagy van rajta mit javítani, és bízom benne, hogy előkelőbb helyen végez majd.

Az ifjúsági olimpia programja:

Október 11., csütörtök: egyéni összetett döntő – fiúk (Balázs Krisztián). Október 12., péntek: egyéni összetett döntő – lányok (Bácskay Csenge). Október 13., szombat: döntők, 1. nap – lányok: ugrás (Bácskay Csenge), felemás korlát; fiúk: talaj (Balázs Krisztián), lólengés. Október 14., vasárnap: döntők, 2. nap – fiúk: gyűrű, ugrás Október 15., hétfő: döntők, 3. nap – lányok: gerenda, talaj; fiúk: korlát(Balázs Krisztián), nyújtó (Balázs Krisztián).

The post Hat döntőbe kvalifikálták magukat a tornászok appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Kakuszi Ádám helytállt, de nem került a Red Bull Rookies Cup döntőjébe

A H-Moto Team 15 éves tehetsége rengeteget fejlődött önmagához képest a világ egyik legnagyobb utánpótlás-nevelő sorozatának spanyolországi válogatóján

A H-Moto Team csapatának egyik ifjú tehetsége, Kakuszi Ádám az idényben nyújtott teljesítményének elismeréseként részt vehetett a világ egyik legnagyobb utánpótlás-nevelő sorozatának, a Red Bull Rookies Cup-nak a spanyolországi válogatásán. A 15 éves motoros az október 2-4-e között megrendezett válogatáson végig remekül teljesített, ám ennek ellenére nem került be azon kiválasztottak közé, akik jövőre a MotoGP európai versenyein, a világbajnokság betétfutamain bizonyíthatnak.

 

A H-Moto Team ifjú tehetsége, Kakuszi Ádám egyik nagy álma vált valóra idén azzal, hogy kiderült, őt is meghívták az október 2-4-e között megrendezett Red Bull Rookies Cup válogatására. A 15 éves motoros idén már második szezonját teljesítette az ADAC Junior Cup sorozatban, ahol folyamatosan pontszerzőként zárt a futamokon. Ádám a spanyolországi Guadixben gurult pályára – 100 fiatal tehetséget hívtak meg a válogatóra mintegy kétezer jelöltből a világ minden tájáról –, ahol két edzésen bizonyíthatta egy PreMoto3-as versenygéppel, méltó arra, hogy bekerüljön a legjobbak közé. Noha a fiatal tehetséget elkísérő Rizmayer Gábor és Kis Viktória szerint is folyamatosan gyorsult és hibátlanul motorozott a H-Moto Team reménysége, végül nem került be a döntőbe, így nem lesz ott a jövő évi Red Bull Rookies Cup bajnoki mezőnyében, amelynek tagjai 2019-ben a MotoGP mezőnyével együtt, annak betétfutamában állnak majd rajthoz a világbajnokság európai versenyhétvégéin.

Ádám nagyon büszke arra, hogy egyáltalán a kiválasztottak közé bekerülhetett, és bízik abban, hogy a spanyolországi napok tapasztalatait majd 2019-ben hasznosítja egy komoly nemzetközi utánpótlás sorozatban, illetve a felnőtt magyar bajnokságban.

„Fantasztikusan éreztem magam végig, hatalmas élménnyel gazdagodtam ezen a válogatón. Már az nagy szó, hogy a válogatóra bekerülhettem. Guadixben csoportokra osztottak minket, és szigorú időrend alapján teltek a napjaink. A pályára való felmenetel előtt egy megbeszélésen vettünk részt, ahol amellett, hogy elmondták, mik a feladataink, bíztattak valamennyiünket. Kétszer motoroztam a pályán, végig jól éreztem magam, és folyamatosan tudtam javítani a köridőmön. Ugyan nem jutottam be a döntőbe, de abszolút pozitívan zártam a spanyolországi napokat, rengeteg új tapasztalatot szereztem, amit majd jövőre tudok hasznosítani. Köszönöm Rizinek és Wiccának, hogy mellettem álltak és mindenben segítettek, valamint a csapatomnak, hogy lehetőséget adnak a versenyzésre” –mondta Kakuszi Ádám.

The post Kakuszi Ádám helytállt, de nem került a Red Bull Rookies Cup döntőjébe appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Magyar János újra magyar bajnok

A hungaroringi záróhétvégén két győzelemmel és egy második helyezéssel Magyar János megszerezte az abszolút magyar bajnoki címet. A gyorsasági bajnokság legjobb Forma-autóversenyzője az utolsó futamon technikai hibával küzdött.

Újabb év, újabb bajnoki cím. Magyar János ismét a legjobbként zárta a hazai bajnokságot. Az őrbottyáni versenyzőnek az utolsó futamon akadtak technikai problémái is.

“Hogyha végig nyomtam volna és nem segítem a technikát, akkor biztos kiesés kellett volna, tehát tudtam, hogy mit hogy csinál a technika, és hogy tudom segíteni. Emellett nem utolsósorban ugye a három versenyt egy szett gumival csináltuk végig, ami azt gondolom, hogy ez is egy pozitívum, hogy ilyen tempót tudtam autózni.”

Az egész szezonban meggyőző fölényt tudott mutatni.

“Már az első verseny óta gyakorlatilag jó köröket tudtam autózni és gyakorlatilag nem tudott senki se a magyar bajnokság résztvevői közül utolérni. Nem tizedekről, hanem másodpercekről volt szó és én azt gondolom, hogy ez jó dolog.”

Magyar János kilenc győzelmet és egy második helyet szerzett a 2018-as magyar bajnokságban.

The post Magyar János újra magyar bajnok appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Jó kezdet a Hungaroringen

Magyar János a magyar gyorsasági bajnokság záróhétvégéjének első napján már túl is van. A szombati program két időmérő és egy futam volt.

Korán reggel az első időmérővel kezdődött a nap. Egy rongyosra kopott gumival a második helyen zárta a kvalifikációt.

„A pontokat nem az időmérőn osztják. Teljesen jó volt ez a pozíció. A gumik, amiken kimentem már a végüket járták, de azért kitapostam belőlük, amit tudtam.” – értékelte az első kvalifikációt az őrbottyáni versenyző.

Alig két órával később folytatódott a program Jani számára. A rajtból induló Rónai Tamás négy körig tudta életben tartani győzelmi esélyeit.

„A rajtot jól kaptam el. Az első kanyarban már elsőnek fordultam, de Rónai a sikánnál bevetődött mellém, ahol el kellett engednem, különben nekem jött volna. Azonban pár körrel később könnyedén megelőztem, amin meg is lepődtem, hiszen pont itt áprilisban egy olyan versenyzővel voltak nagy csatáim, aki ugyanilyen autóval versenyzett.”

Itt még mindig nem volt vége a szombati napnak. Délután a hétvége második kvalifikációja következett.

„A második időmérőt is használt gumikkal teljesítettem.  Most sem használtam ki a 25 percet. A végén már csak saját szórakoztatásomra mentem. Egyre jobb szektoridőket futottam és végül meglett a pole pozíció. Holnap megint reggel kezdünk, ezúttal egy versennyel. Izgatottan várom a folytatást.”

A hétvége második futamát vasárnap reggel 9:55-től rendezik a Hungaroringen.

The post Jó kezdet a Hungaroringen appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB FUTÓESEMÉNYE LESZ A 33. SPAR BUDAPEST MARATON

A hétvégi, 2 napos 33. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválra az előjelentkezések  lezárása után 96 országból  32.170 nevezőt regisztrált a szervező Budapest Sportiroda. Ez a létszám már most meghaladja a tavalyi összes nevezést (31.920), így már előzetesen is minden idők legnagyobb hazai futó illetve szabadidős sporteseménye lett.

A szombati rövidebb távokra 18.000,  a vasárnapi hosszabb távokra és váltókra eddig 14.170 futó jelezte a részvételét. A helyszínen még minden távra lehet jelentkezni.  Idei újdonságként minden célba érkező egyedi befutó érmet kap, mert mindenki győztes, aki célba ér.

A SPAR Budapest Maraton® sokkal több, mint egy futóverseny. Futóünnep is, ahol épek, egészségesek, idősek, fiatalok, egyedülállók és családosok együtt mozdulhatnak meg.

 

Létszám

Az eddigi nevezések alapján Magyarország 1062 településéről érkeznek futók a 2 napos eseményre. Nevezők száma: 32.170 ezer fő. Magyarország több városában is megközelítően ennyien laknak, így ez a szám olyan, mintha Ózd vagy Szekszárd minden lakosa elindulna az eseményen.

Távok, adatok

 • A legnépszerűbb táv a 42 km-es maraton,  6 750 futóval.  A nemek aránya: 70% férfi és 30% nő.
 • Második legnépszerűbb táv a maratonka (2.3 km) eddig 6.100 nevezővel.
 • Az első maratont futó nevezők száma: 1.740 fő. Ebből 1.267 hazai és 473  külföldi.
 • 2.000 csapat is nevezett, több, mint 7.000 csapattaggal.
 • A 10 km-es távra 4.700 futó jelentkezett.
 • Idén is több, mint 7.000 iskolás nevezett.
 • A FODISZ 500 méteres Esélyegyenlőségi futamára már 500 fogyatékkal élő jelezte részvételét.
 • A fesztivál hosszabb távjain további 174 fogyatékkal élő indul.

Korosztályok

 • A legidősebb maratoni távon induló férfi: Richter Ferenc 80 éves – Budapest
 • Legidősebb maratoni női induló: Claudia Farnaud 69 éves – Kain, Belgium
 • Legtöbbször célba ért maratonisták: Ladányi Róbert és Lengyel László Ottó, 28 alkalommal.
 • Legidősebb induló a hétvégén: Kenyér Imre 1933, 85 éves. A Landliebe 10 km-es távon indul.
 • 80 év feletti indulók száma: 4 fő
 • 70-79 év feletti indulók száma: 68 fő
 • 60-69 év feletti indulók száma: 524 fő

 


Külföldi részvétel

Előzetesen 5.100 külföldi futó jelentkezett 96 országból. Az eddigi „országcsúcs” 81 volt. Legtöbben idén is Franciaországból, Nagy Britanniából és Németországból érkeznek.

 

Jubileumi futók klubja

 • 30 x teljesíti a SPAR Budapest Maratont Lengyel László – Fót
  29szeres teljesítő Ladányi Róbert – Budapest
 • 28szoros teljesítő 1 Lászka János dr. – Budapest
 • 27szeres teljesítő Niedermayer Attila – Veszprém
 • 25szörös teljesítő Molnár Mihály – Szeged

 

Úton útfélen

 • 12 frissítő állomás
 • 35 zenei pont
 • közel 7.000 liter izontóniás ital
 • közel 60.000 liter víz a poharakban
 • 300 kg szőlőcukor
 • 33000 db banán az asztalokon
 • A teljes szervezői létszám: közel 1300 fő

The post MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB FUTÓESEMÉNYE LESZ A 33. SPAR BUDAPEST MARATON appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Györfi Alen: lépésről lépésre a bajnoki címig

A hétvégén záródik Györfi Alen számára a 2018-as szezon az Alpok-Adria Sorozatban, ahol a Superstock 600-as kategóriában versenyez ebben az idényben. A korábbi Európa-bajnok számára egyértelmű a cél: megszerezni a bajnoki címet, ugyanis a H-Moto Team versenyzője hátránya mindössze hat pont a legnagyobb riválisa mögött.

Alen – aki a hazai utánpótlás tehetségeit segítve megalapította saját egyesületét, a Forty Racing-et – helyzete nem éppen szerencsés kezdést követően alaposan feljavult az elmúlt időszakban. A korábbi Európa-bajnok már-már lemondhatott az Alpok-Adria Sorozat Superstock 600-as kategória bajnoki címéről, amikor megkezdte hihetetlen felzárkózását: kettős győzelmet aratott egyik kedvenc pályáján, Rijekában, majd előbb harmadik lett a Red Bull Ringen, majd utána megnyerte a vasárnapi viadalt. A magyar motoros ezeknek a remekléseknek köszönhetően mindössze hatpontos hátrányban utazik majd az utolsó versenyhétvége helyszínére, Oscherslebenbe. A H-Moto Team versenyzője egyébként az elmúlt héten tesztelt a mindent eldöntő versenyhétvége helyszínén, így a formáját elnézve immár abszolút nem elképzelhetetlen a bajnoki cím megszerzése. Célját fokozatosan szeretné elérni: előbb az időmérőt, majd utána a szombati, végül a vasárnapi futamot szeretné megnyerni.

Győrfi Alen motorversenyző: „Elérkeztünk az utolsó fordulóhoz, és ahogy azt az év elején megfogalmaztam, hogy ekkor még szeretnék harcban lenni kategóriám bajnoki címéért, az teljesült. Noha érzek egy kis nyomást magamon, mégis úgy próbálom az egész hétvégét felfogni, mintha az egy szokásos, évközi verseny lenne. Természetesen mindent szeretnék megtenni a sikerért, és ehhez a múltkori teszt eredményei, tapasztalatai is hozzásegíthetnek. Az alapok megvannak, így a szabadedzéseken a finomhangoláson lesz a fő hangsúly. Lépésről lépésre szeretnék haladni a bajnoki címig. Szeretném felépíteni magam, fokozatosan gyorsulni, hogy mire elérkezünk a futamokig, meglegyen a kellő versenytempóm. Előbb az időmérőt szeretném megnyerni, majd utána a szombat, végül a vasárnapi viadalt, hogy a Himnuszt hallgatva vehessem át a bajnoki trófeát. Csapatommal mindent elkövetünk majd, és bízom abban, hogy ez majd az eredményeken is meglátszik majd.”

The post Györfi Alen: lépésről lépésre a bajnoki címig appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Hazai közönség előtt Magyar sikerek

Magyar János Brno-ban lezárta a 2018-as FIA CEZ bajnokságot. A végelszámolásban a második helyen végzett. A magyar címért a Hungaroringen még három futam vár a pontversenyt vezető pilótára, hogy újra bajnokként ünnepelhessen. 

Három időmérő és három verseny. Ennyi választja el Magyar Jánost élete ötödik magyar bajnoki címétől. Az őrbottyáni versenyzőnek nem lesz egyszerű dolga, hiszen a magyar bajnokságban van egy olyan versenyző, aki ugyanolyan autóval versenyez, mint a lengyel Mirecki, akivel az egész szezonban oda-vissza előzgették egymást. Ennek ellenére három pole pozíciót és három győzelmet szeretne a hétvégén.

“A Hungaroringen mindig jó versenyezni, szeretem ezt a pályát, hiszen szinte a szomszédban lakom. Mindenféleképpen megpróbálom az összes pole pozíciót megszerezni, illetve a versenyen ezeket megtartani és megnyerni a bajnokságot.”

Az őrbottyáni versenyző a tőle megszokott szerénységgel nyilatkozott a hétvége előtt. Jani tehetségét ismerve mindent megtesz azért, hogy újra egy 100%-os hétvégével biztosíthassa be az első helyet. Pénteken a szabadedzésekkel, míg szombat reggel az időmérővel folytatódik 2018 utolsó versenyhétvégéje a Hungaroringen.

The post Hazai közönség előtt Magyar sikerek appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS