Első helyen a döntőbe

Hiába a gyengeség, a betegség vagy a fájdalom Vecsernyés Dávid továbbra is megállíthatatlan. A szombathelyi tornász világkupán első helyen jutott a vasárnapi nyújtó döntőbe.

 

A nyújtó mellett lovon is láthatta a közönség a honvéd tornászát.

 
“Ló gyakorlatomban még éreztem a betegségből adódó gyengeséget és ez a leugráson meg is látszott,  elfogyott az erőm.”
Dávid a ló után alig egy órával már nyújtón mutathatta be gyakorlatát.
“Aztán a nyújtóra sikerült felszívnom magam és egy nagyon jó gyakorlattal az első helyről várom a döntőt. Összességében hosszú, nehéz, fárasztó de igazán sikeres napot zártunk.”
Vecsernyés Dávid számára a szombathelyi tornász világkupa vasárnap a nyújtó döntővel folytatódik, ahol nem titkoltan szeretné tovább gyarapítani éremkollekcióját.

The post Első helyen a döntőbe appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Ekström tippje: Szabó Krisztián 2019-ben Supercar Európa-bajnok lesz

Sajtótájékoztatót tartott Szabó Krisztián, kétszeres Super 1600-as ralikrossz Európa-bajnok 2018. szeptember 20-án Budapesten, miután a hónap során első két Supercar Európa-bajnoki futamán indult a ralikrossz-világbajnok Mattias Ekström csapatában, az EKS-ben. Kiemelkedő teljesítményére ismét felfigyelt az autó-motorsport.

A sajtótájékoztató vendége volt Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke és az FIA Offroad bizottságának elnöke, valamint Budai Ferenc, az MNASZ ralikrossz szakágvezetője. A helyszínen megtekinthető volt Mattias Ekström csapatának Audi S1 EKS RX Quattrója, mellyel Szabó Krisztián az Euro RX-ben, a ralikrossz Európa-bajnokság Supercar kategóriában versenyzett.

„Fontos volt, hogy az első versenyen, Loheacban, ahol bemutatkoztam ebben a kategóriában, jól szerepeljek. Itt a döntős hely elvárás volt magamtól és csapatfőnökömtől, Ekströmtől is. Franciaországban volt a legerősebb a mezőny, így különösen nagy teljesítmény, hogy sikerült a dobogóra állnom és a második helyen debütálnom” – idézte fel friss emlékeit Krisztián, hiszen a bemutatkozásra csupán három hete került sor. „A rigai versenyre már nyerni mentem, ismertem az ellenfeleimet. A verseny nagyon jól alakult, az első sorból rajtoltam a döntőben, ez a sport azonban kiszámíthatatlan, ettől ennyire izgalmas, végül a 6. helyen fejeztem be. Hajlamos vagyok úgy tekinteni a versenyekre, hogy van a győzelem és a többi hely, de talán ezt hívják egészséges versenyszellemnek a sportban.”

„Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam az itthoni és a nemzetközi szakmai szcénától, a jelenlegi és az előző csapatomtól is. Ez megerősít abban, hogy jó úton haladok és sok munkával és kellő alázattal az első helyért versenyezhetek a 2019-es ralikrossz-Eb Supercar kategóriájában. Ekström nagyon elégedett a bemutatkozásommal a Supercar kategóriában. Számított a jó eredményre, látta bennem a lehetőséget és továbbra is biztos a helyem a csapatban, várnak a jövő évi Eb-re” – beszélt jövő évi prioritásairól, habár hozzátette, még semmi sem eldőlt a következő szezonnal kapcsolatban.

A tájékoztatón a vendégek exkluzív interjút hallhattak Mattias Ekströmmel, az EKS Audi Sport tulajdonosával, Krisz csapatfőnökével, és Rolf Vollanddal, a Volland Racing tulajdonosával, Krisz előző csapatának vezetőjével. Ekström elmondta, hogy igaza volt Rolfnak, amikor Krisztiánt beajánlotta neki azokkal a szavakkal, hogy: „Ezt a srácot keresitek!” 

A svéd egy jóslatot is tett a következő évvel kapcsolatban: „Az Európa-bajnoki címet a Supercarban biztosan megszerzi. Szóval a 2019-es Európa-bajnokságon emlékezzetek Szabó Krisztián nevére!” – mondta, kijelentésével pedig Volland is egyetértett.

The post Ekström tippje: Szabó Krisztián 2019-ben Supercar Európa-bajnok lesz appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Ilyen volt Budapesten az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a világ egyik legnagyobb egyetemi szabadidősport rendezvényét, a Budapesti Egyetemi Sportfesztivált a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) együttműködésével és a Magyar Rektori Konferencia (MRK) támogatásával az UNESCO által meghirdetett Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS) keretében, melynek budapesti házigazdája a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Ezzel Magyarország is csatlakozott a FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) 174 tagországának világot behálózó rendezvényéhez.

A Budapesti Egyetemi Sportfesztivál programjai amellett, hogy kiemelten a sportról és a fizikai aktivitásról szóltak, párhuzamosan lehetőséget adtak az egyetemisták egészséges életmódjának figyelemfelhívására, népszerűsítésére előadások és sport témájú programok formájában. Az Orczy-kertben szeptember 20-án reggel 10-től este 6 óráig számtalan érdekes sporttal, sporthoz kapcsolódó előadással és játékkal várták a szervezők a mozogni vágyó egyetemistákat. A rendezvényre 20.000 egyetemistát vártak.

Az eseményt Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke nyitotta meg. A Budapesti Egyetemi Sportfesztivál résztvevőit köszöntötte Prof. Dr. Réthelyi Miklós az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Simicskó István a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, kormánybiztos, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Dr. Józsa János a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Dr. Sára Botond Józsefváros polgármester. A megnyitót a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Tonfa Szakosztályának, Intézkedéstechnikai csoport és Cross tréning bemutatói színesítették. Végezetül Gulyás Tibor a HÖOK elnöke, mint a Sportnap társrendezője kívánt nagyszerű szórakozást és jó sportolást a jelenlévőknek. A megnyitót egy közös sétával zárták a felszólalók, mely keretében végigjárták az Orczy-parkot és kipróbálhatták a különböző sportaktivitásokat.

A MEFS egyik fő célja a rendezvénnyel, hogy a hallgatók mindennapjaiba szervesen beépüljön a heti 3×45 perc mozgás, melyet élete folyamán is megtart. A MEFS folyamatosan azon dolgozik, hogy szabadidősportos kampányaival megfelelő külső motivációt biztosítson a felsőoktatásban tanulóknak arra, hogy szerves részét képezze mindennapi életüknek a tanulás mellett a sport is. Az IDUS-t e kettősség jegyében szervezték tagintézményeikkel karöltve. Az idei MozduljRá! Heti 3×45 perc mozgás megváltoztatja az életed! Belefér?!” kampány nagykövete Szatmári András Universiade-, világ- és Európa-bajnok kardívó, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója, aki a rendszeres testmozgást népszerűsíti a kampány keretében. Az Orczy-kertben megrendezett sportfesztiválon a világbajnokkal lehetett vívni, motivációs előadásán pedig bepillantást engedett abba, hogy csak akarni kell és belefér a tanulás mellett a sport is az egyetemisták mindennapjaiba. Erre egy kampányfilmet is készített vele a MEFS: https://www.youtube.com/watch?v=E_wAhqWwfNU

A rendezvényen Szentgyörgyi Rómeó és Faluvégi András is megmozgatta a közönséget intenset alakformáló és zumba órákkal. Továbbá olyan játékos sportokat is ki lehetett próbálni, mint a frizbigolf, buborékfoci, rekeszmászás, óriás jenga, labdapók, PlayIT – Mozdulj Gamer aktivitások stb. A Szerencsejáték Zrt. sátránál olyan világklasszisoknak lehetett büntetőt dobni, mint Győri Barbara (MTK Budapest kapusa) vagy Suba Sára (Váci NKSE junior világbajnok kapusa). Az esemény műsorvezetője Molnár Mátyás volt.

Az IDUS 2018 – Budapesti Egyetemi Sportfesztiválhoz az alábbi fővárosi felsőoktatási intézmények csatlakoztak:

–          Állatorvostudományi Egyetem

–          Budapesti Corvinus Egyetem

–          Budapesti Gazdasági Egyetem

–          Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

–          Edutus Főiskola

–          Eötvös Loránd Tudományegyetem – inkluzív sportnap, 5vös5km, aerobik party

–          Kodolányi János Főiskola

–          Károli Gáspár Református Egyetem

–          Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

–          Nemzeti Közszolgálati Egyetem

–          Óbudai Egyetem

–          Pázmány Péter Katolikus Egyetem

–          Semmelweis Egyetem

–          Semmelweis Egyetem – Pető András Kar

–          Szent István Egyetem – Budai Campus

–          Testnevelési Egyetem

–          Milton Friedmann Egyetem (volt Zsigmond Király Egyetem)

A budapesti központi program mellett csatlakozó programként az ELTE Inkluzív Sportnapja a Tüskecsarnokban és a rekordrésztvevői létszámot felmutató 35. 5vös5 futóverseny a Lágymányosi kampuszon és a hozzá csatlakozó, a MEFS által szervezett Egészségséta valamint a Természetjáró Fiatalok Szövetsége által János-hegyre szervezett gyalogostúra színesítette a nap programját.

The post Ilyen volt Budapesten az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Swietelsky Hun Challenge World Cup

A Magyar Torna Szövetség elnöke szerint a szombathelyi Világkupának komoly rangja van. A vasi megyeszékhelyen holnap kezdődnek meg a versenyek a Swietelsky Hun Challenge World Cup elnevezésű VK-n.

„Ezen a nagy versenyen az egyik szemünk sír, a másik nevet. Örülünk egyrészt annak, hogy Kovács Zsófia ismét nemzetközi versenyen indulhat, és szomorkodhatunk azért, hogy a másik kiválóságunk a lányoknál, Dévai Boglárka nem lesz ott a mezőnyben. Bízunk benne, hogy minél hamarabb felépül az újdonsült Európa-bajnok.” – mondta dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke, aki kiemelte: a szombathelyi versenynek nagyon jók a mutatói. „Minden évben elégedetten távoznak a delegációk. Szeretnek Magyarországra, és azon belül is Szombathelyre jönni a külföldi tornászok. Ráadásul idén többen a világbajnokságra való felkészülési állomásnak tekintik a szombathelyi versenyt. ”

Az egyes delegációk egyébként már megérkeztek Szombathelyre. A Swietelsky Hun Challenge World Cup mindhárom napján 15 órakor kezdődik a verseny. Pénteken a selejtezőket, szombaton és vasárnap pedig a döntőket rendezik meg az Aréna Savariában.

The post Swietelsky Hun Challenge World Cup appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Hámori Luca az ifi olimpián

Lesz magyar ökölvívó is az ifjúsági olimpián. Hámori Luca öt napja tudta meg, hogy szabadkártyásként részt vehet a buenos aires-i eseményen. A kőszegi ökölvívó Balzsay Károllyal utazik október 8-án.

Az augusztusi ifjúsági világbajnokság után Hámori Luca jól megérdemelt pihenőjét töltötte, amikor villámcsapásként érte a hír, hogy mégis mehet Buenos Airesbe.

“Hihetetlen érzés volt. Pont iskolában ültem és hívott az edzőm, hogy ha ráérek, akkor tudnánk-e beszélni pár percet. Pont szünet volt, mondtam, hogy akkor csörögjön meg pár perc múlva. Mondta, hogy most kapott egy emailt és, hogy ő is most értesült róla, hogy sikerült kvalifikálnom magam. Először azt hittem, hogy viccel. Mondtam is neki, hogy mondja már komolyan, hogy mit akar és akkor mondta, hogy komolyan beszél és tényleg megyek az ifi olimpiára. Hirtelen azt se tudtam, hogy mit mondjak. Nevettem és sírtam egyszerre. Boldog voltam nagyon. Elkezdtem ugrálni. Az osztálytársaim meg is kérdezték, hogy mi a bajom, aztán mondtam nekik. Onnantól már ők is értették.”

Két hét pihenő után nem volt nehéz visszatérnie az edzésekbe.

“Azt hittem, hogy nehéz lesz két hét pihenés után visszaszokni, de aztán saját magamon is meglepődtem, hogy egész jól ment az edzés. Igaz, hogy vb előtt nagyon sokat edzettünk, szóval nem kevés edzés van a hátam mögött. Valószínű ez is az oka meg azért ez motivál is, hogy mehet mégiscsak az ifi olimpiára.”

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség szerint Hámori Luca előtt nagy jövő állhat. Már az ifjúsági olimpiára is nagy tervekkel utazik.

“Egy érmet mindenképpen szeretnék, az a cél és szeretném, hogy az az érem minél fényesebb legyen.”

Az ifjúsági olimpiát október 6-a és 18-a között rendezik Buenos Airesben. Hámori Luca és Balzsay Károly október 8-án indul a versenyek versenyére.

The post Hámori Luca az ifi olimpián appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Letette az esküt a magyar csapat

Letette az esküt a 79 fős magyar csapat, amelynek tagjai húsz sportágban vesznek részt az október 6-án kezdődő nyári ifjúsági olimpiai játékokon. Az ökölvívó Hámori Luca a válogatott legújabb tagja.

A tornász Balázs Krisztián az ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstéremmel zárt. Az olimpián is szeretne jól szerepelni.

“Elsősorban azt várom, hogy megcsináljam minden gyakorlatomat maximális tudásommal végrehajtva és az, hogy fináléba kerülök-e vagy nem az majd ott kiderül, hogy milyen a mezőny.”- nyilatkozta Balázs Krisztián

A kajakosoknál és a kenusoknál komplex szlalom és síkvízi versenyt kell teljesíteni.

“Nagyon jó érzés, már nagyon várom, főleg, hogy még sose voltam Európán kívül sehol, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz.” fogalmazott Rendessy Eszter ifjúsági világbajnok kajakos

Az ifjúsági olimpiát Buenos Airesben rendezik október 6-a és 18-a között.

The post Letette az esküt a magyar csapat appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Hüttner Csaba: Radikális változások kellenek férfi kenuban

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége további két évre bizalmat szavazott mindhárom szövetségi kapitánynak, így Hüttner Csaba, Makrai Csaba és Weisz Róbert fejezheti be a tokiói olimpiáig, illetve paralimpiáig tartó ciklust. Az újraválasztott felnőtt kapitány elégedett a női kajakosok és női kenusok, valamint a férfi kajakosok idei teljesítményével, a férfi kenu szakágban azonban radikális változásokat sürget. Hüttner Csaba szerint gond van a jelenlegi felnőtt versenyzők technikájával és azzal is, hogy a keret tagjai az edzések során nem kényszerülnek arra, hogy maximális teljesítmény nyújtsanak. Ahogy fogalmaz, jelenleg nincs meg a kultúrája annak a magyar kenusoknál, hogy rendesen “megnyomják” a tréningeket.

– A nemzetek közti pontverseny megnyerésével zárta az idei világbajnokságot a felnőtt válogatott augusztus végén, hogyan teltek a napjai azóta?

– Mozgalmasan. A szakmai csapatban dolgozó kollégáimhoz hasonlóan én is elkészítettem az idei szezonra vonatkozó beszámolómat. Ezt az edzőbizottság megtárgyalta, együtt kiértékeltük az eredményeket és levontuk a tanulságokat. Ezután hétfőn az elnökségnek is beszámoltam a szezon tapasztalatiról és arról, hogy hogy áll a felnőtt gyorsasági szakág egy évvel a szegedi kvalifikációs világbajnokság és két évvel az olimpiai előtt. Természetesen azt is felvázoltam, hogy mit kellene másként csinálni a jövőben. Az elnökség ezek után úgy ítélte meg, hogy folytathatom a munkát mint felnőtt szövetségi kapitány.

– 2 évvel az olimpia előtt ott tart a csapat, ahol ilyenkor kell?

– Három szakágban igen. Női kajakban továbbra is kimagaslunk a mezőnyből, de látszik, hogy a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington és vele együtt három másik honfitársnője is rengeteget fejlődött az elmúlt 2 évben. Rájuk nagyon kell figyelnünk, mert még okozhatnak fejfájást. Női kenuban a két kiváló versenyzőnk mellett kezd felnőni egy fiatalabb generáció is, jó esélyünk lehet arra, hogy mindhárom kvótát begyűjtsük ebben a szakágban. Ebből a szempontból helyzeti előny, hogy a nemzetközi mezőnyben nagy az átfedés a párosok és az egyesek között, így a rivális nemzetek nagy része nem fog tudni két kvótánál többet szerezni ebben a szakágban. Férfi kajakban rá kell feküdni az 1000 párosra, mert ott nagyon messze vagyunk az élvonaltól. Viszont a többi olimpiai számban sokat léptünk előre, a legfontosabb, hogy négyesben megvan a bázis, megtaláltuk azt a 6-8 embert, akikre lehet építeni. Ugyanakkor hiába szereztünk K-4 500 méteren érmet a világbajnokságon, nem szabad ülni a babérjainkon, tovább kell fejlődni csapathajóban. Viszont az új műszeres mérésekkel és az idén gyűjtött tapasztalatokkal talán közelebb kerülhetünk a mezőnyből kiemelkedő német és spanyol egységhez. Emberanyagban vagyunk olyan erősek, hogy bárkivel fel tudjuk venni a versenyt. Férfi kenuban azonban radikális változásokra van szükség. Ha nem húzza be mindenki fülét-farkát és nem rendel mindent alá a cél érdekében, akkor nagy baj lesz.

– Évek óta látható, hogy férfi kenuban valami nincs rendben, most milyen konkrét változásokat tervez?

– Nincs mese, végre össze kell raknunk egy olyan párost, amelyik ütőképes tud lenni 1000 méteren. Kell találnunk három-három épkézláb jobbos és balos kenust, ebből a halmazból alakul majd három páros, ezeket az egységeket pedig rendszeresen össze kell mérnünk egymással. Hangsúlyozom, szükségünk van a versenyzők és az edzők teljes együttműködésére. Nem akarok még egyszer olyan kenusokat meglátni a felnőtt keret közelében, akik már azzal is elégedettek, hogy valamilyen számban kijutottak egy világversenyre. Ez nekünk nem szint. Azért kell hajtani minden edzésen, hogy minél előbb pontszerzők, érmesek és aranyesélyesek legyünk, méghozzá az olimpiai számokban. Elegem van azokból, akik a langyos vízben akarnak ülni.

– Amikről most beszél, az nem magától értetődő minden versenyző számára?

– Az kellene, hogy legyen, de nem szabad mindent a versenyzőkre kenni, a kialakult rendszerrel is baj van. A mezőny rengeteget szűkült itthon a nemzetközi változások miatt, sportolóink így már nem nagy csapatokban, hanem néhány fős elszigetelt csoportokban készülnek és hiányzik nekik a mindennapi verseny, vagyis nincsenek arra kényszerítve, hogy minden edzésen a maximumot nyújtsák. Vannak tehetségeink, jó balos lehet a párosban például Kiss Balázs, vagy Hajdu Jonatán is, utóbbi persze csak akkor, ha végre beleáll a rendes munkába. Közben Vasbányai Henrikről sem mondtam még le. Ugyanakkor bárki térdel be a C-2-be, technikailag alkalmazkodnia kell a mai modern kenuzáshoz.

– Ez már többször felmerült az elmúlt években. Mit csinálnak rosszul a mieink?

– Sokkal nagyobb dinamikával kell a hajót futtatni, mint ahogy az edzők eddig tanították. Ha megvan a két párosra alkalmas emberünk, akkor azoknak fel kell építeni úgy az aerob rendszerét, hogy ne okozzon nekik gondot az eddiginél magasabb frekvencián végigevezni a 1000 méteres távot. A manapság sikeres párosok már nem a vizet tuszkolva, a lapátot úsztatva kenuznak, hanem szinte csak a vízfogásra figyelnek, feszes csípővel valósággal megütik a vizet és ezzel a gyorsabb, dinamikusabb mozgással tartják fenn a hajó sebességét.

– 2020. október 31-ig kapott bizalmat, vagyis Ön vezetheti a válogatottat a következő olimpián. Milyen tokiói eredménysorra számít? 

– Szerintem férfi és női kajakban, valamint női kenuban van esélyünk éremszerzésre, ezek között több számban, persze főleg női kajakban, nyerhetünk is. A férfi kenusok előtt most egy hosszabb út áll, de abban a szakágban is visszakerülhetünk a legjobbak közé. Számunkra azonban most a legfontosabb a következő szezon, hiszen jövőre lehet megszerezni a tokiói kvóták nyolcvan százalékát. Elsősorban arra kell koncentrálunk, hogy a 2019-es szegedi világbajnokságon, hazai közönség előtt a lehető legtöbb indulói helyet gyűjtsük be az olimpiára.

The post Hüttner Csaba: Radikális változások kellenek férfi kenuban appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Torna OB zárónap

Öt szeren öt különböző győztest avattak a Prolan Országos Bajnokság zárónapján a Tornacsarnokban. Böczögő és Kardos aranyos hétvégéje.

Utolsó napjához érkezett a Prolan Országos Bajnokság. A Magyar Torna Szövetség viadalának zárónapján a nők gerendán és talajon, a férfiak ugráson, korláton és nyújtón döntőztek.
A hölgyeknél gerendán a győri Fehér Nóra diadalmaskodott 13.200 ponttal. Mögötte az MTK Budapest versenyzője Böczögő Dorina (13.000) és Dunaferr SE kiválósága, a sérüléséből nemrég visszatért olimpikon, Kovács Zsófia (12.600) végzett.


Talajon érvényesült a papírforma, Böczögő Dorina magabiztos versenyzéssel 13.300 ponttal győzött. Mögötte a békéscsabai Makra Noémi (12.800) és a Postás SE színeiben versenyző Péter Sára fért fel a dobogóra.
Férfiaknál ugrásban Boncsér Krisztián (14.200) lett az első, mögötte klubtársa, az FTC-s Ryan Macleod Sheppard (13.150) valamint a győri Kardos Botond (13.000) végzett.
Korláton két zöld-fehér színekben induló tornász, Ryan Macleod Sheppard (13.400) valamint Babos Ádám (13.300) mellett a honvédos Csorvási Soma (13.100) az első három sorrendje.
A férfiak utolsó szere a nyújtó volt, amelyen a nagy esélyes, az Eb-n bronzérmet szerző, Vecsernyés Dávid egy kisebb sérülés miatt nem indult. A BHSE tornásza a közelgő nemzetközi megmérettetéseken és a világbajnokságon szeretne minél jobban szerepelni, emiatt nem akart kockáztatni. Így azonban nagy esélye nyílt a többieknek. Ezt végül Kardos Botondnak sikerült megragadni, aki 12.900 ponttal zárt az élen. A győri tornász mögött az FTC-Telekom két versenyzője Babos Ádám (12.300) és Ryan Macleod Sheppard (12.200) végzett.


A Prolan Országos Bajnokság végén hivatalosan is elbúcsúztatták az 2015-ös Európa-bajnokságon és világbajnokságon lólengésben egyaránt ötödik Hidvégi Videt, olimpiai nyolcadik helyezettet.

Böczögő Dorina: Nagyon örülök a hétvégi teljesítményemnek, hiszen az összetett nap, valamint a szerenkénti döntők is jól sikerültek. Pontos gyakorlatokat tudtam bemutatni. A talaj a kedvencem, így az fontos volt számomra, de az összetettnek külön örülök.

Fehér Nóra: Összességében ez a gyakorlat gerendán sokkal jobb volt, mint amit az összetett napon mutattam be. Ott nagyon kapkodtam és szétszórt voltam, ugyanis ez egy új gyakorlat, most versenyeztem vele először, és a döntőre egy picit jobban beérett, ennek köszönhető az aranyérem.

Boncsér Krisztián: Nagyon örülök, hogy ugráson diadalmaskodni. Mindezt úgy, hogy sikerült visszahoznom az erős második ugrásomat. Mind a kettőt szépen, tisztán végre tudtam hajtani. Az eredményen felül annak is örülök, hogy jó úton haladok ugráson.

Kardos Botond: Nem vagyok teljesen elégedett a teljesítményemmel, hiszen korláton nagyon szerettem volna nyerni, ami nem sikerült. Ennek ellenére, természetesen a nyújtón megszerzett első hely némileg kárpótol, jól ment a versenyzés ezen a hétvégén.

Ryan Macleod Sheppard: Nagyon jó verseny volt, elfáradtam, de elégedett vagyok az eredményeimmel. Sikerült pár új elemet beépítenem a gyakorlatokba, és ez a verseny nagyon jól felkészít a közelgő világbajnokságra.

Eredmények, Prolan OB, szerenkénti döntő

Felnőtt női, gerenda

 1. Fehér Nóra – 13.200 (Győri AC) – edző: Kelemen Márta, Draskóczy Imre
 2. Böczögő Dorina – 13.000 (MTK Budapest)
 3. Kovács Zsófia – 12.600 (Dunaferr SE)

Felnőtt női, talaj:

 1. Böczögő Dorina – 13.300 (MTK Budapest) – edző: Draskóczy Imre
 2. Makra Noémi – 12.800 (TC Békéscsaba)
 3. Péter Sára – 12.600 (Postás SE)

Felnőtt férfi, ugrás:

 1. Boncsér Krisztián – 14.200 (FTC-Telekom) – edző: Kerekes Zsombor
 2. Ryan Macleod Sheppard – 13.150  (FTC-Telekom)
 3. Kardos Botond – 13.000 (Győri AC)

Felnőtt férfi, korlát:

 1. Ryan Macleod Sheppard – 13.400 (FTC-Telekom) edző: Janik Pál
 2. Babos Ádám – 13.300 (FTC-Telekom)
 3. Csorvási Soma – 13.100 (BHSE)

Felnőtt férfi, nyújtó:

 1. Kardos Botond – 12.900 (Győri AC) – edző: Reszeli Péter
 2. Babos Ádám – 12.300 (FTC-Telekom)
 3. Ryan Macleod Sheppard – 12.200 (FTC-Telekom)

The post Torna OB zárónap appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Szabó Krisztián eggyel előrébb végezne a döntőben

Második versenyére készül az Euro RX-ben a kétszeres ralikrossz Európa-bajnok. Érzése szerint több szempontból könnyebb hétvégéje lesz a loheacinál Rigában, ahol tesztelte az EKS autóját. Ennek megfelelően a debütáló hétvégén szerzett második helyen is javítana.

Lettországban, Rigában zárul szeptember 15-16-án a ralikrossz-világbajnokságot kísérő Supercar FIA Európa-bajnokság, melynek mezőnyében a két héttel korábbi franciaországi debütálás után újra ott lesz Szabó Krisztián és az EKS. A kétszeres Super 1600-as Európa-bajnoknak kellemes emlékei fűződnek a pályához, hiszen 2017-ben az S1600-ban győzött Lettországban. Idén júliusban járt már Rigában, ahol egy lett bajnoki fordulón indult, majd ugyanitt tesztelte az Audi S1 Supercart, amellyel jelenleg is versenyez.

„Felkészültebbnek érzem magam erre a hétvégére, mint a múltkorira, hiszen itt teszteltem két napon át az autót, tehát az Audival is ismerem a pályát, nem csupán a Super 1600-ból. Szintén segít, hogy csak két hét telt el az előző verseny óta, ezért még lendületben vagyok. Ugyanakkor ez az idő is elegendő volt, hogy érjenek bennem a dolgok, így már az elején máshogy fogok hozzáállni az egész hétvégéhez, az autóhoz, a csapathoz. Biztos vagyok benne, hogy most könnyebb lesz” – mondta Szabó Krisztián, aki csütörtökön már Rigában tartózkodott. „Hétvégén a DTM-es Nico Müllerrel osztozom egy sátron, aki erre a versenyre csatlakozott az EKS-hez. Ő a vb mezőnyében megy, de vele leszünk sátortársak.”

A 26 éves váci pilóta első versenye az Euro RX-ben kiválóan sikerült, Loheacban kvalifikációs futamot és elődöntőt nyert, a döntőben pedig második pozícióban zárt. Ezt tetézné most hétvégén: „Remélem, hogy ugyanolyan jól sikerül, mint a múltkori. Ha a döntőben eggyel előrébb végeznék, az hab lenne a tortán. Az a célom, hogy nyerjek, de egy jó dobogós helyezéssel és erős hétvégével már elégedett lennék…”

A rigai hétvége eseményeiről a Spíler TV vasárnap 19:30-kor számol be, az Euro RX döntője pedig a WRX YouTube-csatornájára is felkerül.

The post Szabó Krisztián eggyel előrébb végezne a döntőben appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Hétvégén lesz a Prolan Országos Bajnokság

A Prolan Országos Bajnokságon hangolnak a szombathelyi Világkupára a magyar tornászok.

A hétvégén rendezik az országos bajnokságot a tornászoknál. A budapesti eseményen, amely a Tornacsarnokban lesz, a Világkupán induló valamennyi magyar versenyző szerekhez lép majd.

Az ob 14-én 15 órakor veszi kezdetét az összetett versennyel, amely alapján kialakul a szerenkénti döntők mezőnye. Szombaton és vasárnap fél 11-kor kezdődnek a szerenkénti finálék.

Az Európa-bajnokság egyik hőse Vecsernyés Dávid is részt vesz az országos bajnokságon:

“Elég hosszú ez a felkészülés. Szinte meg se álltunk az Eb óta, úgyhogy ez elég eröltetett menet most. Remélem bírni fogom fizikálisan és mentálisan egyaránt. Pénteken szeretném megnyerni az összetettet, szombaton pedig a lovat. Vasárnapra két számom marad. Korláton érmet szeretnék, de a nyújtót természetesen szeretném megnyerni.”

A sportág hazai legjobbjai számára az ob után a Swietelsky HUN Challenge World Cup elnevezésű Világkupa lesz a következő versenyhelyszín, ezt a VK-t Szombathelyen rendezik szeptember 21. és 23. között, majd a párizsi Világkupa következik (szeptember 27-30).

Az idei év legrangosabb versenyét pedig október 25. és november 3. között bonyolítják le Katarban. Ez lesz a 2018-as világbajnokság. A Magyar Torna Szövetség információi szerint a végleges vb-csapatot várhatóan a hazai VK után hirdetik ki.

The post Hétvégén lesz a Prolan Országos Bajnokság appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS